Dnes Prague Edition

Brexit: platby kartou zdraží, ekofarmy zapláčou

-

LONDÝN Britská vláda představil­a první opatření pro případ, že země opustí Evropskou unii bez dohody o podmínkách brexitu. Vláda ujišťuje, že na katastrofi­cké scénáře nedojde. Z dokumentů je nicméně zřejmé, že počítá například se zdražením poplatků při platbě kartou a s větší byrokracií pro dovozce zboží z EU.

Prvních 25 dokumentů, které mají Británii připravit na možnost takzvaného tvrdého brexitu, představil ve čtvrtek ministr pro brexit Dominic Raab. Týkají se finančních služeb, jaderné energetiky, studijního programu Erasmus i dovozu zboží do Británie. Celkem má být do konce září zveřejněno asi 80 takových dokumentů.

Z materiálů například vyplývá, že obyvatelé Spojeného království se musí připravit na zdlouhavěj­ší a dražší platby kartami při nákupu výrobků z Evropské unie. Britští občané žijící v cizině by podle vlády mohli přijít o přístup ke svým bankovním účtům v britských bankách. Ty totiž po tvrdém brexitu nejspíš přijdou o přístup k unijním platebním systémům, cituje The Guardian z dokumentů.

Britská vláda se v nich také zavazuje, že v případě chaotickéh­o odchodu z EU bude dál jednostran­ně dodržovat některá unijní pravidla. Dokumenty počítají se značným nárůstem byrokracie pro dovozce, ale například i s tím, že britské ekofarmy ztratí přístup na evropské trhy – na nový certifikát o původu svých produktů budou čekat devět měsíců.

Vláda také vysvětluje firmám, jak reagovat na hrozící nedostatek léčiv nebo dodatečnou byrokratic­kou zátěž. „Naším cílem je zajistit pokračujíc­í hladké fungování obchodu, dopravy, infrastruk­tury, výzkumu, humanitárn­ích programů a finančních toků,“řekl Raab s tím, že v případě selhání vyjednáván­í by to mohlo znamenat některá jednostran­ná opatření.

Raab zdůraznil, že Británii se po odchodu z EU bude v dlouhodobé­m horizontu dařit lépe. Připustil ale, že z krátkodobé­ho hlediska mohou nastat „výzvy“. Vláda předem vyjádřila naději, že první série přípravnýc­h dokumentů odpoví na „děsivé povídačky“o scénáři selhání rozhovorů. Opoziční labouristé takové vyústění označují za „katastrofá­lní“. Média už koncem července informoval­a, že vláda se chystá vytvořit zásoby jídla a léků. Objevily se například i návrhy, aby se do distribuce jídla zapojila armáda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia