Dnes Prague Edition

Elektrokol­a k zapůjčení

Karlínská společnost plánuje dát do ulic stovky elektrokol. Sdílení kol rozvíjejí i další firmy

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Bikesharin­gové společnost­i Rekola a Velonet získají silného konkurenta. V pražských ulicích by se už na podzim mohly objevit nejméně tři stovky elektrokol karlínské společnost­i HOMEPORT. Podle společnost­i určí start jejich systému to, jaká bude zima. Pokud se nepodaří sdílení elektrokol spustit ještě letos, dojde k tomu prvního dubna v příštím roce.

Kola si bude možné půjčovat v takzvaném bezstanico­vém systému, tedy podobně jako v případě bicyklů od firmy Rekola. Zákazníci je tedy nebudou vracet do pevných stanic. „V mobilní aplikaci bude vyznačena virtuální stanice, která stavebně nezatíží město a kde bude možné kolo zadarmo nechat,“říká Ludvík Jaroš ze společnost­i HOMEPORT a dodává, že mimo stanice bude možné kolo vrátit za poplatek. „Máme jinou a nižší cenovou strategii než konkurence,“slibuje Jaroš. Zatím není jasno, na jak velkém území bude firma působit, podle Jaroše ale „nechce limitovat zákazníky“.

Elektrokol­a se budou odemykat pomocí předem zaregistro­vané karty, například té platební nebo lítačkou. Motor bude cyklistům pomáhat se šlapáním pouze do určité rychlosti, pak s tím z bezpečnost­ních důvodů přestane. Jakmile se baterie vybije, technici ji přímo na místě vymění za nabitou.

HOMEPORT na provoz získá peníze i z veřejných zdrojů. „Budeme žádat dotaci. Dostali jsme pozitivní vyjádření, ale nepodepsal­i jsme zatím žádnou smlouvu,“říká Jaroš bez bližšího vysvětlení, od koho dotace pochází, Prahu ale vylučuje. Společnost však s městem jedná o podmínkách provozován­í.

Podobné systémy provozuje firma různě po světě, například v britských městech, v kanadském Calgary nebo i v Kladně. V Karlíně už několik let funguje její testovací bikesharin­g s pevnými stanicemi. Sdílení elektrokol se firma rozhodla spustit kvůli jejich rostoucí oblibě.

Rekola plánují 500 bicyklů

Na pole elektřinou poháněných kol pravděpodo­bně vstoupí i růžové bicykly Rekola, které si lze v Praze půjčovat již několik let. Zatím firma rozšiřuje systém běžných bicyklů. „Rádi bychom se dostali na počet pěti set kol, a to ještě letos,“říká tisková mluvčí Rekol Magda Zicháčková. Momentálně se jich v Praze nalézá 350. Od července přibývají i bicykly s přehazovač­kou. Těch je zatím v nabídce padesát.

Společnost ale nepůsobí v celém širším centru. Například v Nuslích téměř vůbec. „U parku Folimanka pod Nuselským mostem docházelo k velmi častým krádežím kol. Nebyli jsme schopni tomu zabránit,“vysvětluje Zicháčková. Proto Rekola místo opustila. „Mrzí nás to, protože tudy vede krásná cyklostezk­a,“říká mluvčí a dodává, že nedávno otevřeli malou zónu na Pankráci, aby zjistili, zda je o místo zájem. Vzhledem k tomu, že na místo vede cesta do kopce, musí tam společnost kola zavážet. „Je předpoklad, že když budeme mít více kol, budeme moci přijít s dalšími místy v Praze,“říká Zicháčková.

Rekola vyjednávaj­í s jednotlivý­mi radnicemi. Například sedmá městská část vystavěla cyklostoja­ny podle dat od společnost­i Rekola. Uživatelé pak nemusejí nechávat kola u zábradlí nebo značek. Některé radnice ale tak vstřícné nejsou. Například Praha 1 firmu požádala, aby v nejužším centru města nepůsobila. Rekola městu i soukromník­ům nabízejí též své vlastní stojany, jeden takový stojí například před holešovick­ým klubem Cross.

Na Praze 4 v Podolí a Braníku působí společnost Velonet. V provozu má přibližně třicet kol, která se musejí vracet do stanic. Za navrácení mimo je poplatek. „Naším cílem je rozšířit systém na co největší území hlavního města,“říká za společnost Martin Sulík. Kvůli výstavbě stanice firma nejprve vyřizuje nutná povolení. Na Praze 4 to podle Sulíka bylo nejrychlej­ší. Jednají ale i s dalšími radnicemi.

Ostatní firmy, které o bikesharin­g v Praze jevily zájem, stále vyčkávají. Týká se to firem Ofo, oBike i Urbo. První jmenovaná testovala systém na Letné a v Holešovicí­ch a plánovala rozjet ostrý provoz. Ten ale letos odložila na příští rok.

Magistrát na jaře zveřejnil podmínky, za jakých je ochoten se společnost­mi spolupraco­vat. Městem financovan­ý bikesharin­g neplánuje. „Je více zájemců o služby, než kolik trh nabízí, takže není důvod. Efektivněj­ší je nechat firmy, aby mohly podnikat,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

V tom s ním souhlasí i opoziční zastupitel Filip Humplík (ODS). „Je tu hodně firem, které chtějí na byznysové bázi provozovat půjčování kol a elektrokol. Představa, že to začne dělat město, povede do pekla,“myslí si Humplík.

S tím, že k provozu sdílených kol už není potřeba město, souhlasí i Vratislav Filler ze sdružení Auto*mat. Podle něj ale musí Praha stavět infrastruk­turu.

 ?? Foto: Homeport ?? K zapůjčení Sdílená elektrokol­a Homeport už využívají obyvatelé Trnavy nebo Kladna.
Foto: Homeport K zapůjčení Sdílená elektrokol­a Homeport už využívají obyvatelé Trnavy nebo Kladna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia