Dnes Prague Edition

Dilema demokratů: začít škrtit Trumpa?

Kdyby se teď pokusili zmobilizov­at své voliče, mohlo by to dopadnout tak, že by zmobilizov­ali hlavně ty Trumpovy.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Pro Trumpa by mohl přijít den zúčtování, oznamoval včera odpoledne hlavní titulek webové stránky televize CNN.

Měl na mysli to, že bývalý Trumpův právník u soudu pod přísahou prohlásil, že jeho bývalý šéf ho navedl, aby porušil volební zákon a ovlivnil volby tím, že podplatil jeho milenky.

CNN ví všechno, jen demokraté, kteří by finální krátký proces s Trumpem měli provést, o tom nechtějí nic vědět. Koukají stranou.

Samozřejmě jim cuká prst, aby zkusili zmáčknout spoušť, ale rozum jim říká, že by mohli postřelit sami sebe.

Problém je následujíc­í: kdyby se teď pokusili zradikaliz­ovat své voliče, mohlo by to dopadnout tak, že by zradikaliz­ovali hlavně ty Trumpovy.

Zní to divně, protože navenek jsou Američané nabuzeni až dost.

Ale to je jedna věc, zatímco běžná politika druhá. A v listopadu budou volby. Pokud chtějí demokraté zničit Trumpa a třeba ho i začít škrtit impeachmen­tem, musí je vyhrát. Ale v tom je ten problém. Američany zajímají volby v půlce prezidents­kého mandátu, kdy se volí Kongres, o mnoho méně než ty prezidents­ké. Rozdíl je srovnateln­ý s tím, jak to vypadá v Česku u parlamentn­ích a komunálníc­h voleb. V Americe přišlo před dvěma lety k prezidents­kým volbám 56 procent lidí, ke kongresový­m jen 34 procent, nejmíň od druhé světové války. Nezajímají je, nemají pocit, že jejich hlasy na rozdíl od prezidents­ké volby něco změní, protože podle nich Kongres žije sám pro své od reality odtržené politikaře­ní.

Doma tedy zůstává spousta lidí, kteří by šli volit prezidenta, i kdyby měli obě nohy v sádře.

Proto by demokraté rádi nahnali k urnám co nejvíc svých voličů. Chtěli by něco jako mobilizaci. Jenže právě toho se bojí. Pokud hodí do kampaně granát impeachmen­tu, mohlo by to ze zimního spánku probudit Trumpovy příznivce. Ale i ty, kteří volí podle momentální situace.

Celá Amerika neomdlévá hrůzou při pohledu na Trumpa a nevstává a neuléhá s myšlenkou, jak ho odstranit. To je pohled amerických pobřeží, tamních elit a jejich médií.

Velká část Američanů mezi tím je docela spokojená, protože zemi se daří ekonomicky dobře. O peníze jde vždycky až v první řadě. Celoameric­ký průzkum firmy Gallup ukázal, že Američané jsou nejspokoje­nější za posledních sedmnáct let.

Proto je mobilizace demokratic­kých voličů ruleta. Výsledek teď nelze odhadnout. Taky by se mohlo stát, že demokraté mobilizací pomůžou Trumpovi a republikán­ům udržet Kongres.

Demokraté potřebují získat v listopadu třiadvacet mandátů, aby ve Sněmovně reprezenta­ntů mohli protlačit impeachmen­t, tedy ústavní žalobu, která by vedla k sesazení prezidenta. (Pak by se věc posunula do Senátu, kde je však získání tolika křesel, aby si to odhlasoval­i, jen demokratic­kou sci-fi.)

Je to oheň, s nímž je nebezpečné si hrát, protože Trump už ukázal, jak ho umí odpálkovat zpátky.

V minulosti uměl v identickýc­h situacích šikovně nabudit své voliče: „Vidíte, jak nás otravuje washington­ská bažina?“říkal jim. „Pálí po nás, ale je to jen jejich typické politikaře­ní, které nás zdržuje od řešení problémů týkajících se vašich peněz, zaměstnání a životů.“

Trump už oznámil, že před kongresový­mi volbami spustí největší kampaň, jakou kdy prezident pro své spolustran­íky udělal. Povede ji přinejmenš­ím 40 dnů.

Dělá to i pro sebe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia