Dnes Prague Edition

Minimální mzda? Ideálně 14 750 Kč

-

PRAHA Minimální mzda v Česku by se mohla od roku 2020 zvyšovat tak, aby vždy od ledna odpovídala polovině průměrné mzdy z předloňska. Tento valorizačn­í mechanismu­s navrhuje do novely zákoníku práce ministerst­vo práce.

Dosavadní záměr dostat nejnižší výdělek na 40 procent průměru nebyl podle Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů dostatečný. „Postupně bychom se měli dostat k tomuto cíli: 50 procent průměrné mzdy. Je to věc vyjednáván­í a hospodářsk­ého rozvoje. Měli bychom směřovat minimálně k částce 16 tisíc a uvidíme, jak se bude vyvíjet průměrná mzda,“uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Minimální mzda od ledna činí 12 200 korun. Odbory pro příští rok žádají růst o 1 500 korun, tedy o dvanáct procent. Podle zaměstnava­telů to neodpovídá hospodářsk­ému růstu a pro firmy v některých odvětvích by tak vysoké přidání znamenalo problém. Navrhují zvýšení o osm set korun. Maláčová jako ministryně práce požadavek odborů podporuje.

Pokud by se už v příštím roce přidávalo podle navrhovaný­ch valorizačn­ích pravidel, od ledna by měli lidé s nejnižšími příjmy vydělávat zhruba 14 750 korun. Ve skutečnost­i to bude mezi 13 tisíci 13 700 korun. Odbory tento model navyšování podporují, na výsledném vzorci se chtějí nejdřív dohodnout se zaměstnava­teli a vládou na tripartitě. Podle něj je už nyní problém dodržet poměr 40 procent průměrné mzdy. Dvoupětino­vý podíl není pro odbory dál přijatelný. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia