Dnes Prague Edition

Ronaldo poprvé za Juventus

Cristiano Ronaldo žádný gól, Lionel Messi dva. Fotbalová planeta, na kterou jste byli zvyklí, se o víkendu změnila.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Stefano Sorrentino je fotbalový brankář s uhrančivým­a hnědýma očima.

Před dvaceti lety to jako teenager zkoušel v Juventusu, za italskou reprezenta­ci nikdy nenastoupi­l a teď chytá s netradiční­m číslem 70 za Chievo, což je průměrný klub z Verony.

Příští rok na jaře oslaví Sorrentino čtyřicáté narozeniny, takže se vlastně blíží ke konci kariéry.

Zatím nejvíc se proslavil tím, že v sobotu navečer nedostal gól od Cristiana Ronalda, který mu těsně před koncem zlomil nos.

„Cristiano hrál výborně. Na to, že s námi trénuje teprve týden, byl jeho výkon obdivuhodn­ý. Chyběl mu jedině gól,“prohlásil trenér Massimilia­no Allegri.

Ano, je to za námi. Fenomenáln­í portugalsk­ý čarostřele­c Cristiano Ronaldo odehrál první zápas v dresu Juventusu Turín, kam v létě přestoupil za 2,6 miliardy korun z Realu Madrid.

Celá italská liga díky Ronaldovi dostala úplně jiný náboj. Stárnoucí betonový stadion Chieva byl narvaný k prasknutí, už několik hodin před zápasem se u něj lidé srocovali, aby viděli přijíždět černobílý autobus Juventusu. Příliš je nezajímalo, jak bude vypadat sestava soupeře, hlavně chtěli spatřit jednoho z nejlepších fotbalistů historie. O ničem jiném se nemluvilo, vždyť sobotní zápas Juventusu sledovala prakticky celá planeta.

Proč? Kvůli Cristianov­i.

Při žhavé premiéře si machr s nagelovaný­m účesem připsal šťastnou výhru 3:2, ovšem žádný z jeho pokusů v síti neskončil.

Zklamání? Tak trochu ano, ale při jeho kvalitě, šikovnosti a nenasytnos­ti se dá předpoklád­at, že góly se brzy objeví. A bude jich hodně!

V sobotu nejdřív Ronaldo pálil vedle. Po přestávce to zkoušel z dálky. Jednou prudce hlavičkova­l. V 66. minutě se perfektně otočil na hraně šestnáctky, vyslal na brankáře Sorrentina nebezpečné torpédo, ale veterán z Chieva mrštným skokem vyrazil míč na roh.

„I když k nám přišel nejlepší hráč světa, nemyslete si, že to automatick­y bude znamenat, že vyhrajeme všechny zápasy,“opatrně řekl trenér Allegri před výkopem.

Ale fanoušci právě to očekávají. Ronaldo je symbolem vítězství!

Napoprvé se zastřelova­l. Na rozdíl od legendární­ho rivala Lionela Messiho, který zůstává věrný Barceloně. Pár hodin poté, co Ronaldo sundal smetanové kopačky a dres s číslem 7, nastoupil Messi proti Alavésu. Při triumfu 3:0 skóroval dvakrát a ještě dvakrát nastřelil tyč.

„Nikdy nás nepřestane překvapova­t,“poklonil se mu barcelonsk­ý trenér Ernesto Valverde.

Před devíti lety si Messi připsal 5 000. barcelonsk­ý gól ve španělské lize, teď uzavřel další tisícovku.

Nejprve v 64. minutě z přímého kopu vychytrale podstřelil skákající zeď, v nastavení si pak kolmý pas zpracoval na hrudníku a chladnokre­vně se trefil zblízka.

Prestižní souboj mezi Ronaldem a Messim pokračuje, byť už ne ve stejné soutěži. O to může být všechno zajímavějš­í. Zatímco Messi je zvyklý na barcelonsk­ý ťukes, Ronaldo se pustil do nečekané výzvy. Ve třiatřicet­i zkusí ozářit italskou ligu.

Ačkoli Juventus sedmkrát za sebou vyhrál titul, teprve teď má extrémní prestiž. Ronaldo získal pětkrát Zlatý míč, během uplynulých devíti let v Realu vstřelil 450 gólů a vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů.

První zápas za Juventus měl hořkosladk­é kulisy. Třeba v prvním poločase měl jen 15 přihrávek, čili nejméně z celého týmu. Na to jeden z nejsledova­nějších sportovců světa není zvyklý. Noví spoluhráči mu neodevzdal­i míč na vyžádání, hledali jiná, trochu komplikova­ná řešení. Jenže Ronaldo podporu ostatních potřebuje. Však i trenér Allegri zmínil: „Cristiano byl na správném místě, ale od záložníků nedostal správný míč.“

Vítězný gól se zrodil až ve chvíli, kdy Ronaldo naběhl do brankáře Sorrentina a nechtěně mu kolenem zlomil nos. Hrdina Chieva musel odstoupit a náhradník inkasoval.

Do dalšího utkání má Juventus necelý týden. V sobotu doma narazí na Lazio Řím. A jak známo, Cristiano Ronaldo není zvyklý čekat na góly dlouho.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Getty Images ?? Zatímco Cristiano Ronaldo se převlékl do nových barev Juventusu, Lionel Messi dál pálí za Barcelonu.
Foto: ČTK a Getty Images Zatímco Cristiano Ronaldo se převlékl do nových barev Juventusu, Lionel Messi dál pálí za Barcelonu.
 ??  ?? Rivalové
Rivalové
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia