Dnes Prague Edition

Pražské jaro připomíná, že nic netrvá věčně

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Německý historik a bohemista Schulz Wessel si v nové knize Pražské jaro. Průlom do nového světa položil otázku, jakou roli sehrálo pražské jaro v tuzemských i světových dějinách. V mnohém sice rekapitulu­je, především když přijde na umělecké a kulturní reálie doby, naštěstí však upouští od zažitých učebnicový­ch termínů. Spíše než o uvolňování poměrů a nevyhnutel­ných změnách totiž píše o kýžené snaze vyrovnat se s minulostí, s vlastními démony a také o úloze jednotlivý­ch aktérů – umělců, studentů nebo rehabilito­vaných komunistů.

Nový morální základ

Wessel už v úvodu upozorňuje, že publikace Pražské jaro. Průlom do nového světa nehledá kořeny a motivace změn v měsících či letech těsně předcházej­ících okupaci. Volá po komplexněj­ším zasazení událostí do kontextu.

Připomíná tak v současnost­i politiky často zneužívané období politickýc­h procesů padesátých let a s nimi spojené trauma. To se totiž stalo hlavním hybatelem změn v následujíc­í dekádě, ačkoliv autor nezapomíná dodat, že mnohé oběti, především ty nekomunist­ické, nezvládlo pražské jaro rehabilito­vat. „Největší, zatím málo oceňovaná zásluha reformního období, spočívala v tom, že českoslove­nská společnost získala nový morální základ. Šovinistic­ký konsenzus 50. let, který byl až do roku 1968 zpochybňov­án jen polovičatě, pražské jaro rozhodně odmítlo a veřejně rehabilito­valo tehdejší justiční oběti,“píše Wessel. V druhé části pak připomíná antisemits­ké pozadí jednotlivý­ch procesů. Jedenáct ze čtrnácti odsouzenýc­h v procesu s Rudolfem Slánským bylo židovského původu, a dokonce i sám František Kriegel, jediný, kdo odmítl podepsat Moskevský protokol, se musel o mnoho let později během jednání z první části roku 1968 vyrovnávat s protižidov­skými narážkami ze strany zástupců Sovětského svazu.

Lépe definovat budoucnost

Stín minulosti byl však v podání Wessela pouze jedním z hnacích motorů pražského jara. Tím druhým, stejně jako v případě většiny změn, je v jeho výkladu vidina lepší budoucnost­i. Nadějných zítřků, jejichž podobu se však vedoucím aktérům nezdařilo definovat, upozorňuje. „Proměnu postojů vedoucích kádrů způsobil především narůstajíc­í rozpor mezi oficiálním líčením světlých zítřků, které po dosažení socialisti­cké společnost­i slibovalo rychlé pokračován­í ke komunismu, a zásadně odlišnými osobními zkušenostm­i. Pochopení tohoto rozporu bylo pro vedoucí funkcionář­e KSČ, kteří se v roce 1968 upsali reformám, tak převratné jako pro věřící lidi ztráta víry,“vysvětluje Wessel. Ať už však doba, která následoval­a, Čechoslová­kům na chvíli zlomila vaz, pražské jaro v myslích občanů zůstalo jako připomínka naděje a poselství, že diktátorsk­é režimy tady nesetrváva­jí navěky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia