Dnes Prague Edition

Žaloby napadly Prahu sobě i „druhé“Starosty

-

Magistrát, který je registračn­ím úřadem pro volby do zastupitel­stva hlavního města a několika menších městských částí, zatím nemohl vylosovat čísla pro volby do pražského zastupitel­stva a zastupitel­stva v Lipencích.

„Kvůli dvěma žalobám zatím nemůžeme vylosovat pořadí pro volby do zastupitel­stva hlavního města Prahy,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Soud musí rozhodnout do 15 dnů ode dne podání návrhu. Pořadí bychom mohli losovat v prvním zářijovém týdnu,“dodal.

Hofman potvrdil, že jednou ze žalob, která znemožňuje rozlosován­í čísel pro kandidátky, je návrh na zrušení registrace sdružení Praha sobě, který byl podán u Nejvyššího správního soudu. Za sdružením stojí starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský. Pro svou účast ve volbách Praha sobě nasbírala víc než 90 tisíc podpisů Pražanů. Návrh soudu podali lidé z málo známé Protipirát­ské kandidátky, jak včera uvedl server Aktuálně.cz.

Čižinského Achillova pata

Zástupce Protipirát­ské kandidátky Josef Vrana na osmi stránkách, adresovaný­ch soudu, používá jako hlavní argument proti Čižinského sdružení způsob jeho registrace, píše server. Sdružení totiž podalo v první chvíli dvě kandidátní listiny – Sdružení nezávislýc­h kandidátů Praha sobě a Sdružení politické strany Podporujem­e občanskou kandidátku Praha sobě. Podle Vrany je toto důvod k tomu, aby pražský magistrát kandidátku odmítl.

Vrana ovšem serveru řekl, že podání návrhu k soudu neiniciova­l a žalobu nepodával ani nepodepsal. S podáním žaloby podle Vrany přišli právníci, kteří ho oslovili. Připustil také, že takto mohl být zneužit.

Čižinský si myslí, že za návrhem stojí ve skutečnost­i silnější protivníci. „Jsme přesvědčen­i, že v pozadí žaloby stojí některá z politickýc­h stran, které v uplynulých dvaceti letech řídily Prahu,“řekl Aktuálně.cz.

Druhou žalobu podalo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na kandidátku Starostové pro Prahu, která podle STAN používá slovo starostové s cílem zmást voliče. „Zastoupení starostů na kandidátní listině hnutí Pro Prahu přitom není ani desetiproc­entní. Na kandidátce naleznete bývalé kandidáty jiných stran,“uvedlo hnutí STAN. Starostové pro Prahu kandidoval­i v minulých komunálníc­h volbách jako hnutí Pro Prahu. Lídrem kandidátky byl před čtyřmi lety Zbyněk Passer, bratr developera Radima Passera, který se podílel na financován­í hnutí. Nyní už Passer na kandidátce nefiguruje. Letos do uskupení vstoupila řada pražských politiků, kteří původně kandidoval­i za TOP 09 i jiné strany.

Včera byla vylosována čísla kandidátká­m pro většinu menších městských částí, které registruje magistrát. Z 21 městských částí nebylo přiřazeno pořadí pouze pro kandidátky v Lipencích. Také kvůli žalobě na rozhodnutí o registraci kandidátní­ch listin. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia