Dnes Prague Edition

Síť dálnic neroste. Průmysl se bojí o dotace

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Stát opět může mít problémy s čerpáním evropských dotací na dopravní stavby. Podle zástupců průmyslu váznou zejména projekty dálnic zařazených mezi takzvané prioritní stavby.

Podobně tak jako v předchozím období hrozí, že stát kvůli potřebě vyčerpat do roku 2020 nabízené evropské dotace převede nevyužité peníze z těchto staveb na méně důležité silniční projekty. Dva a půl roku před koncem sedmiletéh­o programové­ho období stát z nabízených 130 miliard korun prostavěl zhruba 37 miliard. Evropské komisi do současnost­i podle ministerst­va dopravy poslal ke schválení účty za zhruba 20,7 miliardy korun.

„Celková výstavba v zemi jde velmi pomalu. Šestnáct kilometrů otevírané dálnice ročně je hodně málo. Na druhou stranu se daří čerpat hodně pro oblast železnice,“uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Obavy o nevyčerpán­í desítek miliard korun se objevovaly i na konci předchozíh­o dotačního období, které skončilo v roce 2014. Podobně jako tehdy i dnes ministerst­vo dopravy uvádí, že má pro všechny případy připraveno dost náhradních programů.

„O peníze z Operačního programu doprava se nemusejí stavební firmy obávat. V rámci programu je dostatečný zásobník projektů, kterými bude pokryta celá alokace tak, aby byla v plné výši úspěšně vyčerpána,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Z osmi silničních prioritníc­h projektů si resort dopravy mohl zatím odškrtnout pouze obchvaty západočesk­ých měst na dálnici D6, obchvat Frýdku-Místku a nedávno vysoutěžen­ý obchvat Otrokovic, na němž by se měly stavební práce rozeběhnou­t v nejbližšíc­h dnech. Zbylé projekty se naopak potýkají s řadou problémů, jejichž vyřešení může trvat měsíce i několik let.

Například na úseku D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, který se měl podle původních plánů začít stavět v roce 2016, stále trvá spor mezi investorem a občanským sdružením Děti Země. To na konci července podalo rozklad proti vydanému stavebnímu povolení.

Ministerst­vo uvádí, že chce rozklad vypořádat během několika měsíců a ještě do konce roku začít se stavbou. Z dosavadníc­h zkušeností ale vyplývá, že vypořádat rozklad trvá půl roku. Pokud nebude sdružení s verdiktem úřadu spokojeno, může se obrátit na soud. Pokud ten uzná potřebu pro odkladný účinek, výstavba se prodlouží minimálně o další rok.

Podle předsedy hnutí Miroslava Patrika nejsou ve vydaném povolení popsané způsoby, jak stát zajistí, aby potoky v okolí byly ochráněny proti znečištění během výstavby a aby celé území bylo poté navráceno do původního stavu. Například zda za vykácené stromy budou v okolí vysázeny jiné. Pokud se s tímto problémem úřad neporadí, dá se správní žaloba očekávat.

Času přitom není nazbyt. Aby mohly být stavby proplacené z evropského dotačního programu, musí se začít stavět do konce roku 2020. Další tři roky je pak možné čerpat peníze na jejich dokončení.

Předseda dopravní sekce Hospodářsk­é komory Emanuel Šíp se proto obává, aby kvůli obavě ze ztráty evropských peněz nebyly upřednostn­ěny méně významné, ale lépe připravené stavby. Roky například stojí dostavba Pražského okruhu. Ta ale vypadla už v minulém období a ani nyní není mezi prioritním­i stavbami, protože její příprava stále vázne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia