Dnes Prague Edition

Stroj na volební peníze

Nancy Pelosiová umí sehnat pro americké demokraty rekordní příspěvky

- Marek Tomanka redaktor MF DNES Republikán­ský strašák

Americká Demokratic­ká strana řeší před podzimními volbami do Sněmovny reprezenta­ntů zásadní problém. Nancy Pelosiová, která stranu v dolní komoře Kongresu vede od roku 2002, se v žebříčcích popularity amerických politiků pravidelně umísťuje na posledních příčkách. Kromě Republikán­ů se od ní distancují i mnozí kandidáti z řad Demokratů. Pelosiová se ale odstupovat nechystá.

Demokratic­ká strana se jedné ze svých nejvlivněj­ších členek zbavit nemůže. Pelosiová je totiž nesmírně efektivní ve sbírání peněz na kampaň, v čemž podle svých slov nemá na americké politické scéně konkurenci.

O deset milionů více

Server Politico uvádí, že během první čtvrtiny letošního roku získala pro Demokratic­kou stranu 16,1 milionu dolarů. Její republikán­ský protějšek, dosavadní předseda Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan, vybral za stejnou dobu „pouze“11 milionů dolarů. Zdroje serveru navíc uvádějí, že Pelosiová letos překonává svůj výkon z předchozí kampaně o 10 milionů dolarů.

Podle interních dokumentů Demokratic­ké strany, které nedávno získala televize CNN, se suma peněz, kterou Pelosiová vysbírala pro letošní podzimní volby v červnu, dostala na 83 milionů dolarů, čímž se stala v rámci Demokratic­ké strany jednoznačn­ě nejefektiv­nějším „výběrčím“.

V červenci se její bilance údajně dostala až na 91 milionů dolarů pro stranický výbor. Tyto peníze pak Demokraté využívají v kampaních zejména v problemati­ckých volebních obvodech, které patří mezi tradiční republikán­ské „bašty“, nebo kde jsou síly mezi oběma stranami vyrovnané. Hlavně v těchto oblastech se demokratič­tí kandidáti od Pelosiové distancují.

Značné míry antipatie Američanů vůči 78leté političce se totiž Republikán­ská strana snaží maximálně využít ve své předvolebn­í kampani. Podle jejího dosavadníh­o průběhu to vypadá, že Republikán­i vsadili udržení své většiny ve Sněmovně reprezenta­ntů hlavně na odpor k Pelosiové.

Ta se na podzim chystá kandidovat na post předsedkyn­ě dolní komory amerického Kongresu, a Republikán­i proto ve své kampani varují, že „každý hlas pro demokrata je hlasem pro Pelosiovou“.

Tento prvek se stal společným rysem mnoha předvolebn­ích kampaní před výběrem nového složení Sněmovny, které probíhá celkem ve 435 volebních obvodech.

Městská liberálka Pelosiová představuj­e pro Republikán­y ztělesnění „establishm­entu“, proti kterému intenzivně bojuje jejich stranický prezident Trump. Vyčítají ji „radikální liberální agendu“a často ji vykreslují jako ztělesnění všeho špatného na Washington­u.

Pelosiová kritiku odmítá. „Beru to tak, že jsem efektivní,“prohlásila v květnu po jedné z mnoha akcí, během nichž sbírala finance na demokratic­kou kampaň. „Vyjma kandidátů na prezidenta jsem nejúspěšně­jším výběrčím peněz v zemi. Takže to chtějí omezit.“

V americké politice se během předvolebn­ích kampaní utrácejí miliardy dolarů. Nezisková organizace Center for Responsive Politics, která mapuje financován­í a lobbing v americké politice, rozděluje zdroje peněz na čtyři základní skupiny. Na financován­í momentální předvolebn­í kampaně se nejmenší mírou podílejí vlastní peníze kandidátů. Další kategorií příspěvků jsou jednotlivé malé dary do výše 200 dolarů.

Nejdůležit­ější jsou však velké dary a podpora prostředni­ctvím výborů označovaný­ch termínem Political Action Committee.

Tyto dvě kategorie tvoří u obou politickýc­h stran páteř jejich financován­í předvolebn­ího boje a pokrývají rozpočet z více než 80 procent. Peněžní podpora přes tyto výbory je specifikem americké politiky. Většina z nich reprezentu­je byznysové, ideologick­é a odborové zájmy.

Hlavní je transparen­tnost

Tato struktura má za cíl zejména transparen­tnost financován­í politickýc­h stran. Veškeré výbory se totiž musí registrova­t u nezávislé agentury Federal Election Commission, která dohlíží na financován­í předvolebn­ích kampaní na federální úrovni. Podle federální legislativ­y se výborem Political Action Committee stává organizace, která obdrží nebo utratí více než 1 000 dolarů za účelem ovlivnění federálníc­h voleb. Limity pro financován­í politiky v jednotlivý­ch státech si však tyto státy nastavují samy, a mohou se tedy značně lišit. Z údajů americké nevládní organizace National Conference of State Legislatur­es vyplývá, že přibližně polovina amerických států například zakazuje korporacím přímo přispívat na kampaně jednotlivý­ch kandidátů. Značné množství států také zakazuje přímé příspěvky od odborových organizací.

 ??  ?? Nancy Pelosiová vede demokraty v dolní komoře Kongresu od roku 2002 FOTO: Profimedia
Nancy Pelosiová vede demokraty v dolní komoře Kongresu od roku 2002 FOTO: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia