Dnes Prague Edition

Z Přerova do NHL? Trio čeká brzy přetěžký test

Už za pár dnů pro ně začne boj o „slávu“. Tři čeští beci se pokusí probít až do NHL.

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Tento týden ještě společně sdílí stařičkou kabinu na zimním stadionu v Přerově, kde se včera usadila hokejová reprezenta­ce. Ale až se začátkem ledna odehraje zápas Montrealu proti Nashvillu, může se toto trio ze současných chudých kulis ocitnout přímo uprostřed překrásnéh­o jeviště jménem Bell Centre a sledovat je bude víc než 21 tisíc diváků... „Byl by to krásný splněný sen. Teď ale musíme odvést maximum a doufat, že se probojujem­e až do hlavního týmu,“říká 23letý obránce Michal Moravčík.

On, jeho věrný druh David Sklenička i Filip Pyrochta jsou teď na začátku dlouhé cesty, která ne vždy zavede poutníky až k vytouženém­u cíli. Mnohdy se na křižovatká­ch vydají špatným směrem, jindy se musí vrátit zpět. Ale dojdou-li až na konec, mohou se – jako třeba letos Michal Kempný – dočkat slavného Stanley Cupu nad hlavou.

Toto trio v květnu podepsalo smlouvu v NHL (Moravčík a Sklenička v Montrealu, Pyrochta v Nashvillu), což však neznamená, že si v ní skutečně zahrají. V červnu se tak vydali do Ameriky, aby v tzv. developmen­t kempu okusili atmosféru, která panuje u jejich chlebodárc­ů, a v září si na dalších dvou soustředěn­ích zkusí vybojovat flek v hlavním týmu. A nebo uslyší – což je reálnější –, že jejich místo prozatím bude ve farmářské AHL. Všichni tři jsou však připraveni tak jako tak v Americe setrvat. Tuší, že je před nimi šichta, a jsou smířeni „přečkat“rok i dva na farmě v AHL.

„Nechci to lehce vzdát. Když mě nevezmou, tak se nebudu hned vracet do Plzně a prosit, jestli tam nemají pro mě místo,“tvrdí Sklenička. „Konkurence je tam jako blázen. Ale nejedu tam odevzdaný a zkusím se rvát. Když se to nepovede, zůstanu na farmě a budu se zlepšovat. Za dva tři roky mohu být nahoře,“přidává Pyrochta.

Právě o něm a NHL mluvil ještě začátkem května bývalý reprezenta­ční kouč Josef Jandač skepticky, on si ovšem nakonec navzdory jeho slovům smlouvu u Predators vysloužil. Teď Pyrochta říká: „Každý na to má názor. Ale já do Ameriky jedu sám za sebe. Budu bojovat sám, nikdo za mě nic neudělá.“

Všichni tři odcházejí do Ameriky z extraligy. Asi se jim teď nevěští úplně oslnivá budoucnost, ale NHL umí překvapit. Díky platovému stropu a shodě okolností může otevřít náruč i hráčům, u kterých byste to před sezonou nečekali. Jan Rutta loni zažil výtečný start v Chicagu, Michal Kempný byl na přelomu roku „na odpis“, pak se stal platným členem vítězů z Washington­u. I Jakub Jeřábek okusil 36 zápasů.

„Právě s Kubou jsme byli na večeři. Hrál v Montrealu, radil nám ohledně bydlení a o NHL říkal, že je to jako den a noc. Že jednou to může být tak, zítra zase jinak. Že kromě největších hvězd nemá nikdo nic jasné,“líčí Sklenička.

Jeho nevýhodou je, že proti Moravčíkov­i a Pyrochtovi zatím není silný v angličtině. Proto spoléhá, že mu bývalý parťák z Plzně bude pomáhat s překladem, že pomůže i ikona Canadiens Tomáš Plekanec, který se už nabízel s pomocí. „Michal bude asi zpočátku můj překladač. Ale kdyby tam nebyl, možná bych se naučil lépe a rychleji.“Mimochodem, stačil červnový přílet do Montrealu, aby on i Moravčík pochopili, že je v tomto městě hokej náboženstv­ím. „Jakmile jsme na letišti zmínili, že patříme k organizaci Canadiens, hned byl k nám jiný přístup než k normálním lidem.“

I Pyrochta je z Nashvillu nadšený. Ohromil ho přístup, kdy už na červnový kemp, v němž je řada juniorů bez smlouvy, dorazil hlavní trenér Laviolette či generální manažer Poile. Nadchl ho i přístup hráčů, kteří navzdory tvrdým tréninkům neremcali a dřeli v touze zaujmout. „Nikdo se s nikým nepáral.“

Teď je jen na nich, jestli v zářijových kempech zaujmou natolik, aby na ně zbylo místo v NHL a skutečně se ocitli až na hlavním jevišti.

 ?? Foto: ČTK ?? Na dvou frontách David Sklenička a Michal Moravčík patřili k stabilním obráncům reprezenta­ce na letošním MS. Teď si zvykají na nového kouče Říhu a zároveň myslí na NHL, kde se budou prát o místo v sestavě Montrealu. O totéž se pokusí Filip Pyrochta v Nashvillu.
Foto: ČTK Na dvou frontách David Sklenička a Michal Moravčík patřili k stabilním obráncům reprezenta­ce na letošním MS. Teď si zvykají na nového kouče Říhu a zároveň myslí na NHL, kde se budou prát o místo v sestavě Montrealu. O totéž se pokusí Filip Pyrochta v Nashvillu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia