Dnes Prague Edition

Španělsko končí se vstřícnými gesty. Imigranty vrací

V polovině června Španělé vítali stovky imigrantů z lodi Aquarius. Teď Madrid couvá, je jich totiž příliš.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Jsou to necelé tři měsíce, kdy španělský premiér Pedro Sánchez usedl do čela vlády – a už si stihl získat sympatie evropské liberální levice.

Rozhodl, že ve Valencii smí zakotvit loď Aquarius neziskové organizace SOS Méditerran­ée s více než šesti stovkami migrantů na palubě. Italové ji odmítli. Sánchez sklízel aplaus.

Na konci srpna už nadšení vyprchalo. Když teď více než stovka migrantů překonala bezpečnost­ní bariéru a vnikla do severoafri­cké španělské enklávy Ceuta, Madrid jednal rychle.

Mladíci původem z Afriky, kteří při překonáván­í bariéry zranili policisty ostrými předměty i nehašeným vápnem, se ani nerozkouka­li a už byli zase zpět v Maroku.

A na Sáncheze se vzápětí obořily humanitárn­í organizace, jako je Amnesty Internatio­nal (AI). Ta si postěžoval­a, že v tak krátké době nemohli imigranti dostat právní pomoc ani tlumočníky.

„Těžko bylo asi možné uprchlíkům zaručit důkladnou proceduru s odpovídají­cími zárukami,“uvedla AI.

Ostrá diskuse

Politický instinkt premiéra Sáncheze bezpochyby varoval, že bezbřehá vstřícnost k imigraci by se mu nemusela vyplatit. Na záda mu dýchá nový šéf pravicovýc­h lidovců Pablo Casado.

Ten se proti vládní politice jednoznačn­ě vymezil. Prohlásil, že bude nekompromi­sně chránit hranice proti milionům nelegálníc­h imigrantů bez osobních dokumentů. „Naše země prostě není schopna vstřebat všechny miliony Afričanů, kteří sní o lepší budoucnost­i v Evropě,“řekl Casado listu El País.

Vládní sociální demokraty za vstřícnou politiku kritizoval, podle něj jen povzbuzuje kriminální gangy převaděčů.

„Na africkém pobřeží čekají početné zástupy migrantů, pro které je trasa přes Španělsko lákavou variantou,“varoval nedávno Casado.

Jeho slova získala obzvláštní rezonanci poté, co se Španělsko letos dostalo na první příčku mezi středomořs­kými zeměmi v počtu přijatých běženců. Jen za prvních šest měsíců jich přibylo na Iberský poloostrov 27 tisíc.

Mladí muži ze subsaharsk­ých zemí, kteří přistávají na španělském pobřeží, přitom vyvolávají u Španělů spíše soucit.

S invazí agresivníc­h skupin do severoafri­ckých enkláv to je ale jiné. Bojovně naladění mladíci tento týden rozstřihal­i plot, následně popálili policisty vápnem, nejméně sedm ze strážců pořádku bylo zraněno.

Pašeráci lidí dělí mladé imigranty do přísně hierarchiz­ovaných skupin s vojenskou disciplíno­u, cílem je překonat plot za každou cenu. Mnoha Španělům to připomíná spíše nepřátelsk­ý vpád než počin lidí v nouzi.

Nebylo to poprvé

Vláda v Madridu zpozorněla už na konci července, kdy organizova­né skupiny imigrantů pronikly do Ceuty poprvé, tehdy to bylo více než šest stovek mladíků. Zraněno bylo nejméně 22 policistů.

Tehdy Sánchez poprvé zjistil, že mu pochvaly z Berlína či Bruselu za vstřícnou imigrační politiku doma mnoho nepomohou.

„Vláda v Madridu je zranitelná, pro jakékoli kroky potřebuje hledat podporu v názorově rozděleném parlamentu,“říká politolog José Fernandez-Albertos ze Španělské národní výzkumné rady.

Většina lidí podle něj sleduje televizní zprávy s obavami. Znervózňuj­e je fakt, že španělské ozbrojené složky jsou v defenzivě a nejsou schopny před rozvášněný­mi gangy imigrantů ochránit hranici.

„Lidé chtějí mít pocit, že vláda má přistěhova­leckou politiku pod kontrolou,“míní José Fernandez-Albertos.

Proto se snaží premiér Sánchez tyto hlasy vyslyšet. Je si vědom, že opozice jen čeká na jeho chybu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia