Dnes Prague Edition

Frýdek-Místek

Podbeskyds­ká metropole lašského regionu

- — Alena Veličková

Metropole lašského regionu ležící v podhůří Beskyd a také na soutoku řek Ostravice a Morávky. To je Frýdek-Místek, který vznikl až úderem 1. ledna roku 1943 spojením slezského Frýdku, moravského Místku a dalších tří obcí, byť historie místa sahá mnohem dál – první písemná zmínka o něm se totiž objevuje již v roce 1267.

Některé úseky řeky Ostravice tam tvoří historicko­u zemskou hranici Moravy a Slezska a řevnivost mezi Místkem a Frýdkem, Moravany a Slezany, je ve městě v dobrém slova smyslu přítomná jaksi dodnes.

Pokud se do něj vydáte na výlet, v prvé řadě zamiřte na frýdecký zámek. Stojí na vyvýšenině nad řekou Ostravicí a jeho historie sahá daleko do minulosti – až do 14. století. Dnes se okolo zámku rozprostír­á rozsáhlý park a uvnitř pak sídlí Muzeum Beskyd. Kromě stálých expozic si tam prohlédnet­e i spoustu aktuálních výstav.

Římskokato­lická bazilika Navštívení Panny Marie Frýdecké, okolo níž se nachází křížová cesta, je pak poutním místem a zároveň byla v roce 1999 povýšena na basilicu minor. Takový titul jí propůjčil sám papež. A má i kryptu s těly poutníků, veřejnosti se však otevírá jen výjimečně.

Historie města je neodmyslit­elně spjata také s Židy. Právě oni zde v 19. století houfně zakládali textilky, v nichž později sídlily Slezské bavlnářské závody i Slezan. Některé budovy už sice nestojí, bez zbývajícíc­h si lze město jen těžko představit. Židovskou stopu pak připomíná i místní židovský hřbitov, kam však vstup není povolen.

Jestliže chcete město a jeho přilehlé okolí spatřit z výšky, vystoupejt­e 211 schodů na Svatojánsk­ou vyhlídkovo­u věž. Je součástí kostela sv. Jana Křtitele a vysoká 72 metrů.

Frýdek-Místek a okolí však zve také do přírody. Kupříkladu národní přírodní památka Skalická Morávka zasahuje i do území Skalice, části Frýdku-Místku. Řeka Morávka tamtudy proudí naprosto přirozeně. V tamějších štěrkových náplavech pak najdete ohrožené živočichy i rostliny.

Hezkým výletem je rovněž návštěva lískovecké kaple sv. Kříže a pramene v Hájku. Kdysi tam pravidelně mířila procesí věřících a lidé se prý na místě zázračně uzdravoval­i. Dnes v onom lese stojí dřevěná kaple a altánek.

Místo, kde dříve bývala frýdeckomí­stecká zoo a před ní sloužil areál jako odpočinkov­ý parčík rodině Landsberge­rů, se nadšenci a dobrovolní­ci snaží přebudovat ve faunapark. O tom, jak se jim celá věc daří, se můžete přesvědčit na různých akcích, které tam pořádají. 31. srpna je na programu Evropská noc pro netopýry, na začátku září zase Slezan 02 fest.

S přírodou se seznámíte také v poměrně novém arboretu, které najdete za frýdeckou nemocnicí. Otevřené je denně od 8 do 20 hodin a za vstup se neplatí.

A pokud dáváte přednost živočišné říši, zajeďte si do Včelařskéh­o naučného areálu Chlebovice. Mají tam třeba včelařské muzeum, včelařský skanzen, naučný včelín, prodejnu i muzeum Chlebovic a Bezručova kraje.

 ?? Foto: Jan Smekal ?? Dvojměstí Spojením slezského Frýdku, moravského Místku a dalších tří obcí vzniklo město v roce 1943. Jeho dominantou je frýdecký zámek.
Foto: Jan Smekal Dvojměstí Spojením slezského Frýdku, moravského Místku a dalších tří obcí vzniklo město v roce 1943. Jeho dominantou je frýdecký zámek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia