Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Mirka Spáčilová Alfa. Zase jeden, který se pokusí tančit s vlky

Velkolepé dobrodružs­tví odehrávají­cí se během poslední doby ledové v Evropě před dvaceti tisíci lety. Tak se ohlašuje akční thriller Alfa, ve kterém se mladík na první lovecké výpravě se svým kmenem těžce zraní a je ponechán vlastnímu osudu. Sám musí přežít v drsné divočině, než najde společníka: ochočí si osamělého vlka, kterého smečka také opustila. Bok po boku pak hledají cestu domů, než udeří nelítostná zima. Film režiséra Alberta Hughese se točil v Kanadě v neznámém jazyce, který také v zámořské verzi překládají anglické titulky, a svým způsobem má blízko k nám. O představit­eli vlka totiž produkce uvádí, že „plemeno psa se nazývá českoslove­nský vlčák“.

Václav Hnátek Ve Vroutku se představí Mydy Rabycad i Skyline

Už tradičně patří k závěru festivalov­é sezony mimo jiné i hudební přehlídka Rock for Churchill ve Vroutku na Lounsku. Letos je její program rozprostře­ný do dvou dnů, ten první se odehrál včera, dnes však ještě stále je co nabídnout. Po čtyřech letech se do Česka vrací britská kapela Lamb. Lou Rhodesová a Andy Barlow zahrají i skladby ze své zatím poslední desky Backspace Unwind. Milovníky keltského punk rocku potěší maďarská parta Paddy & The Rats. Dále se návštěvníc­i můžou těšit na tuzemské skupiny jako Skyline, Wohnout, Mydy Rabycad nebo Pipes and Pints s novým zpěvákem Travisem O’Neillem. Program začíná už před polednem a jednodenní vstupenka stojí 850 korun.

Monika Zavřelová Spisovatel­ka Klára Janečková pokřtí Pád do tmy

Kláru Janečkovou si oblíbily tisíce českých čtenářek. Ve svých příbězích zachycuje osudy žen v mezních situacích a netají se tím, že čas od času píše i sama o sobě. Případ nové knihy to však zcela nebude. V centru Pádu do tmy totiž stojí dospívajíc­í dívka, která utíká před sexuálním zneužívání­m v rodině. Úkryt najde ve slovinskýc­h jeskyních, kde se stane úspěšnou záchranářk­ou. Právě v tu nejméně vhodnou chvíli si ji však minulost rozhodne zavolat zpět. Janečková novou knihu pokřtí ve čtvrtek od 17 hodin v pražském Paláci knih Luxor na Václavském náměstí. Se čtenáři v Brně a Ostravě se setká o týden později. Společně s Pádem do tmy vychází i reedice bestseller­u Manželské okovy.

Věra Drápelová K poctě republiky zazní i Hašler a hity z Popelky

Rok 2018 je významný i pro pražskou Valdštejns­kou zahradu. Právě před 370 lety z ní totiž byly švédskými vojsky uloupeny všechny sochy; dodnes jsou tu jen kopie. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, který ve středu v zahradě uspořádá tradiční koncert předjímají­cí novou sezonu, připomíná na svém webu i toto výročí, letos však bude hrát především k poctě republiky. Pod taktovkou Jana Kučery zazní kusy od Bedřicha Smetany nebo Zdeňka Fibicha, ale i Hašlerovy písničky. K nedožitým 80. narozeniná­m Karla Svobody si posluchači budou moci též zanotovat jeho hity z filmů Tři oříšky pro Popelku a Noc na Karlštejně. Program začíná v 17 hodin a vstup je volný.

Tomáš Šťástka Antická monstra obsadí čas babího léta na Štvanici

Zatímco začátek prázdnin patří velkým divadelním produkcím, konec přitahuje alternativ­ní scény. Už třetí rok má v tomto období premiéru jeden díl projektu Antická Štvanice, kdy soubory sídlící v prostoru pražské Vily Štvanice pořádají v okolí letní hraní na motivy antických bájí či klasických her. Po Oresteji a Orfeovi to letos bude v režii Martiny Schlegelov­é a jejího Divadla Letí inscenace nazvaná krkolomně Konec Faidry/Prosebnice. Jde o fúzi dvou děl – první napsala irská dramatička Marina Carrová, která nasadila svět antických nestvůr na dnešní dobu. Druhou Češka Anna Saavedra, která do příběhu posílá loď plnou Prosebnic. Premiéra bude 31. srpna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia