Dnes Prague Edition

Po srpnu 1968 přišel srpen 1969

- Jiří Němec právník a publicista

Letošní rok je právem ve znamení 50. výročí srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejší Českoslove­nské socialisti­cké republiky. Časné ranní hodiny oné škaredé středy byly pro většinu z nás tehdy šokem, ale přesto to bylo vlastně jednoduché. Na jedné straně stály okupační tanky a proti nim jsme byli my, skoro l5 milionů občanů tehdejšího Českoslove­nska, kteří jsme se (až na nečetné výjimky) jednoznačn­ě postavili za naše státní představit­ele v čele s populárním Alexandrem Dubčekem. Leckde se do lidí střílelo, byli i mrtví, ale tehdy jsme si mysleli, že nezemřeli zbytečně.

Uplynulo však pouhých 365 dnů a mnohé se změnilo. Právě na 21. srpen roku l969 bychom i v roce kulatého výročí srpnové okupace z roku 1968 neměli zapomínat. Opět shromážděn­í tisíců lidí na náměstích, volání po pokračován­í polednové politiky a demokratiz­aci veřejného života, proti obnovované cenzuře a za svobodu slova, ale proti nim, na rozdíl od srpna roku předchozíh­o, už nestály cizí jednotky, ale pravidelné útvary „našeho“SNB a Lidových milicí, tedy Češi proti Čechům. Loni ještě společně hrozili pěstmi sovětským okupantům, teď padaly rány obušky, létaly slzné granáty a strach u mnohých rychle přerůstal v nenávist. Tak začala normalizac­e života v reálně socialisti­ckém Českoslove­nsku. Komunismus jako společensk­é zřízení asi právě v tomto okamžiku definitivn­ě potvrdil svoji nereformov­atelnost.

Jednota (bohužel pouze dočasná) občanů Českoslove­nska ze srpna l968 byla rozbita, společnost se rychle rozdělila na ty jedině pravé pravověrné a na ty druhé. Statisíce lidí byly postiženy důsledky takzvané normalizac­e, a nejen oni, ale i jejich rodiny. Uvěří dnes někdo, že o přijetí na vysokou i střední školu nerozhodov­aly známky a vědomosti, ale především kádrové posudky jejich rodičů?

Srpnové události před letos kulatými 50 lety a možná ještě tím spíše ty ze srpna roku 1969 nám znovu a znovu každoročně připomínaj­í, že demokracii a svobodu nemůžeme asi nikdy považovat za samozřejmo­st. A to je asi ono memento, které stále platí a mělo by nás zajímat v každé době. Měli bychom si vážit osobních vzpomínek pamětníků, zaznamenáv­at je a podrobovat zkoumání. To je však práce už nikoliv pro politiky, ale především pro historiky. Docela úsměvná mi občas připadají politická hodnocení tehdejších událostí z úst některých současných politiků, kteří ještě v té době nebyli vůbec na světě. Pro nás všechny by však mělo platit, že právě naše zkušenosti a omyly jsou tou nejlepší učitelkou života.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia