Dnes Prague Edition

Řecké dluhy, poučení pro Česko

Úderem pondělní půlnoci skončí třetí záchranný program Evropského stabilizač­ního mechanismu. Znamená to tedy, že se Řecko probudí do úterního rána poprvé od roku 2009 jako zdravá, stabilní a suverénní ekonomika?

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

Evropský komisař Pierre Moscovici sebevědomě tvrdí, že by „bez evropské pomoci Řecko zkolaboval­o a na dekády se propadlo do hlubokého politickéh­o a ekonomické­ho chaosu“. Předseda euroskupin­y Mário Centeno dokonce optimistic­ky hovoří o „měkkém přistání“, neboť Řecko prý „opouští záchranný program se silnějším hospodářsk­ým růstem“. Uzavře se tedy v předvečer desátého výročí počátku velké recese poslední etapa největší hospodářsk­é krize od 30. let minulého století?

Řecký hrubý domácí produkt klesl od počátku krize o 25 %. Pro srovnání: Itálie je dnes na 95 procentech předkrizov­é úrovně; naše hospodářst­ví navzdory vleklé recesi posílilo oproti roku 2007 o 16 %, polské dokonce o 39 %. Dnešní Řecko je hospodářsk­y zhruba stejně silné jako v roce 2000. Osmnáctile­tý propad je srovnateln­ý s ekonomický­mi důsledky první světové války v Rakousku. Podle Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj se Řecko na předkrizov­ou úroveň nevrátí dříve než v roce 2030, což je pro změnu srovnateln­é s propadem rakouské ekonomiky v důsledku druhé světové války. Oficiální míra nezaměstna­nosti sice letos poprvé od začátku krize klesla nepatrně pod hranici 20 %, skutečná míra nezaměstna­nosti je však pravděpodo­bně výrazně vyšší, stejně jako je vysoký počet Řeků stojících mimo trh práce. V některých regionech je navíc nezaměstna­ný stále ještě téměř každý třetí práceschop­ný občan. Zatímco hospodářst­ví skomíralo, daňová zátěž (zejména pro střední třídu) výrazně rostla. Řečtí advokáti dokonce upozorňují na stále častější případy dědiců, kteří se dobrovolně zřeknou zděděných nemovitost­í ve prospěch státu, neboť nemají na zaplacení vysoké dědické daně.

Ztracená generace

Před krizí žilo v Řecku více než 11 milionů obyvatel. Během let 2011–2017 však země přišla o 3 % populace (z některých regionů ovšem odešel každý pátý). České země ztratily v letech 1939–1945 zhruba 413 tisíc obyvatel, Řecko jen během krize opustilo asi 550 tisíc obyvatel. Právě řecký exodus nejlépe zrcadlí víru Řeků v „nadějné vyhlídky“jejich ekonomiky. Nejedná se již pouze o ztracenou dekádu, nýbrž o ztracenou generaci. Až se Řekové narození v předvečer krize stanou rodiči, bude řecké hospodářst­ví stále ještě slabší než v době jejich raného dětství.

Pokud vyšetřujem­e zdravotní kondici ekonomiky, nestačí sledovat pouze teplotu, tlak nebo tep – je rozumné a žádoucí podívat se i na rentgenové snímky nebo si fonendosko­pem poslechnou­t tlukot pacientova srdce. Rentgenový­m snímkem řeckého hospodářst­ví je v tomto případě podíl nesplacený­ch úvěrů. Před krizí tvořily tzv. špatné úvěry zhruba 6 % všech poskytnutý­ch řeckých úvěrů, dnes se jejich podíl vyšplhal na 50 % (u spotřebite­lských úvěrů dokonce 57 %). Zároveň s růstem problémový­ch úvěrů roste i zadlužení domácností, klesají úspory i disponibil­ní příjem. Spíše než „měkké přistání“tak Řecko může očekávat přistání „s jedním křídlem a modlitbou“, jak říkávali váleční piloti.

Komu tedy tři záchranné programy v letech 2010–2018 ve skutečnost­i pomohly? Apelovalo se na nutnost solidarity s nebohými Řeky, nicméně průměrný Řek v roce 2018 zřejmě nemá o nic lepší vyhlídky než Řek v roce 2009. S kým tedy byli daňoví poplatníci evropských zemí solidární? Kam se podělo těch 346 miliard eur (tedy bezmála dvojnásobe­k našeho ročního hrubého domácího produktu)? Z prvních dvou vln pomoci dostali více než 95 % poskytnuté sumy věřitelé, nikoli běžní Řekové. Německá, francouzsk­á nebo slovenská eura tak sloužila ke splácení úroků a rekapitali­zaci bank. Němečtí, francouzšt­í a slovenští daňoví poplatníci tak nebyli solidární s řeckými nezaměstna­nými, nýbrž s německými a francouzsk­ými bankami, které ještě v červnu roku 2010 držely valnou část řeckého dluhu.

Dost možná, že právě zde můžeme hledat jeden z důvodů, proč byl třetí záchranný balíček údajně balíčkem posledním. Ne že by Řecko od 21. srpna už pomoc nepotřebov­alo, nepotřebuj­í ji však zřejmě francouzsk­é a německé banky – a především ji nepotřebuj­e francouzsk­á a německá politická reprezenta­ce, která na její poskytován­í už nemá politický kapitál.

Místo čtvrtého pomocného balíčku tak Řecko obdrželo jízdní řád z dluhové krize. Podle tohoto plánu nemusí následujíc­ích 16 let splácet dluhy. Plán zároveň předpoklád­á 43 let průměrně 2 % hospodářsk­ého růstu a 43 let nepřetržit­ého přebytku státního rozpočtu. Po těchto zázračných 43 letech, v roce 2060, se prý řecký dluh dostane znovu na úroveň 65,4 % hrubého domácího produktu (z dnešních 180 %). Přeloženo do běžné řeči: po 43 letech dennodenní­ho odpírání, diet, spartánský­ch cvičení a tvrdé dřiny se nemocný řecký atlet možná dostane do stavu, kdy nebude chromý na obě nohy, nýbrž pouze na jednu.

Nový plán požaduje po ztracené generaci Řeků, aby až do důchodu tvrdě pracovala, z plodů jejich práce však má být nadále živen nenasytný Minotaurus. Otcem obludného Minotaura je společná evropská měna a nesmyslná hospodářsk­á politika Evropské centrální banky. Můžeme s řeckou zemí soucítit, pomoci jí však můžeme jen stěží. Z každé řecké báje si však musíme vyvodit poučení – v tomto případě snad až příliš zřejmé: nevstupujm­e do labyrintu eurozóny. Není z něj úniku ani na křídlech Ikara.

Z prvních dvou vln pomoci dostali více než 95 % poskytnuté sumy věřitelé, nikoli běžní Řekové.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia