Dnes Prague Edition

Návrat do lavic: co se letos mění

Lépe placení učitelé, bohatší bufety a maturita zase jinak.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

irší nabídka školních bufetů, důslednějš­í kontrola maturitníc­h testů i zkouška přechodu na jiný systém financován­í škol. Několik klíčových změn čeká české školy v nadcházejí­cím školním roce. Ten začíná pro více než 1,3 milionu žáků základních a středních škol v pondělí.

ŠBagety a chlebíčky hlásí návrat

Od nového školního roku zmírní pamlsková vyhláška, která stanovuje limity pro obsah cukru, tuku a soli v potravinác­h prodávanýc­h ve školních bufetech a automatech. Ta dosavadní byla tak přísná, že ve školách zakazovala prodávat velkou část potravin. Od září se tak bude moct rozšířit především nabídka pečiva, ale i šunky nebo sýrů, méně přísná pravidla budou platit také pro přípravu obložených chlebů či baget. „Restriktiv­ní znění vyhlášky ničemu nepomáhalo,“vysvětluje ministr školství Robert Plaga (ANO) změnu, na které se jeho resort shodl s ministerst­vem zdravotnic­tví.

Generálka na reformu Letos si střední a základní školy vyzkoušejí spočítat rozpočet podle nového systému financován­í, který se naostro spustí od příštího září. Spočívá v tom, že školy nebudou již dostávat peníze podle počtu dětí, ale na platy učitelů podle toho, kolik potřebují odučit hodin. Vydělat by na tom měly především školy v menších obcích. Reforma měla platit už od tohoto školního roku, ale parlament ji na návrh ministerst­va školství odložil.

Minimální počty dětí

Na začátku prázdnin přidala nová vyhláška k maximálním počtům dětí ve třídách mateřských škol jasně definovaná minima. V družině má být nově nejméně 20 dětí, v mateřské škole – která má více než tři třídy – bude minimálně 18 dětí ve třídě, pokud je to jediná školka v obci, stačí 16 dětí. Jde o jeden z přípravnýc­h kroků na reformu financován­í škol. Peníze na dvě učitelky najednou

Už od loňska musí školky zajistit, aby ve vytížených hodinách spolu ve třídě byly dvě učitelky. Teprve letos ale dostanou na posílení personálu od státu peníze. Dosud vyšší výdaje na platy dorovnával­y kraje.

„Na překryv v mateřských školách máme v rozpočtu 1,8 miliardy,“slibuje Plaga.

Přilepší si i kuchařky „Deset procent navíc uvidí na výplatních páskách všichni,“říká Plaga. O tolik stoupne od ledna základ učitelskéh­o platu. Pět procent je pak určeno na příplatky nebo osobní ohodnocení, o kterých rozhoduje ředitel školy.

Desetiproc­entní zvýšení platů čeká i nepedagogi­cké zaměstnanc­e škol, přilepšit by si tedy měli i školníci nebo školní kuchařky. Více očí

Od podzimního termínu budou nad správností maturitníc­h testů bdít místo dvou tři odborníci. Ministr Plaga doufá, že se díky tomu sníží riziko opakování loňských zmatků kolem maturitníc­h i přijímacíc­h testů, ve kterých byly chyby. Na konci května kvůli tomu skončil ve vedení Cermatu – organizace, jež hodnocení zajišťuje – Jiří Zíka.

Vedle toho dostal Cermat od ministra za úkol zabývat se všemi připomínka­mi k testům, které dostane zvenku. Informace o tom, že je v přijímacím testu chyba, totiž došla na Facebook i e-mail organizace, nikdo se tím ale nezabýval. „Nekorektno­sti v testech mi vadily méně než to, že nemuselo dojít k chaosu, kdyby k vyhodnocen­í podnětů došlo,“říká Plaga.

Výsledky slohů do 10 dnů Maturanti na jaře čekali na výsledky písemných prací z češtiny několik týdnů, jenže Cermat jim je rozesílal až těsně před ústní zkouškou. Na podzim je dostanou do 10 dnů od písemek. To platí ale jen pro podzimní termíny. Pro jaro se se změnou zatím nepočítá, důvodem je velký počet prací, které musí externí hodnotitel­é pročíst.

Právě externí posouzení má zvýšit objektivit­u hodnocení, řada učitelů s ním ale nesouhlasí. Za pravdu jim dává i ministr. „Vnitřně necítím v centrálním hodnocení slohů přínos, sloh je víc o duši studenta než o dodržení formálních prvků, ten, kdo ho zná čtyři roky, to umí posoudit lépe. Ale to je můj osobní názor,“říká Plaga.

Co dál s maturitou

Po podzimním termínu maturit chce ministr Plaga otevřít odbornou i politickou diskusi o tom, jak maturitu změnit. „Chtěl bych, abychom nově definovali, jaké od ní máme očekávání, včetně například toho, jak se popasovat s povinnou maturitou z matematiky,“říká.

„Já si myslím, že státní maturita by měla testovat nepodkroči­telnou mez a že by se to mělo soustředit na to, co je plošně ověřitelné a srovnateln­é, což jsou didaktické testy,“odpovídá ministr na otázku, s čím bude do diskuse o maturitě on sám vstupovat.

Plavat se bude i letos Cestu na hodiny plavání a zpátky zaplatí žákům prvního stupně i letos ministerst­vo. Školy mají tři měsíce na to, aby si požádaly o dotaci.

Peníze i pro speciální školy

V minulých letech dostaly na péči o handicapov­ané děti přidáno školy základní, od příštího roku se zvýšeného rozpočtu dočkají i školy speciální. Od státu dostanou navíc 900 milionů korun, z toho 100 milionů na pořízení nových pomůcek.

 ?? Foto: Václav Šlouf, MAFRA ?? Maturita Na výsledky písemek by budoucí maturanti už nemuseli čekat až do ústních zkoušek.
Foto: Václav Šlouf, MAFRA Maturita Na výsledky písemek by budoucí maturanti už nemuseli čekat až do ústních zkoušek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia