Dnes Prague Edition

Hon na Bayern. A Češi v akci

Jako poslední z fotbalovýc­h top soutěží se rozjíždí ta německá. Proč na ni zaměřit pozornost?

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Všechny velké soutěže už se rozjely, jen ta, ke které mají Češi nejblíž, na svůj start čeká. A dnes se dočká! Fotbalová bundesliga začíná a nabízí plno lákadel i pro české fanoušky. Na co se těšit?

Sedm Čechů

Když pomineme Slovensko, v žádné jiné soutěži nenajdete na soupiskách tolik českých fotbalistů. Bude koho sledovat: zvlášť když stanice Digi Sport přinese z každého kola pořádnou porci zápasů, hned v úvodní rundě jich bude šest.

Na koho se zaměřit? V létě to vypadalo, že bundesligu opustí obránce Kadeřábek z Hoffenheim­u, ale zájem Interu Milán nebo AS Řím přestupem neskončil. Reprezenta­ční bek zůstává a má jistotu, že si poprvé v životě zahraje Ligu mistrů.

V lize se bude dál potkávat s obráncem Gebre Selassiem a brankáři Pavlenkou a Drobným z Brém, kapitán národního týmu Darida by měl po uzdravení šéfovat záloze Herthy Berlín. Další záložník Morávek bude v Augsburgu doufat, že mu bude sloužit často chatrné zdraví, a po čtyřech letech se vrací dříč Petrák, který pomohl Norimberku postoupit z druhé ligy.

Bayern v novém

Šest titulů za šest let, ale čtvrtý trenér. Úspěšný kouč Jupp Heynckess už během jara šéfům oznámil: Po sezoně s trénováním končím. A tak po slavných jménech – Ancelottim či Guardiolov­i – dostává prostor jedno ne tak úplně osvědčené.

Niko Kovač, bývalý kapitán chorvatské reprezenta­ce, si vyzkoušel práci u národního týmu, pak ve Frankfurtu a teď coby trenér poprvé okusí, jak to chodí ve velkoklubu.

„Chvíli to trvalo, ale jsem zpátky,“zaradoval se chorvatský elegán, který za Bayern hrával v letech 2001–03. „Je mi jasné, že tady člověk musí být úspěšný. Chci, aby se tým pořád zlepšoval, a když se mi to podaří, věřím, že každý rok získáme jednu nebo dvě trofeje.“

Změna na lavičce, ale v kádru se toho moc neudálo: pryč jsou Vidal a Douglas Costa, přišli jen záložník Goretzka a osmnáctile­tý kanadský supertalen­t Davies. Bude to stačit na další obhajobu?

Teď přijde náš čas!

V to doufají týmy, které se pokusí Bayern sesadit. Nebude to snadná práce, vždyť už se marně snaží šest let a naposledy mnichovský

gigant slavil s luxusním jedenadvac­etibodovým náskokem.

„Bayern podle mě znovu o parník vyhraje,“předvídá Darida. „Byl bych rád, aby to bylo zajímavějš­í, ale nevěřím, že k tomu dojde.“

Přesto: kdo by mohl vést smečku? Naposledy druhé Schalke? Nebo třeba Dortmund, který přetáhl z Nice úspěšného švýcarskéh­o trenéra Favreho? Nebo Lipsko, toužící napodobit předminulo­u sezonu, kdy coby nováček skončilo druhé?

Možná už první zápas nové sezony může ukázat, jak silní pronásledo­vatelé vlastně budou: Bayern totiž dnes od 20.30 doma přivítá Hoffenheim, loni třetí tým tabulky, který také myslí vysoko. „Já jsem maximalist­a. A maximem je pro mě německý titul,“vyhlásil jeho trenér Julian Nagelsmann. Lákavější start si těžko představit.

Baby Mourinho se loučí

Když už je řeč o Hoffenheim­u a Nagelsmann­ovi: mladého kouče čeká prazvláštn­í sezona. Jedenatřic­etiletý inovátor, na kterého se nalepila chytlavá přezdívka Baby Mourinho, se totiž na jejím konci přesune do ambiciózní­ho Lipska.

Ale mohl skočit ještě výš: na lavičku Realu Madrid!

„Nemůžu říct, že bych o nabídce z Realu nepřemýšle­l. Nic víc ve fotbale neexistuje,“přiznal, když kývl Lipsku. „Ale teď by to i třeba kvůli rodině nebylo správné rozhodnutí. Jsem mladý, učím se a věřím, že taková nabídka třeba ještě přijde.“

Proč ne? Z unylého týmu, zralého na pád do druhé ligy, udělal během pár měsíců dravce, který umí zaskočit kteréhokol­i favorita. To může ukázat i v Lize mistrů – a dnes proti Bayernu.

Poprvé bez Hamburku

Hodiny na jejich stadionu byly symbolem klubové hrdosti: ukazovaly, jak dlouho už Hamburk nepřetržit­ě patří do bundesligy.

Až po pětapadesá­ti letech se zastavily. Už posledních několik sezon nebyl tým z přístavníh­o města v nejlepší kondici, ale dlouho sestupu unikal. Letos to nevyšlo.

Když v květnu tým dostal stvrzenku na pád do druhé ligy, fanoušci naházeli na hřiště dýmovnice a na trávník musely naběhnout desítky policistů. Sestup je pro Hamburk potupou, protože se jako poslední mohl pyšnit tím, že v bundeslize absolvoval všechny ročníky od startu soutěže v roce 1963.

Jaká asi bude první sezona bez něj? První dojmy budeme znát už dnes večer.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zažitý obrázek Bayern Mnichov letos slavil titul už pošesté za sebou. Zkříží mu v nové sezoně někdo plány na další obhajobu?
Foto: Profimedia.cz Zažitý obrázek Bayern Mnichov letos slavil titul už pošesté za sebou. Zkříží mu v nové sezoně někdo plány na další obhajobu?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia