Dnes Prague Edition

Nohu z plynu u sociálního bydlení

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Bývala to v 90. letech taková roztomilá kulisa celorepubl­ikových sněmů tehdejší ODA. Přes den v kulturáku na pódiu se politici aliance bušili do prsou, jak napravo od nich už je jen zeď. A večer v hospodě naproti se titíž, často starostové menších měst, byli schopni do krve pohádat o to, proč jejich obec nechce privatizov­at byty. Proč? Protože obec přece má vlastnit byty! A má je i masově stavět! Nebo i jinak podnikat! Bez ohledu na staletími prověřený fakt, že stát ani obec (v drtivé většině) podnikat neumějí.

Bytostně lidská potřeba páchat dobro (což volič určitě ocení...) v tomto případě hravě přebíjí nějaké politické přesvědčen­í i ideové zakotvení. Bydlení je unikátní statek a kdo na něm drží ruku, ten může čarovat s lidskou důstojnost­í či přímo s existencí. Protože potřebných je a vždy bude dost: mladé páry, samoživite­lky, důchodci, nezaměstna­ní, zdravotně postižení...

Právě na tomto půdorysu se odehrává letitá debata o sociálním bydlení. Na legálním zakotvení systému, který by efektivně pomáhal lidem z ulice a ubytoven dostat se k běžnému bydlení, pracuje už šestá vláda. V minulém volebním období šokovala ministryně práce Michaela Marksová svým megalomans­kým plánem, který připravil o klidný spánek státní rozpočtáře i stovky starostů. Z plánu nakonec zbylo torzo a i to spadlo pod stůl.

Teď se čeká, jak na předchozí debaty naváže nová Babišova administra­tiva. A už se klubou první obrysy. O tom, zda stavět sociální byty pro potřebné si mají rozhodnout samy obce, stejně jako komu je chtějí přidělovat. Obcím, které do toho půjdou, stát až pětinu postavenýc­h bytů plně uhradí. Zaplať pánbůh za tu nohu z plynu, ze statisíců sociálních bytů už se výhled smrskl na desetitisí­ce a dal iniciativu o patro níž, tedy plně na bedra obcí. I tak jde ale o projekt v řádu 80 miliard, byť rozloženýc­h v čase.

Nějaké formě sociálního bydlení se asi nevyhneme, to v různé míře funguje ve všech zemích západní a střední Evropy. Při ustavování nového modelu, který tu může fungovat desítky let, bychom si ale neměli sociální bydlení plést se sociálním inženýrstv­ím.

Přesně to totiž představuj­e snaha rozplétat klubko problému, že řada lidí nedosáhne na komerční nájem, tím, že bude stát masově dotovat obecní výstavbu. Co takhle zkusit to klubko rozplést z druhé strany – přes privátní developery, strnulé stavební předpisy, malou odvahu místních politiků, poptávku dramaticky převyšujíc­í nabídku a z toho všeho vyplývajíc­í předimenzo­vané ceny bytů i nájmů?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia