Dnes Prague Edition

Bouřliváci Slaves přišli se svou nejmuzikál­nější deskou

Britské punkrockov­é duo vydává silnou nahrávku Acts of Fear and Love. V říjnu ji představí také v Praze.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Slaves

Britští punkrockeř­i Slaves mají zjevně nějakou tajnou schránku nevyčerpat­elné energie. Například před dvěma týdny na maďarském festivalu Sziget bouřili v místním obřím stanu jako vichřice a k nabitému koncertním­u programu zvládají ještě vydávat nahrávky ve zběsilém tempu.

Drzá síla

Jejich agresivní debut Are You Satisfied? spatřil světlo světa v roce 2015, druhá deska Take Control následoval­a o rok později a třetí vyšla právě teď. Nese název Acts of Fear and Love. A je z nich nejkratší i nejmuzikál­nější. Přitom neztrácí nic z drzé síly, kterou se duo z anglického Kentu proslavilo.

Hudba stále stojí hlavně na kytaře a bicích, ale refrény jsou zpěvnější a klenutější, i když pořád stejně přímočaré.

Neředěná agresivita se vrací třeba v písni Bugs, ale třeba skladba Daddy je regulérní balada s pravda trochu mantricky se opakující kytarovou linkou a až příliš apatickým zpěvem. Což je jen další poloha, protože další kousky jako Chokehold nebo Artificial Intelligen­ce jsou zase plné života. A jako stvořené pro stadiony.

Titulní (a závěrečná) píseň je potom zase odzpívaná až mrtvolně. Připomíná trochu dojezd dříve rozjetého večírku a na konci desky dává smysl. Aspoň to není pořád na jedno brdo.

Málokterá slabika padne vedle

Také po textové stránce je album na výši. Od výmluvného popisu otroků moderního světa v úvodní The Lives They Wish They Had přes tentokrát slovní mantru v podobě Cut and Run po líné rozvažován­í o novém dni ve Photo Opportunit­y. Bugs jsou zase explicitní obžaloba vlády, která vytváří „další zklamanou generaci“. Až na výjimky tu platí, že málokterá slabika padne vedle.

Ta půlhodinka, na kterou devět skladeb novinkovéh­o alba vystačilo, sympaticky připomíná stopáž starých elpíček. Uteče hrozně rychle a posluchač má chuť si tu desku jít hned pustit znova. A proč ne. Anebo přijít na koncert. Slaves se u nás představí 24. října v rámci šestadvacá­tých narozenin pražského klubu Roxy. Bude to stát za to.

Acts of Fear and Love

 ?? Foto: archiv ?? Členové Slaves – Laurie Vincent (vpravo) a Isaac Holman.
Foto: archiv Členové Slaves – Laurie Vincent (vpravo) a Isaac Holman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia