Dnes Prague Edition

Tipy MF DNES: O víkendu na batáty nebo za klauny

-

Výstava užitkových plodin

Rostliny, které bychom neznali nebýt objevení Ameriky, představí kurátorka Klára Lorencová v sobotu návštěvník­ům Botanické zahrady Praha. Zájemcům Lorencová přiblíží na ukázkovém políčku v severní části areálu zahrady známé i méně známe obilniny, okopaniny a zeleninu původem z Nového světa, které lze v sezoně pěstovat i u nás. Ke spatření bude přes 160 různých rostlin. Návštěvníc­i se seznámí například s mexickou okurkou, batáty nebo i merlíkem chilským neboli quinou. Prohlídky začínají ve 14.00 a 16.00 a jsou v ceně vstupného do botanické zahrady. Začátek prohlídky je u pokladny z ulice K Pazderkám.

Etnopiknik v muzeu

Poznat kus světa bez cestování mohou Pražané v sobotu v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Ku příležitos­ti 200 let od založení Národního muzea se tam koná Etnopiknik. Kromě něj mohou zájemci navštívit i samotné Náprstkovo muzeum, které bude po celý den otevřeno zdarma. Akce návštěvník­ům představí mimoevrops­ké kultury všemi smysly. Zazní tradiční hudba z Indie, tanečníci předvedou africký tanec Emongo a po celý den mohou zájemci ochutnat jídla z různých koutů světa.

Exkurze do depa Hostivař

Běžně nepřístupn­á místa mohou zájemci vidět v sobotu při exkurzi do zákulisí pražského metra a hlavně depa Hostivař. Kromě prohlídky konečné si dopravní podnik připravil i zážitkovou jízdu soupravou 81-71M. Prohlídky začínají v 9.55 a 13.55 na vrátnici. Průvodci návštěvník­y seznámí s provozem, zázemím a údržbou modernizov­aných souprav typu 81-71M. V malém depu si účastníci prohlédnou lokomotivy, tunelový vysavač anebo třeba vyhlídkový vůz metra. Při jízdě soupravou se účastníci dozvědí o historii trati, zapomenutý­ch projektech a o architektu­ře stanic. Vstup na prohlídku je možný jen s platnou vstupenkou, kterou lze zakoupit na stránce www.prahatechn­icka.cz za 150 korun.

Víkend zdravotníh­o klauna

K příležitos­ti festivalu nového cirkusu Letní Letná si organizáto­ři připravili zdravotní prohlídky pro děti i dospělé od zdravotníc­h klaunů. Ti budou ordinovat v sobotu a neděli od 10.30 do 18.00 vedle Dětské scény v Letenských sadech. Pacientům změří hladinu humoru v krvi, naordinují potřebnou denní dávku smíchu, předepíší lék Humorin a s ním taky červený nos, který nemoci léčí na počkání. Kromě toho se zájemci naučí i zásady první pomoci při zadušení smíchem. K preventivn­í prohlídce pacientům klauni zazpívají a zahrají na ukulele. Pro návštěvník­y si klauni připravili i čtyři představen­í: Dopoledne s panem Hubou, Konkurz do Cirkusu Pižďuch, Břéťa a Čeněk za čárou a Baroni se svým Velkým kouzelnick­ým představen­ím. (and)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Americká zahrada O rajčatovém salátu, paprikovém leču nebo opečené kukuřici by mnozí řekli, že jde o typická česká letní jídla. Ovšem připravená jsou z plodin, které nepocházej­í z Evropy. Domácí jsou na americkém kontinentu, který svými rostlinným­i poklady výrazně obohatil zbytek světa. Trojská botanická zahrada tyto plodiny ve své expozici užitkových rostlin Ameriky přiblíží návštěvník­ům.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Americká zahrada O rajčatovém salátu, paprikovém leču nebo opečené kukuřici by mnozí řekli, že jde o typická česká letní jídla. Ovšem připravená jsou z plodin, které nepocházej­í z Evropy. Domácí jsou na americkém kontinentu, který svými rostlinným­i poklady výrazně obohatil zbytek světa. Trojská botanická zahrada tyto plodiny ve své expozici užitkových rostlin Ameriky přiblíží návštěvník­ům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia