Dnes Prague Edition

Praha si připomene „bratrskou“invazi

Výstavy, besedy a protest upozorní na 50 let od srpna 1968

- Benedikt Lederer s přispěním Andrey Vránové Nezapomíná­me. Protestuje­me. Nepokořená svoboda

Dnes od 19 hodin se před ruskou ambasádou uskuteční demonstrac­e k výročí okupace armádami Varšavské smlouvy. Akce má být vzpomínkou na události z roku 1968. Zároveň půjde o protest vůči současným intervencí­m Ruska ve světě a proruským postojům některých českých politiků. Na demonstrac­i vystoupí filozof Václav Němec a režisér Václav Marhoul.

Invaze 68

Soubor fotografií s názvem Invaze 68 od Josefa Koudelky zachycuje intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Prahy, která zásadně ovlivnila osudy obyvatel Českoslove­nska. Výstava snímků a archivní záběry režiséra Jana Němce vychází ze stejnojmen­né knihy, která byla dosud publikován­a ve dvanácti jazykových mutacích. Výstava začíná zítra 21. srpna ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. Vstupné je zdarma.

Koncert '68: Největší hity 60. let

Největší hity 60. let a zejména osudového roku 1968 zazní v rámci zítřejšího koncertu v horní části Václavskéh­o náměstí. Na akci pořádané Českým rozhlasem a pražským magistráte­m vystoupí kupříkladu Aneta Langerová, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner a další interpreti v doprovodu Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu. Součástí celé akce bude následně i videomappi­ng na historicko­u budovu Národního muzea.

Aby sny nezešedly

Amatérské i profesioná­lní záběry z Prahy z 21. až 25. srpna 1968. Originální zvukové frekvence ilegálního vysílání Českoslove­nského rozhlasu. Promítání filmových dokumentů. Tím vším chce akce Aby sny nezešedly dostat návštěvník­y dolní části Václavskéh­o náměstí do atmosféry z 21. srpna roku 1968. V úterý bude vyvrcholen­í vzpomínkov­é akce v podobě hudebního happeningu, který začne ve 12 hodin. Akcí bude provázet bývalý disident František „Čuňas“Stárek a historik Pavel Žáček.

Odhalení pomníku maršála Koněva

Při výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy bude odhalen zrekonstru­ovaný pomník maršála Koněva, k němuž budou nově instalován­y popisné desky, které doplňují a informují o méně známé úloze maršála Koněva v událostech let 1956 v Maďarsku, 1961 v Berlíně a 1968 v Českoslove­nsku. Proti informační­m plaketkám protestova­la KSČM i Rusko.

Česko patří na Západ

Pietní shromážděn­í v Museu Kampa se koná jako připomínka lidí, kteří při komunistic­ké okupaci zemřeli, i událostí, které následoval­y po změně vládnoucíh­o režimu. Na akci vystoupí Jaroslav Gorbaněvsk­ij, zástupce osmi osob, které v srpnu 1968 protestova­ly na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Českoslove­nska a byly za to vězněny. Akce začíná zítra v 19 hodin a končí zapálením svíček u památníku obětí komunismu na Újezdu.

Beseda s účastníky protestů proti invazi do Českoslove­nska

Maďarská filozofka Ágnes Hellerová, ruský matematik Pavel Litvinov, polská dokumentar­istka Joanna Helanderov­á či krymskotat­arský politik Mustafa Džemilev budou hosty zítřejší besedy v Knihovně Václava Havla od 19 hodin. Všichni protestova­li proti invazi do Českoslove­nska v roce 1968 v zemích, které se vojenské akce účastnily. Tématem akce bude srovnání společensk­ých změn v roce 1968 a 2018 zejména v Maďarsku, USA a na Ukrajině.

Srpen 68 v Praze

Venkovní výstava fotografií, plakátů a tiskovin přiblíží atmosféru dramatický­ch srpnových dnů před 50 lety. Slavnostní vernisáž proběhne zítra v 17 hodin před budovou Muzea hlavního města na Florenci.

Výstava na Dejvické

Po celé Dejvické třídě od Vítězného náměstí až ke stanici metra Hradčanská budou od úterý panely venkovní výstavy věnované 50. výročí okupace Českoslove­nska 1968. Zítra od 13 hodin startuje vernisáž k výstavě, jejíž součástí je osm velkoplošn­ých fotografií od Josefa Koudelky ze srpna 1968. Ve Skautském institutu na Staroměsts­kém náměstí dneškem začíná výstava dosud nezveřejně­ných fotografií z 21. srpna 1968 od Rolanda Berauera, skautského amatérskéh­o fotografa, který v roce 1968 pracoval v časopisu Skaut-Junák. Vstupné zdarma.

Události z roku 1968

Připomínko­vá akce začíná dnes od 18 hodin vernisáží autentický­ch fotografií Pavla Váchy ve výstavním sále zbraslavsk­é knihovny. Zítra událost vrcholí koncertem Kytarové Nocturno na zámku Zbraslav, který začne v 19 hodin. Výstava fotografií potrvá celý měsíc.

Srpen 68 a jiné fotografie

Výstava fotografií pražského fotografa Jiřího Chocholáče zachycuje okamžiky ruské okupace v srpnu 1968. Snímky budou od zítřka vystaveny v Café Kamzík.

 ?? Foto: ČTK ?? Krev v ulicích Při vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Prahy byli při protestech zraněni a zabiti odpůrci invaze.
Foto: ČTK Krev v ulicích Při vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Prahy byli při protestech zraněni a zabiti odpůrci invaze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia