Dnes Prague Edition

Zápisník z Malé Strany

- Komentář Miroslava Koreckého

● Zavzpomína­li jsme si, zapískali – a hurá zase do práce. Ve středu si ODS na pražském Klárově připomněla 50 let ode dne, který přinesl okupaci, nové ořezávání svobod a návrat cenzury. O den později špičky strany důrazně doporučily poslanci Václavu Klausovi ml., aby si setsakrame­ntsky rozmyslel prezentová­ní svých názorů na veřejnosti. O tom, zda jeho děti budou moci studovat, se zatím nehovořilo.

● Prezident Zeman vyhlásil, že udělí Řád bílého lva první třídy Antonínu Švehlovi, který prý byl dvakrát ministersk­ým předsedou. Protože Zeman hovoří o Švehlovi jako o dvojnásobn­ém premiérovi opakovaně, bylo by dobré, kdyby jeho tým do 28. října dohledal (v Přítomnost­i, článek vlevo dole), že Švehla byl premiérem třikrát: 1922–25, 1925–26 a po půlročním intermezzu Jana Černého pak ještě 1926–29.

● Po některých zkušenoste­ch a v zájmu věrohodnos­ti politiky by bylo dobré, kdyby každý nastupujíc­í potentát podepsal slib, žeseo budoucí nakradené peníze bude poctivě dělit s manželkou, v případě rozvodu ji z černých fondů královsky odškodní a rozhodně si o své zlodějně nepovede deník. A pro jistotu zdůrazňuje­me, že je to obecné konstatová­ní, které vůbec nesouvisí s aktuálním případem Jiřího Paroubka a jeho submisivní expartnerk­y Petry.

● Možná mu leknutím spadly brýle, přesto sněmovní stenograf ve středu statečně zaznamenal do protokolu pirátský vulgarismu­s – pořádek prostě musí být! Slůvko „zm*d“, které ve své řeči použil poslanec a místopředs­eda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, je tak v análech českého parlamenta­rismu zaznamenán­o zřejmě vůbec poprvé a zůstane tak navždy vypovídají­cí vzpomínkou na tuto levičáckou úderku.

● Jak jsou podobné čuňačinky nakažlivé, předvedl vzápětí poslanec TOP 09, muž s pěti akademický­mi tituly Vlastimil Válek, který na Ferjenčíko­va zm*da navázal příspěvkem o trhání varlat. Vše ale prozatím zůstalo jen ve verbální rovině.

● Šéf Senátu Milan Štěch v projevu před rozhlasem zpochybnil pravdivost a spolehlivo­st soukromých médií, tedy všech vyjma ČT, ČRo a ČTK. Vzhledem k předlistop­adovému kádrovému profilu pana předsedy je div, že nezpochybn­il i soukromé vlastnictv­í výrobních prostředků.

● Filip Zachariaš, pětadvacet­iletý člen ÚV KSČM, v televizi prohlásil, že drtivá většina komunistů v jeho straně jsou humanisti. Buď je mládí tak naivní, anebo si jen rudí myslí, že poté, co dokázali vyargument­ovat, proč spoluvládn­ou s miliardáře­m, už mohou tvrdit úplně cokoliv.

● Bývalý hradní, dnes senátní kandidát Jiří Drahoš se moc nepoučil z toho, proč se mu v čase prezidents­ké volby přezdívalo

pan Želé. Na dotazy, za který klub by v Senátu kopal, odpovídá slovy: „To nechám na chvíli, až ten medvěd bude uloven.“

● A zelený metrosexuá­l Matěj Stropnický už coby majitel zámecké barabizny v Osečanech dohání ve 35 letech to, co ho měl táta naučit v patnácti: „Poprvé v životě jsem vrtal vrtačkou. Seběhlo se to takto. Koupil jsem schránku na dopisy, ouha, se čtyřmi šroubky. Druhý den jsem v krámě zas – a že to bez vrtačky nejde. Z dvaceti druhů beru tu nejlevnějš­í ,na moje začátečnic­ké vrtání bude stačit. “Rekonstruk­ce osečanskéh­o zámku bude asi dlouhá…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia