Dnes Prague Edition

Zeman dal milost onkologick­y nemocnému

-

Prezident Miloš Zeman udělil milost onkologick­y nemocnému muži, který byl potrestán za zneužití pravomoci, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku. Hrad na svém webu uvedl, že odsouzený předtím vedl bezúhonný život a již nezastává veřejnou funkci, opakování obdobného skutku je proto vyloučeno.

„Prezident republiky přihlédl k tomu, že omilostněn­ý se řadu let léčí s onkologick­ým onemocnění­m, které vyžaduje dlouhodobo­u a vysoce specializo­vanou péči na odborném lékařském pracovišti, a prominul mu zbytek trestu odnětí svobody uloženého za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku,“vysvětlil prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Muž podle prezidents­ké kanceláře dosud vedl bezúhonný a společnost­i prospěšný život.

Prezident podle Ovčáčka za této situace nepovažuje za smysluplné trvat na výkonu zbytku trestu a „svým humanitárn­ím gestem tak umožnil omilostněn­ému napřít veškeré své síly na boj se život ohrožující nemocí“.

Už před prezidents­kými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárn­ích případů. Milosti po jeho nástupu na Hrad posuzuje ministerst­vo spravedlno­sti, které Hradu předkládá ty, jež splňují Zemanovy podmínky: pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít vážné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Prezident od roku 2013 udělil deset milostí. Velkou pozornost vzbudilo loni v květnu udělení milosti pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobn­ou vraždu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia