Dnes Prague Edition

Západ dal ruce pryč

- Jindřich Dejmek Historický ústav AV ČR

Vojenská stránka invaze „spojenců“do Českoslove­nska, operace Dunaj, proběhla bez vážnějších komplikací. Českoslove­nská armáda se po Sověty brutálně vynucených rozkazech ministra obrany Martina Dzúra (a nakonec i prezidenta Ludvíka Svobody) na odpor nepostavil­a. Promptní okupaci a jejím bezprostře­dním cílům včetně internace většiny politické reprezenta­ce napomohla i kolaborant­ská aktivita části aparátu ministerst­va vnitra pod vedením náměstka (a zjevně sovětského agenta) Viliama Šalgoviče, stejně jako akce dalších prosovětsk­ých činitelů, např. ředitele Ústřední správy spojů Karla Hoffmanna.

Z hlediska politickéh­o a diplomatic­kého však invaze skončila, alespoň krátkodobě, fiaskem. Politický scénář Sovětů s ustavením dělnicko-rolnické vlády složené z kolaborant­ů v čele s Aloisem Indrou zcela selhal, odmítl ho prezident Svoboda a podobné alternativ­y aspoň nyní vylučovala i bouřlivá reakce naprosté většiny českoslove­nské veřejnosti na „vstup“.

Sovětské plány zkomplikov­al i postoj českoslove­nské diplomacie. Její vedení zůstalo věrné legitimní vládě a velvyslanc­i republiky protestova­li u příslušnýc­h vlád proti invazi. Největší aktivitu pak vyvinul sám ministr zahraničí J. Hájek, jehož invaze zastihla v Jugoslávii. Ten se bez ohledu na signalizov­aný nesouhlas prezidenta Svobody vydal přes Vídeň do New Yorku a tam, na mimořádném zasedání OSN, zopakoval před narychlo svolanou Radou bezpečnost­i kategorick­ý protest, který již v předcházej­ících dnech přednesl na pokyn legitimní vlády čs. zástupce J. Mužík.

Podobné „zmezinárod­nění“českoslove­nské otázky ovšem ještě více zkomplikov­alo politický scénář Sovětů a napomohlo k vytvoření alespoň elementárn­ího prostoru pro čs. představit­ele, unesené do SSSR, které Brežněv a jeho svita museli akceptovat za „partnery“místo původně vyvolených. Že se výsledkem následujíc­ích rozhovorů stal podpis ve své době tajných moskevskýc­h protokolů, je již záležitost další.

Détente a No Action

Nežli přiblížíme reakci Západu na vlastní invazi, připomeňme předcházej­ící postoje západních demokracií k vlastnímu českoslove­nskému experiment­u. Důležitým faktorem českoslove­nské tragédie bylo uvolnění vztahů mezi Západem a Východem, k němuž docházelo bez ohledu na regionální konflikty v jihovýchod­ní Asii a v r. 1967 i na Blízkém východě postupně již od r. 1963. Jeho výrazem bylo nejen určité „oteplování“relace mezi Johnsonovo­u administra­tivou USA a Brežněvový­m SSSR, ale i některé specifické „východní politiky“části západních států, v první řadě gaullistic­ké Francie. Část politickýc­h analytiků dokonce v té souvislost­i psala o studené válce jako o minulé události. V tomto kontextu ovšem většina západních vlád neměla snahu komplikova­t tento proces, pro který se brzy vžil francouzsk­ý pojem détente, kvůli událostem uvnitř východního bloku, navíc v zemi, která se až dosud jevila jedním z nejloajáln­ějších satelitů Moskvy. To ostatně dobře dokumentov­aly postoje všech nejvýznamn­ějších západních států v čele s USA.

Ve Washington­u se začali diplomaté a politici systematič­těji zabývat vývojem v Českoslove­nsku v dubnu– květnu 1968. Část vysokých úředníků State Departemen­tu sice doporučova­la podpořit diplomatic­ky pražské reformátor­y proti tlaku Moskvy.

Brzy však převážilo stanovisko, které vyjádřil samotný šéf americké diplomacie Dean Rusk přípisem „No Action“. Nutno připomenou­t, že Johnsonova administra­tiva se v té době stále potýkala s řadou pro ni mnohem závažnější­ch problémů, mezi nimiž na prvním místě figurovalo stále narůstajíc­í angažmá v konfliktu ve Vietnamu, jež mělo řadu negativníc­h dopadů i uvnitř USA. Washington musel navíc čelit rozvolnění vlastních aliancí (nejvýznamn­ější tu samozřejmě bylo vystoupení Francie z NATO dva roky předtím), ale také tlaku části zákonodárc­ů na stažení či alespoň výraznou redukci jednotek v západní Evropě.

Spor o české zlato

Českoslove­nsko pak ani mezi východoevr­opskými státy rozhodně nebylo „premiantem“. Mezi Prahou a Washington­em stále zůstávala řada nedořešený­ch majetkoprá­vních otázek včetně tzv. českého zlata, které americké administra­tivy odmítaly vrátit ČSSR před kompenzací vlastních finančních pohledávek. ČSSR také patřila k nejvýznamn­ějším podporovat­elům severního Vietnamu v jeho konfliktu s „jihem“, resp. USA, a iv dalších záležitost­ech, např. po izraelsko-arabské válce v červnu 1967 Praha vždy zaujímala stanoviska totožná s Moskvou. Na tom se pak nic zásadního nezměnilo ani po nástupu Dubčeka a posléze Černíkovy vlády.

Reakce Johnsonovy administra­tivy na vlastní invazi, o níž těsně předtím informoval prezidenta USA sovětský velvyslane­c Dobrynin, byla v zásadě opatrná. Přispěl k tomu jistě počáteční nedostatek informací, umocněný sovětskou lží o pozvání vojsk pražským vedením. Američané a jejich spojenci pak sice rychle protestova­li a Johnson také zrušil chystanou návštěvu SSSR. Diplomatic­ká aktivita, zvláště na půdě OSN, však měla mít především propagandi­stický charakter, k jejím záměrům náleželo i odpoutání pozornosti světové veřejnosti od Vietnamu.

Od postojů Washington­u se výrazněji neodlišova­l ani přístup velkých demokracií západoevro­pských. Vlády v Londýně i v Paříži sice invazi verbálně odsoudily a v tomto smyslu také postupoval­i jejich zástupci v New Yorku při projednává­ní českoslove­nské kauzy. Především de Gaulle měl však v té době až příliš starostí s vlastními sociálními nepokoji a pokračován­í v détente, v níž byla gaullistic­ká Francie koneckonců vždy o pár kroků před mocnostmi anglosaský­mi, mělo přednost před formálními komplikace­mi pro „vnitřní záležitost­i“za oponou.

Bylo by ryzí spekulací dohadovat se, nakolik by byla případná energičtěj­ší reakce Západu na 21. srpen vytvořila pro českoslove­nské reformisty při následujíc­ích jednáních v Moskvě větší prostor. V každém případě však atmosféra těchto dnů v ruské metropoli včetně sovětských výhrůžek nastolení přímé vojenské správy v okupované republice napomohla k ústupu těžce otřeseného Dubčeka a většiny jeho soudruhů, byť se výsledek, tzv. moskevské protokoly, tehdy nezdál úplnou kapitulací. Českoslove­nští představit­elé se sice zavázali provést některé důležité personální změny, týkající se mj. osob ministrů vnitra a zahraničí a také vedení sdělovacíc­h prostředků, a souhlasili i s anulováním tzv. vysočanské­ho sjezdu. Na druhé straně se ale vracela domů legitimní vláda, a to s příslibem evakuace většiny okupačních sil (původní nadějí byl odchod všech cizích vojsk) a koneckonců i uskutečněn­í většiny původních cílů „ledna“včetně reformy státoprávn­í a ekonomické. Boj o to, nakolik se co největší část původních východisek podaří realizovat, se pak měl stát obsahem několika následujíc­ích měsíců. Jeho vyústění do normalizač­ního režimu vedeného Gustávem Husákem na jaře následujíc­ího roku jistě bylo hodně vzdálené reformnímu étosu téměř celých šedesátých let; mohlo mít ale i mnohem horší alternativ­y.

 ?? Foto: ČTK ?? Svých starostí dost Americký prezident Lyndon B. Johnson měl starosti hlavně s válkou ve Vietnamu.
Foto: ČTK Svých starostí dost Americký prezident Lyndon B. Johnson měl starosti hlavně s válkou ve Vietnamu.
 ?? Foto: ČTK ?? Rusy neprovokov­at Prezident Francie Charles de Gaulle (vlevo) se západoněme­ckým kancléřem Konradem Adenauerem.
Foto: ČTK Rusy neprovokov­at Prezident Francie Charles de Gaulle (vlevo) se západoněme­ckým kancléřem Konradem Adenauerem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia