Dnes Prague Edition

Němci chtějí Němce v čele EU

Největší unijní země obsadila klíčový post EU naposledy před padesáti roky. Spekuluje se o tom, zda by šéfkou komise nechtěla být sama kancléřka Angela Merkelová.

- — Luboš Palata

BRUSEL Německý ministr hospodářst­ví Peter Altmaier, ministryně obrany Ursula von der Leyenová, nebo snad po odchodu z čela německé vlády sama Angela Merkelová?

Podle německého deníku Handelsbla­tt vzdala sice spolková vláda boj o post šéfa Evropské centrální banky, ale místo něj zamířily ambice Německa ještě výše. A to k nejvlivněj­šímu postu v celé Unii – pozici šéfa Evropské komise.

I když už její současný šéf, bývalý lucembursk­ý premiér Jean-Claude Juncker, je mnohými pozorovate­li pokládán za prodloužen­ou ruku Německa v čele Evropské komise, Spolková republika má formálně v rámci evropských institucí slabší pozici, než by jako jasně největší unijní země mít mohla a měla.

Podle bruselskýc­h expertů byl však ve skutečnost­i už v minulých letech nejvlivněj­ším mužem Unie Němec Martin Selmayr. Šéf Junckerova kabinetu se navíc na jaře přesunul na post generálníh­o sekretáře Evropské komise, kde svoji mocnou pozici v rámci Bruselu podle unijních expertů ještě posílil.

Ani to Německu už nestačí a po několika desítkách let si myslí i na nejmocnějš­í unijní post. „Je určitě možné, že Německo bude mít zájem, protože posledním Němcem v čele Evropské komise byl Walter Hallstein v roce 1967,“připustil pro server Politico německý europoslan­ec Elmar Brok z Křesťansko-demokratic­ké unie kancléřky Angely Merkelové.

V případě, že by se během roku rozhodla Merkelová odejít z postu kancléřky, je podle spekulací médií možné, že by s funkcí myslela i sama na sebe.

BERLÍN Nejdříve chtěla německá kancléřka Angela Merkelová pro Spolkovou republiku post šéf Evropské centrální banky (ECB). Teď ale změnila názor a její úsilí míří ještě výš. Pro největší stát Evropské unie chce i nejmocnějš­í post – šéfa Evropské komise.

Tvrdí to alespoň německý deník Handelsbla­tt, který k tomuto tvrzení dospěl na základě informací, které v minulých dnech získal v kancléřčin­ě okruhu. „Nejvyšší prioritou není pro Merkelovou získání pozice šéfa Evropské centrální banky, ale úřad předsedy Evropské komise,“řekl deníku vysoký představit­el spolkové vlády, který si přál zůstat v anonymitě.

Přestože spolkové kancléřstv­í odmítlo zprávu Handelsbla­ttu komentovat, informace deníku včera nepřímo potvrdil i internetov­ý server Politico.eu. „Je určitě možné, že Německo bude mít zájem, protože posledním Němcem v čele Evropské komise byl Walter Hallstein v roce 1967,“řekl pro Politico významný německý europoslan­ec Elmar Brok. Ten byl do loňského roku předsedou zahraniční­ho výboru Evropského parlamentu a patří k významným politikům německé vládní Křesťansko-demokratic­ké unie, které Angela Merkelová předsedá.

Plán se měl podle médií zrodit poté, co se ukázalo, že německý kandidát na šéfa Evropské centrální banky, současný šéf spolkové centrální banky Jens Weidmann, naráží v dalších státech eurozóny na tak silný odpor, že jeho prosazení do čela ECB je prakticky vyloučeno. Navíc Německo by z této nominace kromě jisté prestiže příliš nemělo,

protože šéf ECB musí podle Handelsbla­ttu zachovávat striktní neutralitu.

Naproti tomu funkce předsedy Evropské komise se v pojetí jejího současného šéfa Jeana-Clauda Junckera stala mnohem političtěj­ší, než tomu bylo dříve. A i celá Evropská komise se z dřívější spíše jen úřednické převodní páky stala politickým orgánem, který se snaží přicházet s vlastními unijními projekty. To sice vyvolává rozporupln­é reakce mezi politiky členských států, ale faktem je, že postavení Evropské komise v minulých letech nebývale posílilo.

Německá snaha není překvapivá. Kdyby totiž minulé volby do Evropského parlamentu dopadly ve prospěch sociálních demokratů, kteří nakonec skončili druzí, mohl už dnes být v čele Evropské komise Němec. „Unijní levice měla v evropských volbách jako svého ‚spitzenkan­didáta‘ německého sociálního demokrata Martina Schulze. Kdyby uspěla, tak by to byl pravděpodo­bně on, kdo by stanul v čele Evropské komise,“říká Zuzana Lizcová, analytička Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO). Ani zprávy o současných snahách prosadit na tento post německého zástupce z kancléřčin­a politickéh­o tábora nejsou podle ní překvapivé. „Zapadá to do trendu posilování pozic Německa na světové i evropské scéně,“dodává Lizcová.

Altmaier, nebo Leyenová?

Mezi adepty na německého kandidáta na nejvlivněj­ší evropský post se objevuje nejčastěji dlouholetý spolupraco­vník Merkelové, současný ministr hospodářst­ví Peter Altmaier. „Jde o rozeného Evropana, který mluví navíc několika jazyky,“uvádí k údajnému favoritovi kancléřky Handelsbla­tt. Jako potvrzení toho, že se Altmaier do Bruselu chystá, list dodal, že jako jediný z ministrů ve svém úřadě neprovedl po nástupu změny na klíčových postech, což ukazuje, že pobyt ve vládě neplánuje na dlouho.

Nejde však o jediného zvažovanéh­o kandidáta z prostředí německé vlády. Dalším je současná ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která se narodila a vyrostla v Bruselu, nebo šéf Evropské lidové strany, největší frakce v europarlam­entu, Manfred Weber. Podle některých scénářů však může Merkelová myslet s funkcí i sama na sebe. A to v případě, kdyby kancléřský úřad musela předčasně opustit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia