Dnes Prague Edition

Kdo takto rozvrátí život rodiny, nemá právo řídit

- — Petr Kolář

Začal jsem pracovat na novele, která by tresty za jízdu v opilosti zpřísnila, říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Minulý týden dostal řidič, který v Olomouci v opilosti při nehodě zabil dvě děti, trest ve výši šesti a půl roku. Stejný muž byl v minulosti už třikrát trestán za jízdu v opilosti. Nepřipadá vám trest nízký?

Jako otce čtyř kluků se mě každý takový případ silně dotýká. Když se na to dívám pohledem rodiče, připadá mi trest nízký. Jako právník ale vím, že soudce při stanovení sazby těžko mohl obejít trestní zákoník.

Tresty se v těchto případech obecně pohybují okolo šesti let. Viníci se často dostanou po třetině trestu z vězení na podmínku. Řidičák je možné odebrat nanejvýš na deset let. Neuvažujet­e o zpřísnění zákona?

O zpřísnění zákona uvažuji. Považoval bych za správné zpřísnit v případě usmrcení člověka z nedbalosti, zejména při řízení v opilosti, možnost podmíněnéh­o propuštění. Dnes je možné podmíněné propuštění po třetině trestu. Myslím, že by to mělo být alespoň po jedné polovině.

Čeho přesně by se tedy vaše novela měla týkat?

Kromě možnosti podmíněnéh­o propuštění bych také rád zahájil debatu, jestli člověk, který takovým způsobem nenávratně rozvrátil život celé rodiny, má mít vůbec právo řídit motorová vozidla. Tady si dovedu představit doživotní zákaz.

Případ v Olomouci zjevně pohnul politiky napříč stranami. Kdy by vaše novela mohla začít platit?

Určitě by bylo dobré, kdyby takový návrh novely trestního zákoníku získal podporu napříč politickým spektrem a byl účinný ideálně od 1. července 2019, což je vzhledem k legislativ­nímu procesu nejbližší možný termín. Nejsem naivní a vím, že pouhá změna zákona životy přímo nezachrání. Ale myslím, že je to správný způsob, jak dát průchod spravedlno­sti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia