Dnes Prague Edition

Nové vrty nesmějí brát vodu ostatním

-

PRAHA Zejména v oblastech, kde je vody pod zemí málo, nevidí sousedé vrtání nových studní rádi. A zákon je proti těm, kdo chtějí vyvrtat studnu novou, chrání. Novou studnu povolí jen v případě, že neohrozí vydatnost studní původních.

„Například na Sázavě v chatových osadách, kde má každý kopanou studnu, sousedi často skřípou zuby,“říká Ivo Černý ze společnost­i Vodní zdroje.

Odpovědnos­t za to, že nová studna vodu nikomu nevezme, má hydrogeolo­g, který zpracovává posudek, projektant a studnařská firma. Ti by také měli uhradit likvidaci vrtu a náhradu škod. Není výjimečné, že si sousedi stěžují neprávem. V takovém případě pomohou čerpací zkoušky, při nichž se změří hladina ve studnách v okolí před a po vrtání nové studny.

Tuto možnost nemají majitelé studní postavenýc­h načerno. A těch jsou v Česku tisíce. Pokud na takovou černou studnu přijde vodoprávní úřad (je součástí úřadu ve větších obcích a kromě toho, že vydává povolení k odběru podzemní vody, její odběr také kontroluje), má podle Václava Tampíra z ministerst­va zemědělstv­í dvě možnosti – buď studnu dodatečně povolí, nebo ji přikáže odstranit.

Odborníci proto doporučují vyžádat si dokumentac­i ke studni při nákupu pozemku.

Problém mohou mít do budoucna i majitelé studní, které mají podle projektu hloubku do 30 metrů, ale v praxi berou vodu z větší hloubky. Firmy nabízejí u těchto vrtů někdy nižší cenu za metry navíc. Řídí se už podle báňského zákona a ne každý je může dělat. (rh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia