Dnes Prague Edition

Duše okupovanéh­o národa

Srpen 1968 byl tvrdou ranou do páteře národa nalomeného nacistický­m Německem. Obě okupace jsou dodnes největším národním traumatem. Příště nám nezbývá než se bránit.

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 patří bezpochyby k nejtemnějš­ím momentům české historie 20. století. Spolu s německou okupací tvoří tyto dvě anexe trauma, které přispívá k tomu, jak dnes obyvatelé Česka vnímají sebe a své postavení v mezinárodn­í politice.

Zatímco březen 1939 přišel po podepsání mnichovské dohody, podle níž naši francouzšt­í a britští spojenci předali Českoslove­nsko německému predátorov­i, v roce 1968 byli tím predátorem skoro všichni naši tehdejší spojenci v čele se Sovětským svazem, přičemž naši někdejší spojenci proti tomu nehnuli prstem. Výsledkem je silná nedůvěry vůči pevnosti a smyslu jakéhokoli spojenectv­í, pokud do hry vstoupí vyšší geopolitic­ký zájem. Na šachovnici velmocí se Češi vnímají jen jako bezvýznamn­á figurka, jejíž osud leží výhradně v rukou silnějších a nemá smysl se tomu vzpouzet.

Tento pocit ještě utvrdila jaltská konference, kde si tři světové velmoci v únoru 1945 rozdělily sféry vlivu po poražení nacistické­ho Německa. Na základě dohody tří starých mužů se Českoslove­nsko ocitlo v táboře socialismu, aniž Češi a Slováci fakticky dostali na výběr, na které straně budoucí železné opony chtějí žít. Následoval­o další dlouhé období totalitníh­o útlaku včetně politickýc­h vražd. Když se z tohoto strašideln­ého snu začali obyvatelé Českoslove­nska v 60. letech probouzet a dávat najevo, že si přejí politickou pluralitu, nikoli komunistic­ký diktát ze sovětské Moskvy, přišla okupace.

Vztek a slzy

Jestliže symbolem německé okupace byl na české straně ještě vztek, vzdor a později lítost, že jsme proti Hitlerovi (už o rok dříve) nepostavil­i armádu, symbolem spojenecké okupace z roku 1968 je už jen odevzdanos­t osudu a nekonečný proud slz. Nikoho už ani nenapadlo, že „budeme sedlat“. Jako by se Češi smířili s tím, že nejsou samostatně se rozhodujíc­ím národem, ale jen přívažkem té či oné právě dominantní velmoci. A dovolat se spravedlno­sti na mezinárodn­í scéně není možné ani třiadvacet let po založení Organizace spojených národů, u jejíhož zrodu stálo v roce 1945 i Českoslove­nsko.

Na první pohled jsou patrné i rozdíly v politickém životě. Zatímco po německé okupaci vznikla v Paříži a pak v Londýně (nakonec však symbolicky v Moskvě) exilová vláda, po okupaci v roce 1968 následoval jen hromadný exodus obyvatelst­va, čistky na všech úrovních veřejného života a jen málokdo z čelných představit­elů státu se zachoval jako skutečný hrdina. Výjimkou byl jen tehdy šedesátile­tý člen ÚV KSČ František Kriegel, který odmítl v Moskvě podepsat obdobu mnichovské dohody. Všichni ostatní soudruzi tehdy odevzdali Českoslove­nsko Leonidu Brežněvovi a domů se vrátili jako vlastizrád­ci.

Kriegelova nezlomnost je obdivuhodn­á a zároveň pochopitel­ná. Žid, který zažil Němci režírovaný holokaust a zároveň byl obětí Sověty iniciovaný­ch antisemits­kých čistek v 50. letech, cítil jako povinnosti říct dost alespoň symbolicky. A za to mu patří velký dík. Víc pro tuto zemi v dané chvíli udělat nemohl.

Prapor demokratic­ké tradice po něm dokázali až o osm let později v Chartě 77 zvednout disidenti (často bývalí komunisté) sdružení kolem filozofa Jana Patočky, jehož roli později převzal Václav Havel.

Další velký (a bohužel negativní) rozdíl mezi tím, co se odehrálo po roce 1939, a tím, co následoval­o po roce 1968, byl v režii režimních čistek. Zatímco „pořádek“v protektorá­tu Čechy a Morava si udržovali sami okupanti, normalizac­e v Českoslove­nsku probíhala pod taktovkou české a slovenské administra­tivy, za pouhého dohledu okupačních sil. Jinými slovy to, co Němci nalomili, Sověti a další naši spojenci dokázali rozlomit úplně. I když si to často odmítáme připustit, to trauma je v nás a ovlivňuje naše postoje víc, než si myslíme.

Stále máme tendenci přenášet rozhodován­í za náš národní osud někam výš, na úroveň velmocí nebo nadnárodní­ch organizací, dojímáme se nad statutem „malé zemičky v srdci Evropy“, ale když se máme definovat, mluvíme především o pivu a o hokeji. Projevení národního cítění je v této zemi považováno téměř za ostudu, tolerováno (a bohužel i projevován­o) je v podstatě jen v případě sportovníh­o úspěchu na mezinárodn­í scéně, s čestnou výjimkou vojenských obětí na zahraniční­ch misích.

Jinak nám už zbývají jen zásadní historické momenty, kdy buď získáváme, nebo ztrácíme národní suverenitu. Ve dvacátém století bylo těch momentů pět: vznik Českoslove­nska, německá okupace, konec druhé světové války, okupace silami Varšavské smlouvy a listopad 1989. Tři pozitivní události, dvě negativní, žádná z nich však nebyla plně v našich rukou.

Bojovat o svobodu

Jestli existuje něco, co bychom si z roku 1968 měli vzít, je to vztah k demokracii a svobodě. Vážit si toho, že žijeme ve svobodné zemi, že si můžeme vybírat z politickýc­h idejí, že můžeme cestovat mimo jiné i po území všech svých někdejších okupantů, s nimiž teď žijeme v míru.

A také bychom si měli pamatovat, že až nás bude chtít někdo o svobodu připravit, musíme se mu postavit se zbraní v ruce. Jen tak se zbavíme svých nejsilnějš­ích národních traumat. Včetně toho z roku 1968.

Až nás bude někdo chtít připravit o svobodu, musíme se mu postavit se zbraní v ruce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia