Dnes Prague Edition

Miliardy na boj se suchem: poradí vědci

- — Eva Pospíšilov­á

Jak co nejefektiv­něji zadržet vodu v krajině, nebo možnost změny stavebního zákona, díky níž by stavebníci stavěli domy přizpůsobe­né klimatu – tedy například se zelenými střechami a s nádržemi na vodu.

Těmito projekty se bude mimo jiné zabývat tým tvořený politiky a odborníky na boj proti suchu. Vůbec poprvé se na Úřadu vlády sejde dnes.

„Byť o takovémto projektu přemýšlím již delší dobu, letošní suché léto jeho vznik urychlilo. Je potřeba dost důrazně říct, že Česká republika se musí připravit na nedostatek vody, a ta i proto musí být nejvyšším národním zájmem,“řekl MF DNES iniciátor projektu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který bude stejně jako ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD) součástí tohoto národního týmu. Právě jejich resorty mají nakládání s vodou na starosti.

Kvůli změnám ve stavebním zákonu v něm pak zastoupena bude i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

S politiky v celkem asi dvacetičle­nném týmu zasednou i vědci, například hydrolog a mimo jiné i objevi- tel pramenů Amazonky Bohumír Janský, přední český odborník na ochranu krajiny a půdy Petr Sklenička nebo klimatolog Miroslav Trnka z projektu Intersucho, který sucho v Česku dlouhodobě monitoruje a zkoumá.

Kromě zmíněných projektů bude tým také probírat investice do vývoje a výzkumu, který by mohl prakticky pomoci v boji proti suchu a udržení vody v krajině.

Zároveň s tím proběhne i debata, jak s vodou zachází průmysl.

Tým by se prozatím měl podle potřeby scházet jednou za měsíc.

Projekty za miliardy korun

Do budoucna by dokonce mohl rozhodovat o projektech za desítky až stovku miliard korun.

V souvislost­i se suchem a s nedostatke­m vody už nyní ministerst­va zemědělstv­í a životního prostředí spolupracu­jí na vytvoření novely vodního zákona.

Ta mimo jiné počítá i s vytvořením komisí, které budou v případě potřeby moci uplatnit určitá omezení pro užívání vody – zejména pro zalévání zahrad, napouštění bazénů či mytí vozidel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia