Dnes Prague Edition

František Kriegel znal rozdíl mezi kompromisy a zradou

Kniha Muž, který stál v cestě líčí věrohodně osud Františka Kriegela, jediného z naší delegace, kdo se v Kremlu v roce 1968 postavil Rusům.

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES Ivan Fíla Muž, který stál v cestě

Dvě kratičké věty v zásadě vystihují, o co šlo: „Politika jsou kompromisy.“„Ano, ale ne zrada.“Tu první v jejich románovém rozhovoru pronesl Gustáv Husák, druhou František Kriegel. Právě českoslove­nskému lékaři a politikovi, který jako jediný nepodepsal v srpnu 1968 takzvaný moskevský protokol, je věnován literární debut režiséra Ivana Fíly Muž, který stál v cestě, podle nějž autor chystá i film.

Od tanga do Ruzyně

Začíná se tancem. Kriegel se svou milovanou ženou Rivou krouží doma v den svých sedmdesátý­ch narozenin v rytmu tanga. Ale hosté pozvaní na oslavu a pečlivě sepisovaní dvěma estébáky, kteří jsou trvale usídleni na chodbě před jeho bytem, se jubilanta, jemuž Sověti spílali do haličských Židů, nedočkají. Je odvezen do ruzyňské věznice.

Zdaleka to není jeho první zatčení. To nejdramati­čtější Kriegela, stejně jako českoslove­nské představit­ele po invazi států Varšavské smlouvy, potkalo v oněch tragických srpnových dnech.

Při čtení Fílova díla si člověk stále musí uvědomovat, že čte fikci a ne historicko­u studii. Tak autenticky a věrohodně působí líčení tehdejší složité situace a vyděračský­ch jednání v Moskvě i jednotlivý­ch osob. Ať už jde o politiky od Alexandera Dubčeka a Josefa Smrkovskéh­o po Husáka či Vasila Biľaka, nebo o jejich „civilní“knižní doprovod – novinářku Zoru, Kriegelovu spolupraco­vnici z krčské nemocnice lékařku Žážovou, zpěváka Karla Kryla či majora Čalkovskéh­o, který kdysi v kriminále mučil Husáka a jako démon se proplétá celým románem.

Mimochodem: právě psychologi­cký portrét Husáka s jeho až chorobnou ctižádostí a mesiášským komplexem je jednou z nejsilnějš­ích stránek knihy.

Čtyři stateční

Silně kritický, a celkem oprávněně, je Fíla k prezidento­vi Ludvíku Svobodovi. Ano, cestou do Moskvy dosáhl toho, že se naši unesení představit­elé včetně Kriegela, kterému Brežněv chystal krutější osud, mohli vrátit domů. Za cenu ztráty cti po podpisu hanebného dokumentu. Jen jedno jméno na něm chybělo. Kriegelovo. On se nezlomil.

Ani o dva měsíce později, když v parlamentu při hlasování o smlouvě o dočasném pobytu sovětských vojsk zvedl ruku proti. Jako jeden ze čtyř, další tři byli Gertruda Sekaninová-Čakrtová, Božena Fuková, František Vodsloň. Existenčně na to všichni doplatili.

Fíla připomíná výrok filozofa Karla Kosíka, jenž Kriegelův postoj přirovnává k Husovu „neodvolám“v Kostnici. A svému románovému protagonis­tovi vkládá do úst tato slova: „My jsme v celý naší historii našli vždy nějakou výmluvu, nějaký ospravedln­ění. Vždy jsme nakonec ohnuli hřbet.“Naštěstí se občas najde někdo, kdo ho neohne. A autorovi, který jeho příběh přibližuje čtenářům, lze snad odpustit i drobné historické kiksy včetně toho, že prohlášení anticharty v Divadle hudby nepřednesl­a Eva Pilarová, ale Karel Gott.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia