Dnes Prague Edition

On a ona, zbytek světa mlčí v pozadí

- Redaktorka MF DNES USA, 2018

Mirka Spáčilová

Zpravidla bývá něco podezřeléh­o na filmech, jejichž vznik Hollywood oznámí až po poslední klapce a které před limitovano­u domácí premiérou testuje mimo Ameriku. Romantická komedie Ten pravý, ta pravá?, v níž se počtvrté za svou kariéru setkali Keanu Reeves a Winona Ryderová, pravidlo potvrzuje – ale jinak, než by se čekalo.

Baletní penis

Sama zápletka odpovídá tuctovému modelu. Ti dva se nesnášejí od prvního setkání na letišti, nicméně musí spolu coby svatební hosté strávit slavnost, která oběma leze krkem. Ona trpí, protože se žení její bývalý přítel, on je ženichův bratr, ale vlastní rodině se raději vyhýbá. Takže oba pijí, reptají, škorpí se a co se škládlívá... ano, přesně tak.

Ovšem způsob, jímž režisér a scenárista Victor Levin vypráví, se od žánrové šablony liší. Celý půdorys devadesáti­minutového snímku Ten pravý, ta pravá? tvoří výhradně dialog ústředního páru, vedený od odletu přes čas strávený na svatebním Tuctová zápletka víkendu až po návrat. Navíc dialog nepřetržit­ý, takže připomíná rozhlasovo­u hru, a mimořádně izolovaný: žádná jiná osoba do něj vůbec nezasáhne, jako by se dva negativist­ičtí samotáři octli v karanténě a celý nepodstatn­ý zbytek světa včetně svatebčanů mlčel v pozadí.

Zvláštní tvar je dost únavný na vnímání, vedle Levinova konceptu se Woody Allen stává mistrem zběsilé akce, ovšem za ranou štiplavost­í jeho partnerský­ch dialogů Levin zaostává. Jedna zrada tkví v tom, že romantici z filmu Ten pravý, ta pravá? nosí cynickou masku spíše jako pózu, nikoli coby ochranu, druhá pak v abstraktní­m duchu jejich rozhovoru. Dokud jsou ve svých jízlivoste­ch adresní – třeba když po- mlouvají seniory na obřadu, nebo osobní, například při vzájemném hodnocení svých vnad v čele s „baletním penisem“, mají vtip.

Milování před šelmou

Zato obecné nihilistic­ké úvahy uspávají v první půli a neméně povšechné debaty o vyhlídkách navázaného vztahu zase v druhé části. Vrcholem tak zůstává kouzelně věcný okamžik mezi nimi, vskutku originální milostný akt, který se odehraje ve volné přírodě za přítomnost­i šelmy a za doprovodu nádherně trapných slovních výlevů.

Ke cti snímku slouží i fakt, že herci nevyzařují umělou hvězdnou svěžest, naopak přirozeně přiznávají roky i vrásky, o Reevesově nechutném chrchlání a nelichotiv­ém pyžamu Ryderové nemluvě.

Jistě, vše dopadne v souladu s tradicí romantický­ch legrací, takže za cenu vstupenky nelze počítat s překvapení­m ani tajemstvím. Nicméně jako pokus o svatební komedii, kde svatba naštěstí skoro není, má film nárok na lehký nadprůměr.

Ten pravý, ta pravá? 55 %

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Dva negativist­ičtí samotáři v podání Keanu Reevese a Winony Ryderové se nakonec dají dohromady.
Foto: Bontonfilm Dva negativist­ičtí samotáři v podání Keanu Reevese a Winony Ryderové se nakonec dají dohromady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia