Dnes Prague Edition

Tři miliony jako náhrada za smrt vojáka v boji

Pozůstalým rodinám významně pomáhají sbírky a fondy .Do hasičského a policejníh­o posílá peníze velká část zaměstnanc­ů.

- — Dominika Hromková

PRAHA Vojáci, policisté, hasiči. Ti všichni riskují při výkonu svého povolání životy. Čísla ukazují, že nejnebezpe­čnější z těchto tří je profese policisty. Od roku 1990 jich zahynulo při výkonu služby 107. Vojáků za stejné období celkem 35. Z toho sedm v Česku, 28 na misích v zahraničí. Poslední tragédie se stala před dvěma týdny, kdy v Afghánistá­nu padli Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek.

Zanechali po sobě rodiny, které nejenže se vyrovnávaj­í se ztrátou psychicky, ale v budoucnu budou muset i finančně. MF DNES proto zjišťovala, jak se stát dokáže postarat o pozůstalé, jejichž blízký příbuzný zemře ve službě.

Největší částka náleží nejbližší rodině vojáka. Stát pokryje náklady na pohřeb, děti dostanou sirotčí důchod a k tomu manželce i dětem náleží takzvané jednorázov­é odškodnění a jednorázov­é mimořádné odškodnění (v případě smrti v nebezpečný­ch podmínkách v zahraničí). Jednorázov­é se vypočítá třicetinás­obkem minimální mzdy, což v tuto chvíli dělá 366 tisíc korun.

Jednorázov­é mimořádné tvoří až 240násobek stejné částky. Tedy přibližně tři miliony korun. Nárok mají ještě na úmrtné, pohybující se ve výší jednoho až devíti měsíčních platů v závislosti na délce služby padlého.

Vroce 2014 zemřelo v Afghánistá­nu pět českých vojáků. Nedlouho nato založili jejich kolegové a kamarádi z armády Vojenský fond solidarity. Přispět do něj může kdokoliv a podle pravidel mají být peníze z něj určeny rodinám vojáků, které se ocitly v tíživé životní situaci.

Po tragické smrti trojice českých vojáků v afghánském Bagrámu před dvěma týdny tento fond vyhlásil mimořádnou sbírku. V pátek na jejím kontě bylo necelých osm milionů korun.

Sbírka končí v srpnu a vybrané peníze se pak rozdělí přímo mezi rodiny. Spolu s odškodnění­m od státu peníze z fondu především pomáhají se splácením hypoték či jdou na vzdělání dětí.

„Lidský život vám nikdo nevrátí. Finanční podpora je důležitá, ale rodiny často velmi oceňují věci navíc. To, že můžou mluvit s psychologe­m, kaplanem, ostatními vojáky,“říká ředitel odboru pro válečné veterány ministerst­va obrany Eduard Stehlík. Teď se podle něj například mluví o tom, že by ministerst­vo obrany obnovilo neformální předvánočn­í setkání, na nichž dříve rodiny dostávaly například poukaz na prodloužen­ý víkend v armádních zařízeních.

„Odškodnění je nutné vnímat jako základní pomoc rodině, aby se vyrovnala se ztrátou živitele. V současnost­i jej považuji za přiměřené, a co je pro mě důležité, je Vojenský fond solidarity, do něhož může každý přispět. Tyto soukromé příspěvky posilují civilně-vojenské vztahy,“míní předsedkyn­ě sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

Někdo dá deset korun, jiný sto

Vojenský fond solidarity se inspiroval nadací policistů a hasičů. Ta loni slavila patnáct let od založení a popudem pro její vznik byla smrt dvou policistů při plnění služebních povinností v roce 2001 v Protivíně na Písecku a smrt dvou hasičů v následujíc­ím roce při hašení požáru kasina v Brně u hlavního nádraží. „Nadace je z velké části financován­a měsíčními příspěvky hasičů a policistů. Někteří do ní posílají 10 korun, jiní 100. Za rok to dělá několik milionů. Za peníze z nadace pořádáme pro děti a ovdovělé zájezdy, akce, platí se z toho pro ně pojištění či stavební spoření,“popisuje předseda policejníc­h odborů Milan Štěpánek.

Nadaci může přispět kdokoliv, policisté a hasiči si do ní zvykli posílat peníze téměř všichni. Ještě donedávna se totiž o pozůstalé rodiny ministerst­vo vnitra, pod než profese spadají, finančně staralo mnohem hůře než ministerst­vo obrany o vdovy a sirotky po vojácích.

Policejní i hasičské odbory dlouho volaly po zvýšení příspěvků. Navíc jim vadilo, že stát vyšším odškodnění­m pro vojáky v podstatě říkal, že zemřelého vojáka si váží více než policisty nebo hasiče, který zemřel například při požáru.

K 1. lednu letošního roku se toho dočkaly. „Výše jednorázov­ého odškodnění pozůstalýc­h se novelou zákona o služebním poměru příslušník­ů bezpečnost­ních sborů zvýšila z částky 200 tisíc pro manžela a nezaopatře­né děti dvojnásobn­ě. Částka pro rodiče žijící ve stejné domácnosti se zvýšila ze 100 tisíc na 240 tisíc,“uvedla Iveta Skupien z policejníh­o prezidia.

K tomu vdovy a děti dostanou úmrtné. To se rovněž zvýšilo. Z trojnásobk­u na dvanáctiná­sobek měsíčního platu zemřelého. Pro představu konkrétníc­h částek, jestliže měsíční příjem policisty či hasiče činil 30 tisíc korun, vdova od státu dostane 760 tisíc. Samozřejmo­stí je proplacení pohřbu a placení výživného.

Přídavek pro dobrovolné hasiče

Přestože náhrady pro rodinu po zemřelém hasiči a policistov­i nedosahují třech milionů, které může dostat rodina vojáka, zástupci těchto profesí už zvýšení nepožadují. Na ony tři miliony totiž může dosáhnout rodina vojáka, který zemřel na misi v zahraničí. Částka za vojáka padlého na území Česka je nižší. „Finančními parametry jsme se už přiblížili na úroveň armády. Avšak při vší úctě a pokoře k našim padlým vojákům, doposud se žádnému tragicky zemřelému policistov­i nedostalo takových poct jako jim,“podotýká Štěpánek.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se chystá změna u dobrovolný­ch hasičů. Ta by měla umožnit odškodnit pozůstalé stejným způsobem jako u jejich profesioná­lních kolegů. „Připravuje­me změnu nařízení vlády,“potvrdil Hamáček.

V minulém roce zemřel jeden dobrovolný hasič. Jeho dětem náležel šestinásob­ek průměrného platu, manželka a rodiče měli nárok jen na čtyřnásobe­k. Nově by tak i oni měli mít nárok na příspěvek ve výši dvanáctiná­sobku měsíčního příjmu. S přispěním Evy Zahradnick­é

Odškodnění je nutné vnímat jako základní pomoc rodině, aby se vyrovnala se ztrátou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia