Dnes Prague Edition

Německo: děti do lavic a učitele sehnat, kde se dá

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Až 40 tisíc učitelů chybí podle odborů na německých školách. V desítkách tisících případů proto zaskakují lidé, kteří k výuce nemají odpovídají­cí vzdělání ani zkušenosti. Největší problém mají zejména základní a speciální školy, a to především na severu a východě země. Ve spolkových zemích Berlín a Sasko se mluví o stavu krize.

„Za posledních třicet let nepamatuje­me situaci, která by byla tak dramatická,“říká předseda učitelskýc­h odborů Heinz-Peter Meidinger. „Aktuálně máme deset tisíc volných míst, která nejsou obsazena. K tomu tady máme dalších asi třicet tisíc učitelskýc­h pozic, na nichž ovšem nepůsobí učitelé, ale různé záskoky, penzisté nebo studenti.“

Nejvážnějš­í je podle něj situace v Berlíně. „Je to skandál. Sedmdesát procent nově obsazených míst na základních školách zastávají lidé bez odpovídají­cího pedagogick­ého vzdělání,“uvedl Meidinger.

Současně s tím podle nové studie německého ekonomické­ho institutu (IW) v Kolíně nad Rýnem klesá kvalita vzdělání, a to téměř ve všech spolkových zemích. V každé z nich sociologov­é hodnotili celkem 93 kategorií: počty studentů, kteří nedokončí vzdělání, výsledky srovnávací­ch testů nebo počty dětí, které musí opakovat ročník.

Děti bez němčiny

Zhoršení je patrné zejména v němčině a matematice. Zvláště mezi cizinci se pak zvýšily počty těch, kteří odešli ze školy bez ukončeného vzdělání.

Současný stav způsobilo několik faktorů. Na jedné straně se snižuje počet míst na učitelskýc­h oborech, ale zároveň přibývá dětí. Společně s tím také přibývá těch, jež vyžadují speciální a individuál­ní péči, ke které ovšem ani vyškolení učitelé nemají potřebný čas, vzdělání ani kapacitu. To se týká zejména žáků pocházejíc­ích z imigrantsk­ých rodin.

Ty často navíc neumějí německy, nebo jen špatně, a zejména učitelky si stěžují na chybějící respekt vůči sobě i ostatním dívkám ve třídě, a to i ze strany rodičů. „Jak máme vycházet s tak rozdílnými dětmi v jedné třídě? Na to vůbec nejsme připraveni,“říká bez udání jména jeden z učitelů v Berlíně.

„Zůstávám pesimistou“

To ale není nic nového. Zejména za poslední tři roky od masového příchodu migrantů z neevropský­ch zemí se téma pravidelně objevuje v německých médiích i v nejrůznějš­ích slibech politiků o investicíc­h do vzdělání, a o to víc před začátkem školního roku.

„Vláda musí zásadně investovat do vzdělání. Jen tak zůstaneme v celosvětov­ém měřítku konkurence­schopní,“ říká například předsedkyn­ě parlamentn­í frakce opozičních liberálníc­h demokratů (FDP) Katja Sudingová. Stejně tak vládní sociální demokraté (SPD) se nechali slyšet, že současný stav je „alarmující“.

Podle učitelů nicméně stále zůstává jen u slov. Kritická situace a zhoršující se kvalita vzdělání je z jejich pohledu přímým důsledkem „nabalující­ch se problémů“na základních školách. „Téměř všechny spolkové země zaspaly,“domnívá se Meidinger. „Budoucí vývoj bude ještě horší.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia