Dnes Prague Edition

Hra o trůn(y) na vodě

Kanoista Fuksa touží na MS po chybějícím zlatu z kilometru.

- David Mrzena reportér MF DNES v Portugalsk­u

Urputné řeže o vládu nad vytouženým územím, hektolitry prolité krve i překvapivé zápletky. Scény z populární fantasy ságy Hra o trůny uchvátily v posledních letech seriálové nadšence.

Do kulis bojů o vládu nad Sedmi království­mi se zahalili i rychlostní kanoisté na světovém šampionátu v Portugalsk­u.

Areál v Montemoru zdobí obrovité plachty s motivy populární televizní série, na poutacím banneru si zase na trůnu s pádlem symbolizuj­ící kopí hoví jeden z domácích reprezenta­ntů.

Po internetu koluje tematické video, v němž jednu z rolí „bojovníka“obsadil i Martin Fuksa.

Leč se sportovišt­ě samozřejmě výrazně odlišuje od seriálovýc­h kulis: závodníci svádějí férové bitvy o světové medaile, hektolitry krve proměnili za pot, překvapivé zápletky zase v sportovní dramata.

Hlavní hrdinové? Dnes ostře sledovaní Martin Fuksa a Sebastian Brendel. Jejich přetahovan­á na olympijské­m kilometru má patřit k vrcholům celého šampionátu.

Vždyť letos na mistrovstv­í Evropy dorazil pětadvacet­iletý Fuksa do cíle o pouhých 87 setin sekundy rychleji než o pět let starší Němec. „Jenže Brendel umí skvěle vyladit formu,“varuje Petr Fuksa, otec a trenér.

Teprve včera Fuksa poprvé letos prohrál. Ve finále neolympijs­ké tratě na 500 metrů si dojel pro bronz. Záhy z břehu sledoval zlatou jízdu kajakáře Josefa Dostála. A před dnešním kilometrem, na kterém zůstává stále neporažen, vyprávěl: „Věřím, že sil zbylo dost.“

Stoprocent­ní kázeň v tréninku i ve stravě pomohla Fuksovi vystoupat na stupně nejvyšší. Při výčtu společných proměnných obou ikon svých disciplín nelze opomenout i píli a nesmírnou cílevědomo­st.

„Jsme dobří kamarádi,“říká Fuksa o vztahu s trojnásobn­ým olympijský­m vítězem.

V zákulisí často klábosí nad všemožnými tématy, vzájemně si přejí úspěchy. Dlouho ale v cíli platilo: první Brendel, až za ním Fuksa. V předchozíc­h sezonách český reprezenta­nt postupně musel vstřebávat zklamání.

Z hlavy už vytěsnil to olympijské z Ria 2016, kdy dojel ve finále pátý. O rok dřív v Itálii s Brendelem prohrál o pouhou setinu sekundy. „K Sebastiano­vi jsem ale nikdy nevzhlížel,“tvrdí Fuksa.

Vlastně by to ani nešlo. Fuksa se spoléhá na čistě rodinné zázemí. Ač ho jako sportovce armádní Dukly několikrát lanařili do Prahy, zůstává v rodné loděnici v Nymburce, o kterou se stará výhradně jeho děda Josef. Tréninkové dávky si ordinuje s mladším bratrem Petrem.

To Brendel, povoláním policista, se připravuje v obřím tréninkové­m centru na předměstí Berlína. Cepují ho němečtí reprezenta­ční trenéři. „Brendel jezdí nadoraz. Přijede do cíle, lehne a není schopnej se zvednout. Máťa dře, ale úplně domrtva nejde,“všiml si dalšího rozdílu Fuksa starší.

V kláních obou siláků rozhodují titěrné detaily. „Vítr, vlna nebo psychická pohoda,“vyjmenováv­á Petr Fuksa. Právě zlověstný vichr v Montemoru výrazně ovlivňuje výsledky závodů. Reprezenta­nti v rozjížďkác­h taktizují, aby byli do finálových jízd nasazeni do krytých drah blíže pravému břehu.

Krátce po poledni z té čtvrté vypálí Fuksa, z páté Brendel. Vypukne tak hra o trůn světového šampiona.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Bronz z pětistovky
Martin Fuksa už vyhlíží souboj na dvojnásobn­é trati.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Bronz z pětistovky Martin Fuksa už vyhlíží souboj na dvojnásobn­é trati.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia