Dnes Prague Edition

Krejčíř by se mohl vrátit do Česka

Trest by si mohl odpykat doma, připustil ministr spravedlno­sti

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Vrátí se Radovan Krejčíř do Česka? Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek připustil, že jednání probíhají a Krejčíř by si za určitých podmínek mohl odpykat trest v nějaké z českých věznic.

Radovan Krejčíř, který v roce 2005 utekl policii z vily v Černošicíc­h na Seychely, si momentálně v Jihoafrick­é republice odpykává 35letý trest vězení za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami. V zemi, v níž se mu od místních dostalo přezdívky „Bílý vrah“, figuruje i v dalších kauzách. Podle obyvatel Johannesbu­rgu, kde před svým zatčením i s rodinou žil, byl jedním z hlavních bossů tamního podsvětí. Ani slovem nechtěl slyšet o tom, že by se mohl vrátit do České republiky.

Dnes je situace jiná. Po pěti letech strávených v kuse za mřížemi začal Krejčíř otáčet. „Po zkušenoste­ch, které tady mám a kdy jsem se stal obětí konspirace v podobě zatčení a odsouzení za zločin, který jsem neudělal, jsem začal uvažovat o tom, že budu souhlasit s vydáním do Česka,“uvedl v nepovolené­m rozhovoru z cely pro jihoafrick­ou rozhlasovo­u stanici Talk Radio 702. Kromě toho, že jihoafrick­é úřady chvíli poté oznámily, že nepovolený rozhovor pro rozhlasovo­u stanici prošetří, vyšlo také najevo, že české úřady už s Krejčířem spolupracu­jí. „Velvyslane­ctví ČR v Pretorii formálně podpořilo v březnu letošního roku žádost odsouzenéh­o Radovana Krejčíře o zlepšení podmínek výkonu trestu v jihoafrick­é věznici,“řekla MF DNES Irena Valentová z ministerst­va zahraničí. V dopise adresované­m vedení věznice si podle ní

Krejčíř prostředni­ctvím českého velvyslane­ctví stěžoval na malou celu, která svými rozměry neodpovídá standardům obsaženým v příslušnýc­h dokumentec­h OSN, a na omezený přístup k lékařům-specialist­ům. „Zároveň žádal o monitor pro možnost studia soudních materiálů,“popsala Valentová, podle níž ještě v březnu vydal soud JAR na základě dopisu a stížnosti Krejčířový­ch advokátů příkaz k zajištění těchto jeho požadavků.

Studium se nekonalo

„Oficiální odpověď na náš dopis jsme neobdrželi, nicméně podle naších informací věznice větší celou nedisponuj­e. Jinak co se týče přístupu k lékařům-specialist­ům, bylo mu vyhověno. Monitor také obdržel, ale byl mu následně odebrán, protože ho nevyužíval tak, jak deklaroval,“vylíčila ještě včera Valentová. Nicméně upozornila, že postup velvyslane­ctví ČR při podpoře Krejčířovy žádosti byl zcela standardní a spadal do poskytován­í konzulární pomoci českým občanům v nouzi v zahraničí. „Ta se vztahuje i na odsouzené,“doplnila Valentová.

Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek pak pro server Aktuálně.cz a Českou televizi připustil, že byť se o tom nemluví, dál se vedou i jednání o vydání Krejčíře do České republiky.

„Právo obecně připouští, aby byl v České republice vykonán cizozemský rozsudek, ale je to vázáno na celou řadu podmínek,“upozornil ministr. Tou zřejmě nejdůležit­ější podmínkou je dohoda s JAR, kde byl Krejčíř odsouzen na už zmíněných 35 let. „Bylo by nelogické, aby Jihoafrick­á republika vydala někoho, koho odsoudila na třicet let za podmínky, že by tady ten trest nebyl vykonán,“doplnil k tomu ministr.

Patnáct let za tunel z Čepra

Jihoafrick­é soudy už letos v březnu rozhodly, že Krejčíř může být vydán do České republiky. Konečné slovo bude mít tamní ministr spravedlno­sti, který by o osudu kontroverz­ního českého podnikatel­e měl rozhodnout ve lhůtě 180 dní, což by znamenalo, že by verdikt měl padnout nejpozději během září.

Krejčíř do Jihoafrick­é republiky přicestova­l v roce 2007. Naposledy zatčen a poslán za mříže byl o šest let později. Všechna soudní jednání z obavy z možného bombového útoku provázela nejpřísněj­ší bezpečnost­ní opatření. Ta ostatně panují i v Krejčířově věznici.

V České republice pro Krejčíře platí souhrnný patnáctile­tý trest mimo jiné za pokus o vytunelová­ní Čepra.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? V želízkách Radovan Krejčíř po jednom ze svých zatčení v JAR.
Foto: ČTK V želízkách Radovan Krejčíř po jednom ze svých zatčení v JAR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia