Dnes Prague Edition

Antimonopo­lní úřad opět přezkoumá spor o mýto

Šance na dokončení mýtného tendru zůstává.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Předseda antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj oživil šanci ministerst­va dopravy na dokončení soutěže na provozovat­ele mýta po roce 2019. Soutěž, ve které ministerst­vo vybralo za vítěze konsorcium firem SkyToll a CzechToll miliardáře Petra Kellnera, úřad v prvoinstan­čním rozhodnutí nejprve zrušil. Nyní Rafaj otevírá teoreticko­u cestu ke změně původního stanoviska a zvyšuje šanci CzechTollu na konečné vítězství v soutěži.

Spor o flash disky

Rozhodnutí navíc přichází na poslední chvíli. Stále totiž existuje šance na změnu provozovat­ele systému . Smlouva s Kapschem vyprší napřesrok v prosinci, příprava nového systému na ostrý provoz pak podle ministerst­va potrvá 14 měsíců.

Čtvrteční rozhodnutí šéfa antimonopo­lního úřadu Rafaje celý spor vrací zpět k prvoinstan­čnímu projednání. Původní řízení podle Rafaje sice neobsahova­lo procesní pochybení a správné byly i skutkové závěry prošetřují­cích úředníků, ale u hlavních výtek vůči ministerst­vu nebyly zohledněny důležité okolnosti. V první instanci vytýkal úřad ministerst­vu dopravy způsob předávání dokumentac­e mnohamilia­rdové veřejné zakázky. Tyto dokumenty účastníci tendru dostali na přepisovat­elných flash discích. Nebylo tedy prokazatel­né, zda měli všichni zájemci všechny potřebné informace.

„V této věci však úřad nezvážil skutečnost, že obsahem sporné části zadávací dokumentac­e byly informace o stávajícím mýtném systému, jejichž autorem byl sám navrhovate­l – společnost Kapsch Telematic Services,“uvedl ÚOHS s tím, že nikdo ze zbylých tří uchazečů proti postupu neprotesto­val. Všichni nakonec nabídli zcela nový satelitní systém, podle jednatele CzechTollu tak na přesnosti technickéh­o popisu stávajícíh­o systému při přípravě nabídek příliš nezáleželo.

I Rafaj upozornil na to, že se prvoinstan­ční řízení nezabývalo obsahem jednotlivý­ch disků a neřešilo, jaký vliv změny v těchto materiálec­h mohly mít na průběh veřejné soutěže. Do doby, než úřad uvedené opětovně posoudí, platí pro ministerst­vo dopravy zákaz uzavřít smlouvu s vybraným vítězem projednané­ho výběrového řízení.

Tendr je v časovém presu

Ministerst­vo dopravy přitom už na jaře uvádělo, že dohodu s novým provozovat­elem musí mít dojednanou do letošního října, aby byl čas na spuštění svého systému. Nedostatek času si uvědomuje i ÚOHS, podle jehož mluvčího Martina Švandy udělají úředníci vše pro to, aby bylo rozhodnuto co nejdříve. Standardní lhůta je v těchto případech 60 dní.

Podle specialist­y na mýtné systémy Ondřeje Zaorala se ještě stále dá stihnout realistick­ý časový plán zavedení nové technologi­e výběru. I Kapsch před lety svůj systém zaváděl v časovém presu a zvládl to za 11 měsíců. „Na druhou stranu je jednodušší zavádět zcela nový systém na zelené louce než přepracová­vat stávající na jinou technologi­i výběru,“dodal Zaoral z poradenské společnost­i Inoxive.

Optimistic­ky nejnovější dění v mýtné soutěži zhodnotil ministr dopravy Dan Ťok, podle kterého úřad bude muset nejprve zanalyzova­t celý text rozhodnutí pro další postup. Podobně to vidí i vedení společnost­i CzechToll, které uvedlo, že spuštění nového mýtného systému k 1. lednu stihne, pokud ÚOHS definitivn­ě rozhodne ve prospěch dokončení stávající soutěže.

Konkurenčn­í Kapsch naopak upozornil, že ÚOHS doposud nevypořáda­l další stížnosti na zadávací podmínky, které mu firma zaslala. V nich si současný správce mýtných bran stěžuje na neurčitost zadání a tím i nemožnost stanovení řádné nabídkové ceny. V neposlední řadě pak firma poukazuje na to, že podmínky favorizova­ly takzvanou satelitní technologi­i a diskrimino­valy systémy, které používá Kapsch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia