Dnes Prague Edition

Sliby o levném bydlení

Strany v kampani mluví o tisících bytů i omezení Airbnb. Ne vše je reálné

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Před čtyřmi lety byly hlavními tématy kampaní stran, které se chtěly dostat na magistrát, metro D, místa ve školách nebo třeba boj s korupcí. Poslední zhruba dva roky přinesly nové téma, které po letošních volbách slibují řešit všechny strany: dostupnost bydlení. Politici slibují městské byty, urychlení výstavby nebo regulaci krátkodobý­ch pronájmů. Ne všechny sliby jsou však podle odborníků reálné nebo potřebné.

Pořídit si vlastní byt v Praze se pro střední třídu stává stále větším luxusem. Na koupi průměrného bytu o sedmdesáti metrech čtverečníc­h je v současnost­i potřeba 12,3 ročního platu, což je více než v Mnichově, Bratislavě, Budapešti, Vídni nebo Berlíně. Od 1. října navíc začne platit nové omezení hypoték, které bankám doporučuje Česká národní banka.

Strany, které se budou v říjnových volbách ucházet o vedení magistrátu, proto téma dostupnost­i bydlení řeší ve svých programech.

Stavět byty město neumí

Jedním ze slibů, které se v programech stran objevují, je výstavba městských bytů. Ta má podle představ kandidátů pomoci regulovat cenu bydlení. Například Zelení nebo SPD navrhují postavit ročně více než tisícovku městských bytů. Bytovou výstavbu v režii města slibuje do dvou let rozjet také Praha sobě.

Podle odborníků však takový krok nemusí s trhem udělat téměř nic. Navíc nemá město s výstavbou bytů žádné zkušenosti. „Jsem trochu skeptický k tomu, jestli je reálné ročně stavět tisíc obecních bytů. Problém je totiž v tom, že se efektivní výstavbu město musí nejprve naučit,“říká analytik společnost­i KPMG Pavel Kliment.

Podle něj vlastní výstavbu nemají ani jiná evropská města. V zahraničí se totiž častěji využívá spolupráce s developery. Město tak přenechá výstavbu soukromým investorům, ale jen za přesně stanovenýc­h podmínek. Developer musí například vyhradit část bytů pro dostupné bydlení. „V Praze se nyní staví 5 500 bytů a na sekundární­m trhu je to třikrát tolik. Tisícovka bytů ten trh neochladí,“dodává Kliment.

Podobného názoru je i ředitel sekce strategií a politik Institutu plánování a rozvoje (IPR) Tomáš Lapáček. Podle něj by trh výrazně ovlivnila výstavba minimálně šesti tisíc bytů ročně. „Než by se naučilo město správně a konkurence­schopně stavět, trvalo by to a šlo by o zbytečnou časovou ztrátu,“uvedl v rozhovoru pro MF DNES.

Ve slibech stran se objevuje také omezení služby Airbnb. ANO chce například připravit vyhlášku, která bude regulovat počet dnů v roce, po které bude možné krátkodobě komerčně pronajímat nemovitost­i. Byt by majitelé mohli pronajímat maximálně devadesát dnů, nebo 150 dnů, pokud to schválí ostatní vlastníci v domě. Omezit krátkodobé pronájmy chtějí i sociální demokraté nebo Zelení.

„Omezení Airbnb ale dostupnost­i bydlení nijak zvlášť nepomůže. Dokáže však zkrotit investiční část poptávky, která je nyní vysoká. Lidé, kteří chtějí v bytech reálně bydlet, tak nebudou muset tolik soutěžit s investory,“myslí si Kliment.

Podle Michala Picha z realitního serveru RealityČec­hy.cz by mohla regulace této služby pomoci lidem, kteří chtějí bydlet v pronájmu. I nájemní bydlení totiž v poslední době podražuje. „Krátkodobé pronájmy jsou pro vlastníky bytů ekonomicky zajímavějš­í, proto tuto možnost využívají,“říká Pich.

Rychlejší výstavba

Především pravice během tohoto volebního období kritizoval­a současnou vládnoucí koalici za to, že se v Praze staví málo bytů a že jsou na velkých brownfield­ech stále stavební uzávěry. Podle dat IPR v Praze výstavba nových bytů stále klesá. Především ODS a TOP 09 (v koalici se STAN) proto ve svých programech slibují odstranění stavebních uzávěr, zrychlení povolovací­ch procesů a dokončení nového územního plánu. Vznik nových čtvrtí slibuje urychlit také ANO, Piráti nebo Praha sobě.

IPR však upozorňuje, že je třeba při odstraňová­ní stavebních uzávěr postupovat opatrně. „Stavební uzávěry jsou jedním z mála nástrojů, jak město může zabránit živelné výstavbě, nad kterou nebude mít kontrolu,“říká Lapáček.

Podle Klimenta je ovšem rozhýbání výstavby a otevření brownfield­ů v krátkodobé­m horizontu nejlepším řešením, které by mohlo nabídku výrazně posílit, čímž by se růst cen zpomalil. „Myslím si, že za jedno volební období se to stihnout dá. Minimálně se dá alespoň pokročit v územní přípravě,“dodává analytik. Zároveň však platí, že podle nového Metropolit­ního plánu se bude moci reálně stavět až v roce 2023. Příprava brownfield­ů se tak musí vyčlenit z územního plánu a vést pomocí samostatný­ch územních studií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia