Dnes Prague Edition

Šaty k oslavě sta let republiky

-

PRAHA Módní přehlídka šatů s krásami Česka i Slovenska, ukázky zaniklých řemesel nebo tatranští šerpové. Nejen tak bude vypadat Českoslove­nský festival na Staroměsts­kém náměstí o víkendu 8. a 9. září k příležitos­ti stého výročí od založení Českoslove­nska.

Pořadatelé chtějí akcí představit tradice, kulturu, řemesla nebo i gastronomi­i v České a Slovenské republice. „Měli bychom především ctít národní tradice. Podle mě jsou totiž základem každé společnost­i. Myslím si, že dnes na to zapomínáme, a proto je chceme lidem připomenou­t,“uvedl ředitel festivalu Jiří Král.

Hlavní program festivalu bude na Staroměsts­kém náměstí. „Lidé uvidí při práci kováře, tkalce, rytce, brašnáře či dráteníka. Čeká je procházka zajímavými místy Česka i Slovenska, které budou prezentova­t kraje či centrály cestovního ruchu obou republik,“dodal Král.

Šaty plné skrytých krás

Speciálně ke stoletému výročí připravila návrhářka Marie Zelená spolu s dcerou Martinou Hrnčířovou kolekci šatů s krásami České i Slovenské republiky, které budou k vidění oba víkendové dny. „Obrazy jsou na šatech skryté. Do poslední chvilky na nich není poznat, co ukrývají. Modelky je divákům odkryjí až na pódiu,“popsala Zelená.

Šaty vytvořila Zelená tiskem fotografií na stoprocent­ní polyester. „Je to materiál, který vydrží techniku tisku. Některé obrazy jsou vytištěné jen jednoduše na jedněch šatech. Mám ale i dvojšaty nebo trojšaty, které vytvoří plnohodnot­ný obraz, až když se modelky postaví vedle sebe. Největší obraz vytvoří pět modelek,“popsala Zelená.

Na šatech reprezentu­jících Slovensko návrhářka zvolila přírodní krásy země. Lidé tak uvidí Vysoké Tatry, Malou Fatru nebo i Bratislavu. Česko budou reprezento­vat převážně symboly Prahy, jako je Pražský hrad nebo mosty. V české kolekci autorka přidala místa, například Ostrožskou Novou Ves, odkud návrhářka pochází.

Návštěvníc­i přehlídky se nemusí bát, že šaty zdálky neuvidí. Pořadatelé si připravili videoproje­kci, na které bude celá přehlídka vidět. Navíc zde bude napsáno, i jaké místo má modelka zrovna na sobě. Pro každý model bude hrát skladatel spojený s danou oblastí. U šatů z Brna tak zazní třeba Leoš Janáček.

Festival nebude jen na Staroměsts­kém náměstí. Ryze slovenský program čeká na návštěvník­y v Betlémské kapli, kde lidé ochutnají tradiční jídla, jako jsou halušky nebo lokše. Pro dospělé bude připravena i ochutnávka vín. Kromě toho návštěvníc­i mohou zajít na výstavu fotografií Bratislavy 1918 – 100 – 2018.

Česká strana představí své regiony v Karolinu, kde si organizáto­ři připravili pro návštěvník­y pivní speciality nebo moravská vína. V Karolinu zahraje cimbálová muzika, která doprovodí výstavu Jak se žilo v Českoslove­nsku. (and)

 ?? Foto: archiv Marie Zelené ?? Praha na sukni Módní návrhářka Marie Zelená si pro Českoslove­nský festival připravila novou kolekci šatů s fotografie­mi českých a slovenskýc­h krás. Některé obrazy tvoří i vícero šatů.
Foto: archiv Marie Zelené Praha na sukni Módní návrhářka Marie Zelená si pro Českoslove­nský festival připravila novou kolekci šatů s fotografie­mi českých a slovenskýc­h krás. Některé obrazy tvoří i vícero šatů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia