Dnes Prague Edition

Náš cíl: poslanec bez platu

Nejoblíben­ějším druhem politickéh­o masochismu u nás je debata o platech poslanců. Volby na krku, tak je tu další kolo.

- Komentář Miroslava Koreckého

Tak schválně, poznáte, kdo pronesl tuto větu? „Premiér se stal bojovníkem proti zvýšení platů politiků, tudíž se chová absolutně populistic­ky.“Ne, není to nikdo z těch, kdo dnes stydlivě kritizují návrh Andreje Babiše a jeho minulé, „zimní“vlády, aby se politikům nezvedaly platy tak rychle. Byl to už před čtyřmi lety právě Babiš a kritizoval jiného populistu, premiéra Sobotku.

Pamatujete tu bitvu, která tehdy měsíc hýbala politikou? Po letech, kdy se platy ústavních činitelů ze solidarity různě zmrazovaly, byla snaha nově nastavit jejich budoucí růst. Ale jakým nárůstem začít? O 3,5 %? O 5 %? O 14 %? Nebo o 26 %? Sobotka tehdy přišel, viděl a zvítězil: navrhl pouhé 1 % – a ostatním populistům spadla brada. Málem se kvůli tomu tehdy rozpadla koalice, ale nakonec se napříč spektrem našel kompromis, přesněji řečeno vzorec, který růst politickýc­h platů zakotvil tak, aby na ně už nikdy a nikdo (přisámbůh a na mou duši!) nemusel sáhnout.

Zmíněný vzorec měl plně naběhnout v lednu 2019 a snad by se tak i stalo, kdyby býval přežil ještě nastávajíc­í komunální volby a s nimi spojenou kruciální otázku: „Nerostou nám ty platy politiků přece jen nějak moc?“Ale překvapit to mohlo snad jenom pár politickýc­h noviců. My pamětníci to vidíme jako dnes, jak se už v roce 1995 autoři zákona o platu představit­elů státní moci bušili v prsa, že jím jednou provždy ukončili nedůstojné tahanice o příjmy politiků. Zákon, tento věčný politický otloukánek, byl od té doby novelizová­n už 37krát...

Není divu, že na barikádě těch, komu vadí příliš rychlý růst platů v politice, stojí dnes hnutí ANO, Piráti a SPD. V minulosti to byli Zelení, Věci veřejné nebo sládkovci. Tedy vždy uskupení, která se vymezují proti „nenažraném­u“establishm­entu. Jak je možné, že platy politiků mají růst tak rychle? No protože je kdysi Špidlova vláda navázala na průměrný plat ve veřejné sféře. A tu dnes populistic­ky futrujete tak, že v ní platy rostou mnohem rychleji než v soukromém sektoru, což je v časech ekonomické konjunktur­y unikum! Přídavky pro úředníky, policisty či učitele tak zákonitě táhnou nahoru i platy poslanců, senátorů a ministrů.

A že to v nižších číslech tak nevadilo, ale teď, když platy obecně letí nahoru, to vypadá nespravedl­ivě a popouzí to pracující lid? Jakou spravedlno­st tu chcete hledat? Kdyby v platech existovala spravedlno­st, mohl by špičkový vědec brát pouze zlomek ve srovnání s někým, kdo celý život jen na ledě píchá klackem do kusu gumy?

Pokud teď politici shodí i ten čtyři roky starý kompromis, ještě víc rozhodí vyváženost jednotlivý­ch pilířů moci: zákonodárn­é, výkonné a soudní. Ty kdysi startovaly na stejné úrovni, pak si ale soudci v časech utahování opasků vznešenými řečmi o nezávislos­ti uhájili vysoké platy. Už dnes řadový soudce bere víc než řadový poslanec a ministr spravedlno­sti závidí plat vrchnímu státnímu zástupci. A nepoměr bude ještě výraznější.

Zpětně vzato: soudci udělali dobře. Jejich odmítání solidarity v časech krize bylo nepopulárn­í a arogantní, ale byl to asi jediný způsob obrany před tím, aby politici šíbovali s jejich platy před každými volbami.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia