Dnes Prague Edition

NÁVOD NA STUDNU ZDARMA

Výběr firmy, potřebná povolení, cena

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Počet žádostí o zřízení studny vyskočil po suchém létě roku 2015 podle údajů ministerst­va zemědělstv­í z roku na rok zhruba o pětinu z přibližně čtyř tisíc na více než pět tisíc. A na těchto číslech se drží i letos.

Prakticky ve všech případech jde o studny vrtané, které sahají desítky metrů pod povrch. Zda se investice za desítky tisíc korun vyplatí, však nezáleží jen na tom, jestli je pod povrchem voda. Neméně důležité je, aby vybraná firma odvedla dobrou práci. Problém spočívá v tom, že špatně vyvrtaná studna se při pohledu shora od takové, která bude bez problémů sloužit desítky let, neliší.

1 Jak najít dobrého studnaře

Z prezentace na webu majitele vrtné soupravy od zkušeného studnaře nepoznáte. „Doporučuji zeptat se sousedů a na obecním úřadě. Vědí, kdo tam často vrtá a jak jeho studny vypadají i po nějaké době,“říká úřednice vodoprávní­ho úřadu (speciální stavební úřad pro vodní díla, pozn. red.) v okolí Prahy. Podezřelé může být, když se firma ohání nízkou cenou ještě předtím, než se podívala na pozemek. Vyplatí se také dopředu zeptat vodoprávní­ho úřadu, zda s novou studnou v dané lokalitě nebude problém.

2 Ne každé místo je správné

Hydrogeolo­gický posudek určí, kde vrtat a jak hluboko. Hydrogeolo­govi může pomoci také proutkař, který hledá pukliny pod povrchem, do nichž se vrt v ideálním případě trefí. „Při umístění vrtu na pozemku se musí dodržet normy, například správné odstupy od zdrojů znečištění, jako je kanalizace nebo cesta. Majitel může žádat o výjimku, ale ne vždy ji dostane,“říká Ivo Černý ze společnost­i Vodní zdroje.

3 Vrt by měl být na míru včetně čerpací zkoušky

Průzkumný vrt sice úřady nevyžadují, ale oslovení studnaři ho doporučují. A to včetně čerpací zkoušky, při níž se ověří, zda nový vrt „bere“ vodu studnám v okolí. V takovém případě by studna nedostala kolaudaci. Potvrzena bude také vydatnost vrtu. Pokud vše vyjde podle předpoklad­ů, cena bude stejná.

Důležité je dobře nastavit průměr vrtu. Kombinace vydatnosti zdroje a průměru vrtu určuje, kolik vody dá. S průměrem roste cena. „Pod průměr 125 milimetrů bych nešel, už kvůli provozu. Stačí, když do vrtu spadne kamínek, a nemusíte dostat ven čerpadlo,“říká Ivo Černý.

Jde i o to, jak dlouho vrt vydrží dávat vodu. Do vrtu, který se rychle vyčerpá, se voda žene pod velkým tlakem. Kal, který s sebou nese, však zanáší filtrační štěrk nasypaný kolem trubek a také filtrační otvory, nehledě na to, že se kaly mohou dostat až do vrtu. Že je něco špatně, se v tomto případě může ukázat až dlouho poté, co uběhne záruční doba.

4 Čím hlubší vrt, tím silnější trubky

Vybavením se vrty jeden od druhého příliš neliší. Uvnitř je plastová trubka (zárubnice) obsypaná vodárenský­m štěrkem (kačírek). Toho by mělo být kolem trubky na tři centimetry. „Majitel by se neměl nechat přesvědčit, že to není potřeba. Dále je potřeba, aby bylo prvních pět metrů vrtu zacementov­aných, aby do něj nevnikala povrchová voda,“říká Ivo Černý.

Čím je vrt hlubší, tím silnější stěnu by plastové trubky měly mít, aby se vrt nezavřel. Stát se může i to, že firma použije trubky, které nebyly určeny pro pitnou vodu. Klidně za obvyklou cenu, která by se měla vejít do dvou tisíc za metr (i podle geologický­ch podmínek). O tom, že by firma měla umět trubky dobře poskládat podle toho, odkud do vrtu teče voda, ani nemluvě.

5 Plaťte až za čistou vodu. Natočte jí minimálně sud

Že ze studny poteče pitná voda, to žádný studnař nemůže zaručit. Že voda nebude zakalená a že jí poteče dost, to se rozumí samo sebou. „Z nového vrtu bych si nechal firmou naplnit dvěstělitr­ový sud na jeden zátah bez vypnutí čerpadla. A naplnil bych vodu i do PET lahve a sledoval případné zakalení,“doporučuje Černý. Dvě stě litrů je průměrná denní spotřeba pro dva lidi. A kalná voda znamená, že filtrace nefunguje, jak má. „Dokud neteče čistá voda, tak bych nezaplatil,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vrtná souprava je základem pro práci každého studnaře.
Foto: ČTK Vrtná souprava je základem pro práci každého studnaře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia