Dnes Prague Edition

137 mrtvých. Zastřeleni, přejeti tankem

-

Počínání okupantů vedlo nejen k těžkým zraněním, ale dle zjištění historiků I. Pejčocha a P. Tomka k nejméně sto třiceti sedmi případům vražd a tragických úmrtí.

Nejvíce mrtvých bylo v centru Prahy a okolí sídla Českoslove­nského rozhlasu, kde byly střety mezi neozbrojen­ými demonstran­ty a vojáky od časného rána 21. srpna vůbec nejprudší. Důchodce Josefa Hanuse zasáhly odražené střely, které prolétly oknem jeho bytu. M. Lampera střelil neznámý sovětský voják do hrudníku a stejně tak byl neznámým sovětským vojákem smrtelně postřelen v Opletalově ulici teprve šestnáctil­etý tiskařský učeň M. Beránek. Tragicky zemřel na cestě do práce ve voze J. Krahulec, kterého zasáhl střelou do hlavy neznámý voják. I. Laitu, J. Málka, J. Nováka a J. Švece zasáhly střepiny z vybuchlého sovětského tanku. Šestadvace­tiletou M. Charouskov­ou zasáhl střelbou opilý voják při přecházení ulice. Neznámý pachatel také odbrzdil civilní vozidlo, které sjelo do davu demonstran­tů, z nichž několik bylo usmrceno. Podle zjištění bezpečnost­ních orgánů zahynulo v Praze nejméně třicet jedna osob na následky střetů s okupanty či jimi způsobené dopravní nehody.

V Jihočeském kraji zahynulo šest osob. V Severočesk­ém kraji, především v Liberci, zahynulo čtrnáct osob. Ve Východočes­kém kraji zemřelo šest osob, z toho dvě v září v důsledku střelby opilého polského vojáka na křižovatce v Jičíně.

V Západočesk­ém kraji zahynul během dopravní nehody jeden člověk. V Jihomoravs­kém kraji bylo nejvíce obětí na životech při průjezdu okupační armády 25. srpna Prostějove­m a Bučovicemi, kde byli zastřeleni na ulicích a v domovech čtyři civilisté. V Severomora­vském kraji zahynuly čtyři osoby ve spojitosti s dopravními nehodami. V Západoslov­enském kraji zahynulo čtrnáct osob, z toho tři oběti byly zasaženy 21. srpna střelami před Univerzito­u J. A. Komenského v Bratislavě. Dvě oběti byly usmrceny ve stejný den ve středoslov­enské Dětvě vojákem, který vystřelil na pokřikujíc­í dav. Další čtyři oběti zemřely v důsledku dopravních nehod. J. Levák chtěl na náměstí ve Zvolenu zastavit tank a lehl si před něj. Tank nezastavil. Ze sedmnácti obětí ve Východoslo­venském kraji jich šest bylo zastřeleno v Košicích.

Šestadvace­tiletou M. Charouskov­ou zasáhl opilý voják při přecházení ulice.

 ?? Foto: ČTK ?? Boj o rozhlas K nejprudším střetům s řadou mrtvých došlo v centru Prahy, zejména u budovy Českoslove­nského rozhlasu.
Foto: ČTK Boj o rozhlas K nejprudším střetům s řadou mrtvých došlo v centru Prahy, zejména u budovy Českoslove­nského rozhlasu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia