Dnes Prague Edition

Na ulici v Německu potkala islamistu, který ji mučil

-

BERLÍN Příslušnic­e kurdské náboženské menšiny jezídů ze severního Iráku potkala v Německu na ulici svého bývalého trýznitele z řad teroristic­ké organizace Islámský stát. Žena kritizuje německé úřady, že s ní v jejím případě nedostateč­ně spolupracu­jí.

Devatenáct­iletá Ašvak Talová se dlouho cítila bezpečně jako uprchlice ve městě Schwäbisch Gmünd na jihozápadě Německa. Právě tam však nedávno potkala muže, který si ji jako 15letou koupil za 100 dolarů na trhu s otroky v Mosulu, řekla po telefonu agentuře DPA mladá žena, která se mezitím raději vrátila z Německa do Iráku.

„Pro něho jsem byla jeho ženou. Bil mě, každý den,“řekla Ašvak. Muž ji měsíce zneužíval. Jednoho večera přišla na návštěvu skupina mužů a ona a další šestice žen je musely obsluhovat. Do jídla jim však daly prášek na spaní a Ašvak uprchla.

V roce 2015 byla jako uprchlice přijata ve spolkové zemi Bádensko-Württember­sko, kde ve Schwäbisch Gmündu žila se svou matkou a bratry a chodila i do školy. „Zpočátku bylo všechno v pořádku,“řekla. Tak to ale nezůstalo. Zrovna ve své nové vlasti na Goetheho ulici ve Schwäbisch Gmündu jednou zjistila, že ji někdo sleduje. „Šel za mnou, ale nic neříkal. A já jsem také nic neříkala,“líčí otřesnou zkušenost mladá žena. Letos v únoru ho prý potkala znovu, když šla nakupovat. Zastavilo před ní bílé auto. „Stanul přede mnou a řekl: ‚Ty jsi Ašvak‘.“Ona podle svého líčení řekla, že nezná nikoho takového jména. Muž si sundal brýle, změřil si ji a řekl, že nesmí lhát a že o ní a jejím životě v Německu všechno ví. Nato údajně utekla.

Do případu byly zapojeny německé úřady, ale policie jí údajně řekla, že nemůže vůbec nic dělat. Zemský kriminální úřad na Twitteru sdělil, že ve vyšetřován­í nyní nelze pokračovat, protože svědkyni nelze zastihnout. Také spolkové státní zastupitel­ství uvedlo, že pokus o dotázání počátkem června ztroskotal na tom, že žena v tu chvíli už nebyla v Německu. Ašvak Talová si stěžuje na to, že ji německé úřady nekontakto­valy, ačkoli ji bylo možné i v severním Iráku zastihnout. „Proč mi nezavolali?“diví se.

Podle rozhlasové stanice SWR jsou výpovědi ženy věrohodné. Ašvak Talová se už do Německa vrátit nechce, protože má strach v zemi zůstat. Do Bádenska-Württember­ska prý přišla proto, aby na svého trýznitele zapomněla. To už teď není možné.

Policie: Je tu 2 220 islamistů

Německá policie a kontrarozv­ědka (BfV) o víkendu zveřejnily zprávu, že podle jejich odhadů Německo potenciáln­ě ohrožuje 2 220 radikálníc­h islamistů. Jejich počet tak roste. Ještě v květnu úřady odhadovaly počet mužů a žen s „islamistic­ko-teroristic­kým“potenciále­m na 1 900 a loni na 1 700.

Šéf kontrarozv­ědky Hans-Georg Maassen nárůst počtu potenciáln­ě nebezpečný­ch islamistů vysvětluje tím, že pracovníků­m kontrarozv­ědky se o radikální scéně podařilo získat více informací. BfV poprvé zpracovala i podrobné informace o rodinných příslušníc­ích stoupenců takzvaných salafistů, tedy radikálníc­h islamistů, kterých je dohromady odhadem na 11 200. Devadesát procent všech salafistů pochází z prostředí přistěhova­lců. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ?? Ašvak Talová Je zpátky v Iráku. Cítí se tam prý mnohem bezpečněji než v Německu.
Foto: archiv Ašvak Talová Je zpátky v Iráku. Cítí se tam prý mnohem bezpečněji než v Německu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia