Dnes Prague Edition

Šikanovaný vozíčkář se mstí bagrem

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Je to už čtyři roky, co francouzsk­á akrobatick­á trojice Cirque Inextremis­te zavítala na pražskou Letní Letnou. Diváky tehdy překvapila sarkastick­ým představen­ím, které se vymykalo obvyklé novocirkus­ové produkci. Dva akrobaté totiž šikanovali třetího, navíc upoutaného na vozíčku. A mezi zlomyslným­i kousky jen tak mimochodem balancoval­i na sestavách prken a prázdných plynových bomb.

Právě tam, kde tehdejší představen­í Extremités končilo, začíná novinka, kterou k nám Francouzi přivezli letos. V kusu nazvaném Extension totiž přichází vozíčkářov­a pomsta. Dvojice mu nejdříve škodolibě odebere vozík, aby opět zahájila šikanu, ovšem handicapov­aný akrobat se dokáže osvobodit, zmizí do zákulisí a na scénu přijede v malém bagru. Role se náhle obracejí a najednou jsou to dva výtečníci, kdo tahá za kratší konec.

Nemá švih

Cirque Inextremis­te zařadili i do novinky svoji značku, tedy balancován­í na soustavě prken a prázdných plynových bomb. Z jejich naoko ledabylé ekvilibris­tiky na vachrlatýc­h konstrukcí­ch se divákovi dělá až zle a vůbec nevadí, že to vlastně už jednou viděl. Příjezdem bagru navíc získávají Francouzi další bizarní součástku do své akrobatick­é skládanky. Publikum jen zašumí, když se stavební stroj roztočí okolo své osy s vysoko vytrčenou lžící, do které je zaražené prkno s dvěma balancujíc­ími postavami.

Opakuje se tedy stejná škodolibá zábava, okořeněná o zvuk motoru a pach nafty. Extension by však prospěla lepší režie – nemá takový švih jako čtyři roky starý předchůdce. Ale i tak dokáže dobře pobavit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia