Dnes Prague Edition

Válka v Jemenu: 10 000 obětí, nebo 50 000?

Neuvěřitel­ná věc: svět už dva roky nepočítá oběti v Jemenu. Protože bombardují „naši“?

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

SANÁ Jeli na školní výlet, ale zůstalo po nich jen video, jak si zpívají a pošťuchují se, když míří na smrt, o níž nevěděli.

44 chlapců, které v autobuse před pár dny zabil nálet Saúdskou Arábií vedené koalice, se stali další položkou v počtu obětí, který už dva roky záhadně nestoupá.

A to přesto, že v Jemenu se pořád ostřeluje, válčí a umírá.

Počet obětí se o ty děti nerozšíří. Stejně jako ho nezvětší nikdo, koho zabily kulky, bomby nebo cholera a podvýživa.

Oficiálně v tamní válce od roku 2015 zahynulo 10 000 lidí. Nezní to tak hrozně. Problém je, že tohle číslo se uvádí od roku 2016. Když se podíváte do statistik, vůbec se nemění.

Z Jemenu přicházejí zprávy o náletech, ofenzivách, hladomoru a epidemiích, ale podle čísel to vypadá, že Saúdové a jejich arabští spojenci ze Zálivu bombardují Jemence papírovými koulemi.

Číselně je ta válka už dva roky zcela neškodná.

Jen při zmíněném zásahu, který zničil autobus, jenž se zrovna zastavil kvůli svačině, zahynulo celkem 51 osob, víc než 80 jich bylo ve voze a okolí zraněno. Podobné akce nejsou ojedinělé. Před třemi týdny byla při náletu na obklíčené přístavní město Hodejdá zasažena nemocnice, kde zahynulo na třicet lidí.

Ale statistika se nemění od srpna 2016, kdy OSN přestalo v Jemenu počítat. Takže dnes se mechanicky pořád uvádí, že „ve válce v Jemenu zahynulo od jejího počátku v roce 2015 deset tisíc lidí“.

Odhady skutečného počtu obětí jsou přinejmenš­ím pětkrát vyšší, i když také to je střelba do tmy. A to se jedná jen o lidi, kteří zemřeli v přímém důsledku bojů.

Na padesáti tisících se shodují dvě hlavní organizace, které se ještě pokoušejí mrtvé v Jemenu nějak počítat. Tou první je Acled, analytická skupina mapující ozbrojené konflikty. Druhou je Yemen Data Project, nezávislá skupina sbírající informace o jemenské válce.

Čísla se shromažďuj­í velmi špatně, v podstatě jde jen o odhady na základě střípků. Například Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) sbírala hlášení z jednotlivý­ch nemocnic, kam byli mrtví sváženi. Zní to celkem logicky, ovšem jen do chvíle, než zjistíte, že víc než polovina nemocnic a středisek přestala téměř, nebo úplně fungovat.

Navíc Jemen je nejzaostal­ejší arabská země, takže spousta obyvatel žije daleko od zdravotnic­kých zařízení a nikdy by je nenapadlo tam nosit mrtvé. Radši je rychle pohřbí, jak to vyžaduje islám, dopravovat je někam kvůli statistiká­m je absurdní. Navíc o tom asi ani nevědí.

Oficiální údaj deset tisíc mrtvých je zcela nepravděpo­dobný ještě z jednoho důvodu. Polovinu z nich mají tvořit podle odhadů civilisté. Ale Yemen Data Project spočítal, že z více než patnácti tisíc koaličních útoků – převážně leteckých nebo dělostřele­ckých, nakonec mířila jen asi třetina na vojenské cíle. Ze zbylých dvou třetin jich například 1 422 zasáhlo obytné oblasti, 625 trefilo silnice, 386 zemědělské usedlosti, 342 školy, 183 tržiště a 68 zdravotnic­ká zařízení. To napovídá, že mrtvých civilistů by mělo být víc.

A potom je tady další věc. Nepřímé oběti v důsledku hladu a infekčních nemocí. V rozpadlém Jemenu vypukla epidemie cholery, která zabila několik tisíc lidí. Organizace Save the Children koncem loňského roku tvrdila, že v zemi umírá 130 dětí denně a že jen v roce 2017 jich bylo padesát tisíc. Rok předtím tvrdil UNICEF, že v Jemenu co deset minut umře dítě. Taková čísla lze snadno zpochybnit jako nadsazená a lze se ptát, jak to obě organizace vědí, ale data přesto napovídají, že se něco děje.

Přesnější údaje se nedají shromáždit, protože Jemen není Sýrie: není tam síť informátor­ů a aktivistic­kých skupin, které by odtud horlivě předávaly často i nadhodnoce­né informace, jako se to dělo v Sýrii.

Je tady však ještě jeden rozdíl, politický. Zatímco v Sýrii zprávy celé roky oznamovaly kvůli politickým sympatiím takřka výhradně jen ztráty způsobené povstalcům režimem Bašára Asada, v Jemenu jsou povstalci naopak ti špatní, zatímco na ně útočí „naši“. Tedy koalice Saúdské Arábie a Arabů z Perského zálivu podporovan­á USA. Povstalci jsou podporován­i Íránem, a i když občanská válka začala kvůli vodě a nikoliv kvůli náboženstv­í nebo politice, rychle zmutovala ve válku v zastoupení mezi Araby a Íránem. Pak už se na nějaké detaily nekouká, takže například Arabové zařadili do svých jednotek členy jemenské al-Káidy, kterou tam současně USA bombardují.

Válka se vede tvrdě, možná o to víc, že dovnitř nikdo nevidí.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Poslední velký pohřeb Spolužáci nesou tělo jedné ze 44 dětských obětí nedávného náletu v Jemenu. Podobné tragédie nejsou při délce a rozsahu operací ojedinělé.
Foto: Profimedia.cz Poslední velký pohřeb Spolužáci nesou tělo jedné ze 44 dětských obětí nedávného náletu v Jemenu. Podobné tragédie nejsou při délce a rozsahu operací ojedinělé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia