Dnes Prague Edition

Plzeň a Baník ve fotbalové lize válí

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Byla to nerozvážno­st, klukovina. Emotivní zkrat, na který mohl Michael Krmenčík bolestně doplatit. Nenastříle­l by totiž hattrick proti Mladé Boleslavi. Plzeň by určitě nevyhrála 6:1. A sobotní fotbalový hit na Slavii by se Krmenčíka netýkal; coby vyloučený by měl nucenou pauzu.

Včera si elitní kanonýr nebezpečně zahrál s osudem. Ve 40. minutě si vynadal s boleslavsk­ým obráncem Chalušem, což se na hřišti stává každou chvilku, jenže pak soupeři šlápl na pravý nárt. „Nechtěně. To bylo nechtěně,“hájil se.

I kdyby to nechtěně bylo, mohl za to Krmenčík vidět druhou žlutou kartu, neboť soupeři ublížil. Koledoval si, že půjde do sprchy.

Když v 73. minutě skutečně odcházel ze scény, deset tisíc fanoušků mu aplaudoval­o vestoje. Krmenčík byl král. Vstřelil první, druhý i třetí plzeňský gól. Pro obhájce titulu zařídil šesté vítězství v šestém utkání a posunul se na první místo mezi střelci. Rázem je na metě 7!

„Mít takového hráče, to je obrovská výhoda. Jsem rád, že v Plzni zůstal,“liboval si trenér Pavel Vrba. Ještě v týdnu se na Krmenčíkův přestup vyptávaly belgické Bruggy...

Plzeňský bombarďák nejdřív využil mazanou Hořavovu nabídku, předskočil stopera Krále a hlavičkova­l. Přiběhl do rohu, zaklekl a jako Robin Hood vyslal k nebi imaginární šíp. Po klíčové druhé brance, již vstřelil po Kopicově parádním centru v nastavení první půle, si lehl, jako by si užíval na pláži. A jakmile po ťukesu tří spoluhráčů nasbíral hattrick, třikrát po sobě si políbil tři prsty na rukou. První + druhý + třetí = hattrick. „Cítil jsem euforii,“vykládal po utkání. Čtvrtý gól mu ukradl záložník Takács ve skluzu, Krmenčík totiž v 67. minutě pálil do prázdné branky.

Dlužno dodat, že celá Plzeň válela. Až na krátkou pasáž, při které chybující stoper Pernica dovolil Komličenko­vi vyrovnat na 1:1, byla domácí parta ve sprintu za úspěchem. Zatímco v předchozíc­h kolech se Plzeň musela bát o výsledek a čtyřikrát za sebou vyhrála jen 1:0, tentokrát připomínal­a válec. Zvlášť když protivník z Boleslavi ztratil chuť a začal bránit chaoticky. Hosté klidně mohli odjíždět ještě s výraznější­m debaklem. Jen náhradník Řezníček, jenž vystřídal hrdinu Krmenčíka, skóroval dvakrát.

Viktoria vyhrála s přehledem, zaslouženě a v tanečním rytmu. I nezaujatí fanoušci se bavili plzeňským fotbalem, což je sympatická zpráva před losem Ligy mistrů. Plzeň se ve čtvrtek dozví tři soupeře, s nimiž se během podzimu pustí do daleko těžších soubojů než včera.

Mimochodem, když jsme popsali Krmenčíkov­u hru s osudem, měli bychom zmínit, že v tom nebyl sám. Videorozho­dčí, jenž byl včera k dispozici, mlčel úplně, byť se několikrát nabízelo, aby zasáhl. Po faulu na Petrželu měla Plzeň kopat penaltu, boleslavsk­ý útočník Komličenko mohl být vyloučený za faul loktem ve výskoku, jedna penalta se měla kopat také po faulu na Krmenčíka. Tak video třeba příště.

A příště hraje druhá Slavia a první Plzeň.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Hrál a střílel dál Michael Krmenčík z Plzně (vpravo) se včera prostřílel k hattricku. Se sedmi trefami je z něj nejlepší kanonýr ligy.
Foto: ČTK Hrál a střílel dál Michael Krmenčík z Plzně (vpravo) se včera prostřílel k hattricku. Se sedmi trefami je z něj nejlepší kanonýr ligy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia