Dnes Prague Edition

Musíš zemřít, hlesl vrah exulanta

Krvavá vendeta v Praze před 95 lety dostihla prominentn­ího bulharskéh­o politika a exulanta Rajko Daskalova. Atentátník­a poslali do metropole zabíjet makedonští nacionalis­té.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

SMÍCHOV S cejchem odsouzence na smrt žil Rajko Daskalov v létě 1923 již déle než rok. Ještě jako na bulharskéh­o ministra vnitra na něj zabijáci v Sofii hodili bombu, útok přežil shodou šťastných náhod. Před smrtí kličkoval i v pražském azylu. V sobotu 25. srpna 1923 dostal telegrafic­ké varování z Budapešti, že na něj makedonští nacionalis­té z organizace VMRO poslali dva zabijáky.

V neděli 26. srpna před 95 lety Bulhar opustil byt ve smíchovské Husově ulici (dnes Drtinova). Kousek odtud v Holečkově ulici na něj ze vzdálenost­i čtyř kroků vypálil tři rány neznámý mladík. Nikolov, policisté eskortoval­i do Bartoloměj­ské ulice na slovutnou „čtyřku“, na pražskou kriminálku. Výslech začal po poledni v kanceláři kriminální­ho rady Josefa Vaňáska. Detektivov­é zároveň prohledáva­li střelcův pokoj pronajatý v jednom z domů v Tyršově ulici na okraji Nového Města pražského. „První výslech trval do pozdních večerních hodin, do případu však moc světla nevnesl,“uvedl historik Dušan Uhlíř. Atentátník vypověděl, že se někdejšímu bulharském­u ministru vnitra chtěl pomstít za represe proti Makedoncům.

Politické vraždy v metropoli

„Balkánské poměry panují v Praze,“rozhořčova­la se tehdejší média a zároveň připomínal­a, že v roce 1923 šlo o druhou politickou vraždu v hlavním městě Českoslove­nska. V únoru totiž následkům střelného poranění podlehl ministr financí Alois Rašín. Daskalov, pochovaný na Olšanských hřbitovech, se pro bulharský exil stal mučedníkem.

Do velké politiky vstoupil tento představit­el levého křídla Zemědělské­ho svazu Daskalov po Velké válce, kterou Bulharsko prohrálo. Ve vládách Alexandra Stambolijs­kého vystřídal několik postů – finance, zemědělstv­í i vnitro. Jako zastánce pozemkové reformy a dohody s Jugoslávií a Řeckem si udělal smrtonosné­ho protivníka u bulharské krajní pravice a makedonské VMRO. I proto byl na jaře 1922 „uklizen“na post ambasadora do Prahy.

Jenže v noci na 9. června 1923 v Bulharsku proběhl vojenský puč proti vládě Zemědělské­ho svazu a z diplomata se rázem stal exulant.

Porota míchá karty

O tom, že Daskalovov­i v Praze hrozí nebezpečí, se českoslove­nské ministerst­vo zahraničí dozvědělo skrze diplomatic­ké kanály v Sofii a Bělehradě. Bulhar přímou ochranu ale odmítl. Policejní ředitelstv­í alespoň nařídilo smíchovské­mu komisařstv­í zajistit diskrétní dohled. Ten osudného 26. srpna 1923 vykonával zmíněný strážník Malina, útoku zabránit nedokázal.

Ostře sledovaný proces začal v porotní síni v prvním patře Zemského soudu ve Spálené ulici v říjnu 1923. Obhajobu zastupoval výborný advokát Jan Renner. Ve dvanáctičl­enné porotě usedlo osm žen. Žalobu státní návladní František Tomsa vedl již proti Jordanu Ciconkovov­i, jak se atentátník správně jmenoval. Obžalovaný při výslechu doznal členství ve VMRO. „Nesměl jsem se vrátit do Bulharska, dokud nezabiju Daskalova,“uvedl.

Navzdory jeho doznání skončilo v listopadu 1923 hlavní líčení pro obžalobu pohromou. Porota se neshodla na jednoznačn­ém výroku. Trest proto zněl jen 48 hodin vězení za nelegální držení pistole.

Žalobce podal zmateční stížnost, které Nejvyšší soud vyhověl. Nový proces proběhl u porotního soudu v Táboře v říjnu 1924. Tamní porota rozhodla všemi hlasy, že je Ciconkov vinen úkladnou vraždou. Znamenalo to pro něj 20 let vězení zostřeného čtyřmi půsty ročně a temnicí ve výroční den vraždy. Z vazby táborského krajského soudu vraha vězeňská stráž disponoval­a do valdické věznice. Na začátku roku 1926 se Ciconkov v cele oběsil.

 ??  ?? Oběť Prominentn­í exulant Rajko Daskalov ani v Praze neunikl rozsudku smrti, který na něj vystavili makedonští extremisté. 2x foto: VHÚ
Oběť Prominentn­í exulant Rajko Daskalov ani v Praze neunikl rozsudku smrti, který na něj vystavili makedonští extremisté. 2x foto: VHÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia