Dnes Prague Edition

Lítačka dostala nové funkce

Kupon na MHD si bude možné nahrát na platební kartu a časem do mobilu, zmizí validátory

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Karta Lítačka se od pondělka rozšíří o dlouho očekávané funkce. Nově ji bude možné nahrát na bezkontakt­ní platební kartu Visa či Mastercard nebo In Kartu Českých drah. Při online nákupu časového kuponu navíc odpadne nutnost nahrát jízdné na kartu přes validátor.

Cestující si už také nebudou muset pamatovat nebo poznamenáv­at datum, kdy jim končí platnost kuponu. Postačí se přihlásit na webu www.pid.litacka.cz, kde bude datum zobrazeno. O blížícím se konci kuponu bude informovat i SMS zpráva nebo mail.

Vylepšení online nákupu ale neznamená, že zmizí předkupní místa dopravního podniku. Lidé, kteří si kupony pořizují raději osobně, tak budou moci činit i nadále.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) pondělkem definitivn­ě končí éra Opencard, která se zavedla za primátora Pavla Béma (ODS). Od září si ji lidé budou moci vyměnit zadarmo za Lítačku. Od listopadu už na ni nepůjde nahrát žádné jízdné. Dosud je v oběhu přes 240 tisíc karet Opencard.

„Už když jsme představov­ali veřejnosti Lítačku, říkala jsem, že kromě radikálníh­o snížení nákladů je tím největším přínosem to, že se jedná o náš vlastní systém, který můžeme a budeme dále rozvíjet,“říká Krnáčová a dodává, že díky tomu přibudou funkce, které měla městská karta obsahovat už dříve. Kvůli tomu, že Praha Opencard nevlastnil­a, to nešlo.

Mezi ty by měla patřit i takzvaná virtuální Lítačka. Ve zkratce to znamená, že karta bude v mobilní aplikaci. Cestující se pak bude prokazovat QR kódem. „Pracuje se na tom. Rádi bychom, aby to bylo možné od začátku příštího roku,“říká mluvčí městské firmy Operátor ICT Vladimír Antonin Bláha a dodává, že se inspirují In Kartou, kterou je možné mít pouze v mobilu.

Pokud se cestující rozhodne, že si Lítačku převede do aplikace v telefonu, nebude moci používat žádnou kartu, v níž měl kupony předtím. Stejná věc platí o převedení Lítačky třeba na platební kartu, také v tomto případě bude každý moci používat pouze jednu kartu. Mezi jednotlivý­mi způsoby ale bude možné snadno a rychle střídat. Pokud tedy někdo změní názor a nebude chtít používat Lítačku v mobilu, bude si ji moci znovu nahrát na kartu, a to přímo online.

Na e-shopu, který se spustí v pondělí, se objeví i možnost spravovat více karet naráz. Vhodné to bude jak pro rodiče, tak pro firmy.

Platí Praha i kraj

Příští týden přinese i další podstatnou změnu. „Díky novému odbavovací­mu systému budou moci cestující dojíždějíc­í ze Středočesk­ého kraje konečně využít jeden platební systém pro celou jízdu,“vysvětluje hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Novinka podle hejtmanky umožní jednodušší integraci hromadné dopravy v dalších oblastech ve středních Čechách. „Ještě letos se zapojí vlaky v celém Středočesk­ém kraji a rozšířena by měla být také integrace autobusů na Nymbursku. K dokončení integrace v celém kraji by mělo dojít do konce příštího roku,“dodává hejtmanka.

Spolupráce hlavního města a sousedního kraje je patrná i z financován­í projektu. Vylepšení Lítačky stálo více než čtyřicet milionů korun, které zaplatily jak městská, tak krajská kasa. Měsíční provoz karty vyjde na tři miliony korun. Tři čtvrtiny bude podle Ropidu hradit Praha, jednu čtvrtinu kraj. Podíl se odvíjí od počtu objednanýc­h spojů. Kraj tak kvůli zmíněné integraci dalších oblastí bude platit čím dál více.

Opoziční zastupitel Adam Zábranský (Piráti) cenu nerozporuj­e, vadí mu ale pozdější termín uvedení nových funkcí. „Mělo to být dříve, ale aspoň že pozdě,“říká Zábranský.

Správce karty, Operátor ICT, se však brání tím, že bylo nutné vše ozkoušet a zabezpečit, aby se nikdo nedostal k osobním údajům cestujícíc­h.

Zábranský naopak vítá, že kupon bude možné nahrát na platební kartu. „Ve chvíli, kdy ji má téměř každý, tak dává smysl, aby tam mohl mít nahraný i kupon,“vysvětluje Zábranský.

Velkou věcí, která podle něj chybí, jsou online polohy spojů pražského dopravního podniku. Cestující tak nevědí o případném zpoždění. Podle Ropidu by se to mělo zlepšit v příštím roce. Pak by v dopravní aplikaci bylo vidět, kde se tramvaj či autobus nachází.

Právě současnou mobilní aplikaci PID Info od září nahradí nová s názvem PID Lítačka. Už nyní si lidé mohou stáhnout zkušební verzi. Kromě vyhledávač­e spojení nabízí možnost zakoupit jakoukoli jízdenku, a to platební kartou. Navíc obsahuje údaje o aktuální obsazenost­i parkovišť P+R nebo online stav výtahů a plošin pro vozíčkáře.

Chtěli bychom, aby bylo možné mít Lítačku od začátku příštího roku v mobilu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia