Dnes Prague Edition

Langerová zazpívá Kryla

Současní zpěváci a zpěvačky, orchestr a známé písně šedesátých let. Takový bude Koncert ’68, který se uskuteční dnes večer na Václavském náměstí.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Je líné nedělní odpoledne, na pražské Vinohradsk­é ulici naštěstí nejsou tanky, zuří tu jen nesnesitel­né vedro. V budově Českého rozhlasu je však příjemně a ve zdejším nahrávacím studiu finišují zkoušky na úterní velký koncert.

Ten se uskuteční od 20 hodin na Václavském náměstí a zazní na něm písně oblíbené v šedesátých letech, ovšem v nových úpravách. Dirigentka občas celý ansámbl zastaví kvůli detailním pokynům. Z orchestru dostává i jednu lakonickou odpověď – teď to možná není dokonalé, ale v úterý „pod ocasem“si to sedne.

Kubišová i Bílá

K mikrofonu se právě staví Aneta Langerová se svou verzí Nevidomé dívky od Karla Kryla. „Ke všem, kteří v roce 1968 žili a třeba i položili život za svobodu, mám velký respekt a úctu. I proto na tomto koncertu vystupuji. Myslím, že je potřeba podobné události připomínat, i když to samozřejmě není nic veselého,“tvrdí zpěvačka.

Konkrétně Nevidomou dívku už Langerová zpívala na koncertu ke Krylovým nedožitým sedmdesáti­nám a je na první poslech zřejmé, že její verze se od originálu liší. Tady zní Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Kryl ji původně nahrál jen s kytarou. „Celý nápad je postavený na tom, že se jednotliví zpěváci spojí s orchestrem a s kapelou Petra Maláska. Samozřejmě že původní surová verze od Karla Kryla je nesrovnate­lná. A ani to srovnávat nechceme,“dodává Langerová.

Na koncertu se představí i Marta Kubišová, Lucie Bílá, Tereza Černochová, Vojtěch Dyk nebo Matěj Ruppert. Zazní písně jako Bratříčku, zavírej vrátka, Klaunova zpověď, Želva či Lady Carneval. Tedy nejen zjevné protestson­gy, ale prostě skladby, které koncem 60. let u publika rezonovaly. O nové aranže se postaral Petr Malásek a víc detailů nechtějí organizáto­ři prozradit, má to být totiž překvapení.

Tanky jako doopravdy

A koncert nebude jediná připomínka, na které se podílí Rozhlas, jehož vinohradsk­á budova byla konec konců jedním ze středobodů tragických událostí před padesáti lety. Už v 11 hodin se bude před vchodem konat tradiční pietní akt a odhalení nové pamětní desky obětem padlým u budovy Českoslove­nského rozhlasu – ze sto třiceti okupanty zabitých lidí jich šestnáct zemřelo právě zde.

Od pondělního večera navíc výročí připomíná speciální vysílání. Moderátoři provádějí posluchače minutu po minutě událostmi osudové srpnové noci roku 1968.

V neposlední řadě si návštěvníc­i hlavní budovy Rozhlasu budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, potkat v ulicích svého města tanky okupantů. K tomu poslouží brýle s virtuální realitou a v jejich rámci i mrazivý komentář – toto se opravdu stalo.

S rozšířenou realitou si hraje i mobilní aplikace Návrat ’68, která přibližuje skutečný příběh patnáctile­té Táňi, kterou invaze zastihla u příbuzných v rakouských Alpách. Vrátí se? To si může vyzkoušet každý, aplikace je ke stažení v App Store a Google Play.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Poslední zkouška Aneta Langerová na zkoušce koncertu ve studiu Českého rozhlasu v Praze.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Poslední zkouška Aneta Langerová na zkoušce koncertu ve studiu Českého rozhlasu v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia