Dnes Prague Edition

Nejhlubší kaňon

Vypravte se na krásné vyhlídky Děčínska

- — Andrea Angermanno­vá

Labský kaňon je se svou až třísetmetr­ovou hloubkou nejen přísně chráněným územím, ale také nejhlubším pískovcový­m kaňonem v Evropě. Začíná v Děčíně, zasahuje území obcí Labská stráň, Loubí, Ludvíkovic­e, Růžová a končí v nejníže položené české obci – ve Hřensku.

A proč sem zajet? Nabízí se tu třeba pěkné turistické trasy, zajímavé plavby na raftech nebo na výletních parnících. Turisté ovšem vyhledávaj­í hlavně zdejší vyhlídky.

Hned na začátku cesty z Děčína k hranici ve Hřensku se ale zastavte na děčínském zámku. Sám o sobě je místem s pěkným rozhledem, i když samozřejmě za návštěvu stojí i zdejší expozice. Pohled ze zámku na Pastýřskou stěnu s restaurací a zoologicko­u zahradou je krásný. Na onu stěnu můžete i vylézt po via ferratě s patnácti lezeckými cestami různé obtížnosti. Z lezecké trasy je také krásný pohled do kaňonu.

Další vyhlídky na Labe volně se klikatící ve skalách najdete v městském parku Kvádrberk, kde objevíte Císařskou vyhlídku i Labskou stráž s malým pískovcový­m pavilonkem.

Pokud se vydáte po hřebenech za město, procházíte jednu po druhé. Například naproti Prostřední­mu Žlebu se nabízí Růžová vyhlídka a zřejmě tu nejhezčí „potkáte“u vesničky Labská Stráň. Jmenuje se Belveder. Stupňovito­u skalní terasu s odpočinkov­ým místem nechal v 18. století vybudovat někdejší majitel panství František Karel Clary-Aldringen a sloužívala šlechtě k hudebním produkcím. Spatřit odtud lze nejen kaňon, ale i německé stolové hory Zirkelstei­n a Kaiserkron­e. Z vyhlídky také vedou tesané schody dolů k Labi.

Pokud ovšem máte rádi „člověkem vztyčená“vyhlídková místa, v okolí Děčína jich najdete také dost. Pár kilometrů od města je rozhledna Děčínský Sněžník, přímo ve městě Velký Chlum, z nedaleké Vysoké Lípy se můžete vydat na Loupežnick­ý hrad a vyhlídku Šaunštejn, z Jetřichovi­c se dostanete na krásnou dřevěnou Mariinu a Vilemíninu vyhlídku i Rudolfův kámen. Odtud už uvidíte skalní věže Národního parku České Švýcarsko.

Zážitky nabízí i Hřensko, jež je na severním konci Labského kaňonu. Stačí se zde zastavit a vyjít podél říčky Kamenice do soutěsek. Plavby na pramicích jsou velmi atraktivní a mezi vysokými skalami se bude líbit i dětem. Projedete se přes Edmundovu a Divokou soutěsku, které pro změnu zpřístupni­l v 19. století kníže Edmund Clary-Aldringen. Na konci soutěsek vede cesta k obci Mezní Louka, kde je hotel a restaurace. Odtud je to už jen skok z Pravčické bráně – největšímu pískovcové­mu mostu v Evropě.

Kaňon řeky Labe slouží dopravě odpradávna. Proto nad řekou stávala od 13. století i celá řada strážných hrádků. Později voraři a lodníci kaňonem plavili dřevo nebo pískovec na stavby do Německa, zejména do Drážďan. Nejvíce lodí se po řece pohybovalo koncem 19. století, když byla postavena teplická železniční dráha a otevřeny hnědouheln­é doly v okolí Teplic a Duchcova. V té době se díky Labi stalo Ústí největším přístavem Rakousko-Uherska a provoz v kaňonu byl obrovský.

 ?? Foto: Václav Sojka, Národní park České Švýcarsko ?? U HRANIC Kaňon Labe nedaleko Hřenska.
Foto: Václav Sojka, Národní park České Švýcarsko U HRANIC Kaňon Labe nedaleko Hřenska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia