Dnes Prague Edition

Vzdálená válka, která dělila Ameriku

-

Vietnamská válka, trvající v roce 1968 ve své dramatické (a vizualizov­ané) podobě již čtvrtým rokem, přitahoval­a pozornost západní, především americké veřejnosti podstatně více nežli dění v Českoslove­nsku.

Kořeny konfliktu, který měl výrazné mezinárodn­í ozvěny a neméně výrazně diferencov­al americkou společnost, sahaly hluboko do padesátých let, kdy Vietnam zůstal dohodami z r. 1954 rozdělen na severní, komunistic­kou část, a jižní, „prozápadní“, fakticky ovšem autoritati­vní, později vojenskou diktaturu. Bez ohledu na závazek sjednocení země cestou voleb Washington začal na jihu budovat moderní kapitalist­ický stát, jenž měl představov­at lákavější alternativ­u k Ho Či Minovu socialisti­ckému Vietnamu. Američané však evidentně podcenili řadu faktorů včetně síly vietnamské­ho nacionalis­mu a také značné neodvislos­ti Hanoje na Moskvě, což usnadnilo rozpoutání občanské války v jižním Vietnamu a podporu tamních levicových sil, tzv. Vietkongu, ze strany severu.

Od r. 1964, po incidentu v Tonkinském zálivu, USA v konfliktu přímo intervenov­aly, nejprve leteckými a námořními útoky na severní vojenská zařízení, později přímou účastí početně stále rostoucího vojenského kontingent­u v bojích.

Bez ohledu na brutalitu užívaných prostředků intervence nejen nevedla ke zlomení vůle „severu“dokončit sjednocení země, ale relativně značné ztráty Američanů také vyvolávaly odpor proti válce a kritiku administra­tivy Lyndona Johnsona v liberálníc­h i levicových kruzích. Prezident tak byl vtažen do nevyhlášen­é války, kterou USA za jeho vlády ani za vlády jeho nástupce Richarda Nixona nedokázaly vyhrát, a která navíc posilovala protiameri­cké antipatie v řadě oblastí světa. Konflikt ve Vietnamu poznamenal i americké postoje k pražskému jaru a sovětské invazi. Johnson byl přesvědčen, že spoluprací s Moskvou lépe dosáhne v jihovýchod­ní Asii stabilního mírového uspořádání.

Celý další průběh konfliktu v době Nixonovy administra­tivy podobné iluze vyvracel. Po obtížně sjednaném pařížském míru z r. 1973 a odchodu Američanů z jižního Vietnamu došlo v polovině roku 1975 (po další invazi ze severu) ke sjednocení země pod hegemonií Hanoje.

Relativně značné ztráty Američanů vyvolávaly odpor proti válce.

 ?? Foto: ČTK ?? Ofenziva ze severu Koncem ledna 1968 zahájil Vietkong svou největší vojenskou operaci, ofenzivu Tet.
Foto: ČTK Ofenziva ze severu Koncem ledna 1968 zahájil Vietkong svou největší vojenskou operaci, ofenzivu Tet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia